Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Apel către colegii mei din Consiliul local Brașov

Stimați colegi

Au trecut șase luni de când ne-am început activitatea în Consiliul Local Brașov. Unii la al doilea, sau chiar al treilea mandat, alții, asemeni mie, la prima experiență în acest for. Destul timp pentru noi toți, chiar și cei novici, să înțelegem cum merg lucrurile și în ce constă răspunderea noastră. Au trecut și sărbătorile, am început un nou an, iar orice nou început presupune și o serie de rezoluții, de lucruri pe care ni le propunem a fi realizate. Astfel încât, iată, eu mă adresez Dumneavoastră, colegii mei din Consiliul local Brașov, cu ceea ce vă propun eu să încercăm să facem în noul an, în consiliu.

  1. Mai multă rigurozitate și seriozitate. M-ați mai auzit cerând asta în repetate rânduri în ședințele de plen ale CL. Nu sunt vorbe goale, pentru că ne „jucăm” cu decizii care influențează viața a mii și zeci de mii  de oameni, locuitorii orașului. Nu se poate să apară pe ordinea de zi propuneri de hotărâri de consiliu local (Legi locale) care încalcă flagrant alte hotărâri de CL deja votate (și nu de ani de zile, ci doar de câteva luni erau votate, deci e greu de presupus că fuseseră uitate). La fel de greu de înțeles este și votarea aprobării unui Plan urbanistic de detaliu (PUD) înainte de votarea aprobării ca acel PUD să fie efectuat. Exemplele pot continua.
  2. Trebuie să punem pe primul plan Interesul Comunității! Este greu de înțeles unde și cum a fost apărat acest interes în dezastrul numit Tetkron. Am cerut de la primele noastre întâlniri să achităm datoriile față de furnizorul de gaze, utilizate în producerea apei calde în iarna 2015-2016. Acele datorii erau de cca 2.5 milioane de euro. Nu le-am plătit decât în noiembrie, cu rezultatul că am plătit și penalități de jumătate de milion de euro! Iar mai apoi a trebuit sa aprobăm în CL plata gazului în mod anticipat pe 2 luni, altfel nu ni se furniza gazul necesar funcționării instalațiilor. Cum le explicăm asta brașovenilor care ne-au votat?
  3. Mai puține contre și șicane pe motive politice sau de simpatii și antipatii.  Am asistat la multe gesturi, luări de poziții, decizii, sau simple vorbe, care nu aveau altă justificare decât ideea de „a-i da în cap” celuilalt, pe motiv că este de la alt partid, sau nu ne place de el. Astfel a ajuns un consilier care este foarte bine pregătit în zona juridică să nu facă parte nu numai din comisia juridică, ci din nici o comisie a Consiliului local Brașov. Nu cred că orașul a avut de câștigat din aceasta. Tot așa s-a refuzat ascultarea actorilor greviști în CL, ceea ce ar fi putut dezamorsa conflictul de luni de zile. Nu au fost ascultați, astfel că Brașovul a ajuns în paginile tuturor ziarelor de cultură și nu numai, ca locul în care se face cultură cu pumnul în gură. Sunt convins că este o imagine greșită a orașului nostru, dar asta am lăsat noi să se vadă în exterior. Și, iarăși, nu este bine. Exemplele pot continua și aici.
  4. Să nu uităm rolul nostru în administrația locală!  Consiliul local este forul care propune anumite proiecte de legi (hotărâri), proiecte care o dată votate trebuiesc puse în fapte de către primar, împreună cu întreg aparatul primăriei. Sigur că unele proiecte sunt generate exclusiv de către primărie – cum ar fi cele legate de buget și rectificările bugetare, și altele, însă și noi, consilierii, trebuie să ne manifestăm interesul față de buna funcționare a comunității propunând diverse proiecte pe care le considerăm importante și benefice. Este posibil să nu fi înțeles eu pe deplin cum s-au făcut lucrurile până acum, dar nu mi s-a părut că ar fi fost măcar un singur proiect de hotărâre generat de către o parte a Consiliului local, ci senzația pregnantă mi-a fost că totul venea dinspre primărie și noi, consilierii, făceam doar un act de „legalizare” a respectivelor proiecte. Altfel sunt convins că ar fi avut loc discuții, dezbateri, încercări de a-i convinge pe ceilalți că proiectul merită votat. Ceea ce nu am văzut să se întample.
  5. Ocuparea posturilor din primărie. Primăria Brașov funcționează la cota de avarie. Foarte multe posturi nu sunt ocupate, iar mulți directori nu mai au voie să ia legătura unii cu alții, sau cu primarul. Secretarul instituției, cu rol esențial în desfășurarea activității primăriei și a Consiliului local, s-a retras din schemă, iar în locul lui, în două luni, au fost deja două persoane pe această funcție. Așa nu se poate gestiona un oraș de sute de mii de locuitori. Sigur că salariile sunt demotivante, dar cred că putem să găsim căi prin care să atragem oameni capabili, bine pregătiți, să se angajeze în primărie. Haideți să căutăm aceste metode de a-i motiva, de a-i recompensa pe cei ce ne pot ajuta să fim mai eficienți, mai rapizi în soluționarea diverselor probleme cu care se confruntă administrația locală. O soluție ar putea fi construirea de locuințe de serviciu, spre exemplu. Or mai fi și altele, trebuie doar să le căutăm. Împreună.

Brașovul este un oraș frumos, dar sunt multe lucruri care nu funcționează cum trebuie în el – pornind de la trafic, cu blocajele zilnice la orele dimineții și serii, cu nenumăratele și deocamdată de neoprit accidente pe trecerile de pietoni, cu parcările prea puține, sau prost gestionate, cu deszăpezirile făcute prost, cu transportul în comun care lasă mult de dorit, la eternele cozi la administrația financiară, la neatractivitatea orașului pentru investitori (majoritatea firmelor noi se deschid în localitățile învecinate orașului, din cauza taxelor, birocrației etc), cu urmarea că nu sunt prea multe locuri de muncă etc. etc. etc. Putem să rezolvăm aceste probleme, totul este să vrem!

Acesta este apelul meu către Dumneavoastră – să lucrăm ÎMPREUNĂ, SERIOS, RIGUROS și ÎN INTERESUL COMUNITĂȚII.

Șerban ȘOVĂIALĂ, consilier local independent

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...