Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Primarul Scripcaru și frica

Indiferent dacă sensibilitatea la frică a timpurilor noastre a crescut sau nu, frica rămâne o componentă majoră a experienței umane, în ciuda eforturilor de a o depăși.

În sensul riguros și îngust al termenului, frica (individuală) este o emoție – șoc, adeseori precedată de surpriză, provocată de conștiința unei primejdii prezente și imperative despre care credem că amenință conservarea noastră.

În cazurile limită, exteriorizarea ei va duce la o dezlănțuire de mișcări violente și neadaptate, caracteristice panicii.

De-a lungul istoriei oamenii s-au temut, în principal, de ceea ce nu înțelegeau, în primul rând de fenomenele naturale și de boli, cărora le-au căutat explicații al căror nivel a evoluat odată cu cel al cunoașterii umane.

Pe plan social, oamenii aflați la putere au procedat și procedează în așa fel încât poporul să știe de frică însă odată cu Revoluția franceză de la 1789 acesta și-a câștigat cu forța dreptul la curaj iar frica a trecut la foștii opresori, fenomen cunoscut drept ”Marea Frică”.

Același fenomen s-a petrecut și la noi 200 de ani mai târziu, cu precizarea că a durat doar câteva luni.

De ce se tem românii astăzi?

Mass-media ne prezintă fricile actuale: șomaj, creșterea prețurilor, cutremure, sistemul sanitar aflat în suferință, unii dintre vecinii României.

O frică specifică a etapei actuale este frica unora față de un complot împotriva poporului român orchestrat de către puterile străine din spațiul euroatlantic, având ca scop subjugarea economică și politică a țării și, eventual, dezmembrarea acesteia.

Aceiași se tem însă și de lupta împotriva corupției dusă, în primul rând, de către DNA și instituțiile care-i furnizează unele dintre informațiile necesare, ceea ce îi determină să adopte reacțiile violente, neadaptate și, uneori,  ridicole, caracteristice panicii, ai căror martori suntem zilnic la orele de vârf și de maximă audiență.

Se pune întrebarea, firească: Ce legătură are primarul nostru cu acest subiect?

Răspunsul, tot firesc, se regăsește în cele trei dosare penale pe care DNA, Serviciul teritorial Brașov, a fost obligat să i le întocmească și să le înainteze instanței competente, ceea ce i-a adus un nou apelativ: inculpatul Scripcaru, cum este numit în sala de judecată. În afară, rămâne primarul Scripcaru, până la pronunțarea unei hotărâri penale definitive.

Odată răspuns la această întrebare, se pune una corelativă, cu mențiunea că frica și lașitatea nu sunt sinonime: îi este frică primarului?

Nu dau răspuns, însă remarc doar că din cauza lui au ajuns să fie gratulați cu termenul de inculpat un fost viceprimar, doi directori și mai mulți funcționari publici cu funcții de conducere din primăria municipiului Brașov iar curiozitatea mea se rezumă la a afla care dintre prietenele sau prietenii săi vor juca rolul lui Ali-Baba, cel care a descoperit peștera în care își țineau prada cei 40 de hoți.

Răspunsul teoretic privind existența fricii au dat o serie de cercetători ai fenomenului care consideră că frica s-a născut odată cu omul, în bezna timpurilor iar J.P.Satre a concluzionat: ” Toți oamenii suferă de frică. Toți. Cel care nu suferă de frică nu-i normal și asta nu are nimic cu curajul.”

Arnold  UNGAR, Consilier în Consiliul local al municipiului Brașov,
Membru în Forumul Democrat al Germanilor din România.

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...