Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Cum poate salva PNL România

Plec la drum cu crezul că persoanele care citesc articolele scrise de mine pentru Gazeta Brașovului înțeleg că acestea reprezintă trăiri de moment, expresie a personalității mele și a informațiilor de care dispun la momentul în care le scriu. Nu dau lecții nimănui.

În plus, scriu la Gazeta Brașovului pentru că eu simt nevoia să fac acest lucru (să scriu) iar această publicație mi-a oferit această oportunitate. În plus, am și libertatea de a ataca orice subiect, în limita timpului de care dispun.

Nu ma interesează să intru în polemică și nu fac jocul vreunui partid politic, nici măcar nu fac vreun joc personal, pentru că am remarcat că multe lucruri pe care le scriu aici sunt interpretate împotriva mea…

Sunt și am fost un liberal convins, cu toate că exprimarea mea în politică nu a respectat acest crez. Știu că nu am procedat bine, dar am considerat că PNL la momentul respectiv nu mă reprezenta, cum sunt destul de convins și acum de acest lucru.

Cred că toate măsurile care au resuscitat climatul din România ultimilor ani au fost în esență liberale, chiar dacă au fost propuse și adoptate de partide care nu au de-a face cu liberalismul. De asemenea, cred că dreapta când a ajuns la putere a făcut o greșeală capitală când a acceptat mutarea în plic primită de la Traian Băsescu cu creșterea TVA și reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor. Practic, aceasta a fost o măsură eminamente de stânga, însemnând împărțirea sărăciei la mai mulți. O dreaptă adevărată ar fi început un proces profund de reformă a statului, dar puterea de atunci a fost speriată de posibilitatea unor mișcări de stradă, care oricum s-au întâmplat într-un final.

Știu că doar un liberalism bine înțeles și asumat de români poate duce această țară mai departe, spre a deveni o putere în Europa. De aceea îmi pare rău când văd degringolada care marchează dreapta în ultimii ani.

PSD a crescut în ultimii ani prin măsuri de stimulare a mediului de afaceri, dublate de celebrele pomeni specifice socialismului, creșteri de pensii și salariu minim (fără a avea creștere a productivității). Au promovat prin programele electorale măsuri de dreapta, liberale, dar pe care ei și le-au asumat mecanic, fără a înțelege cum trebuie implementate și de ce. De aceea cred că această guvernare a socialiștilor va fi un eșec, pentru că nu poți să combini armonios o relaxare fiscală cu creșteri de alocații acordate pentru nemuncă.

Problema partidelor de dreapta, fie că s-au numit PDL sau PNL, este că au fost și sunt conduse de oameni care nu au nicio legătură cu liberalismul și nu înțeleg acest fenomen. Iar acest lucru se propagă de la centru spre filiale, vedem oameni care nu au nicio meserie, nicio expertiză, s-au remarcat doar prin faptul că au făcut politică toată viața lor.

Cum ar putea înțelege capitalismul, un sistem economic eminamente liberal, o persoană care a fost funcționar public toată viața sa, apoi a intrat în politică pentru a împușca un post de parlamentar? Dar un politruc care a trăit toată viața pe holurile actualelor partide și a început prin a căra mapa vreunui om politic al momentului?

Brătienii au fost membri ai Academiei Române, chiar dacă de onoare, oare ce membru al PNL de azi poate fi onorat astfel ?

Faptul că la vârful PNL sau PDL au fost postate persoane lipsite de identitate sau expertiză, bune doar pentru a servi intereselor unui lider suprem, aflat de obicei în afara partidului, au adus aceste două partide (care între timp au devenit unul singur) unde sunt azi.

Politica de cadre trebuie schimbată profund în PNL, trebuie propulsați spre vârf oameni cu valoare în comunitatea în care trăiesc, oameni care aduc propriul aport la imaginea partidului și nu doar buni gestionari sau executanți. Apoi, acelor oameni nu trebuie să li se cenzureze opiniile.
Avem exemple clare din USR, care au atras oameni de succes din mediul de afaceri pe listele pentru alegerile parlamentare și acest lucru i-a făcut mai puternici.

PNL trebuie să înțeleagă că Dumnezeul liberalilor nu trebuie să fie unul gelos, răzbunător sau elitist. Formulări de genul „PSD este un partid de comuniști” nu trebuie să mai existe în condițiile în care mulți dintre cei care reprezintă azi acest partid nu se încadrează ca vârstă să fi fost membri ai partidului comunist.
O altă pistă greșită pentru PNL a fost lozinca „PSD este un partid de hoți”, folosită intens în timp ce oameni din propriul partid erau condamnați prin tribunale. Această ipocrizie a fost taxată de electoratul de dreapta, care s-a repliat către USR, măcar ei nu aveau membri urmăriți penal.
PNL trebuie să se impună prin valoarea pe care o aduce, nu bazându-se pe denigrarea adversarului politic.

O trăsătură definitorie a liberalismului trebuie să fie libertatea de exprimare. Nu se poate ca în interiorul unui partid de dreapta să nu fie permise voci critice, sau cei care nu sunt de acord cu parcursul de moment al partidului să fie marginalizați. Politica pumnului în gură și excluderea din structură sunt specifice comunismului și nu trebuie perpetuate.

Frumusețea activității politice trebuie să fie dezbaterea. Aceasta trebuie să fie una reală, astfel partidul va ieși mai puternic în urma frământărilor din interior și va răspunde nevoile mai multor oameni. Politica alinierii în spatele unui lider suprem nu poate duce PNL la progres.

Un ultim aspect pe care PNL ar trebui să îl schimbe este abordarea propriilor membri. Politica membrilor disciplinați care trebuie să parcurgă toate etapele ierarhice ale partidului pentru a accede la conducere sau demnități publice este una de tristă amintire și nu cred că mai poate fi respectată, mai ales într-un partid care nu dispune de mari personalități la vârf. Să impui unui om care vrea să facă politică, conduce o afacere, are expertiză, să participe la ședințele organizațiilor de cartier, cu tot respectul pentru oamenii care fac parte din aceste structuri, este un factor descurajant.

PNL poate schimba România, dar nu prin îngâmfare, autism politic și servilism pentru un lider maxim. PNL trebuie să se schimbe profund, nicio piatră nu trebuie să rămână neîntoarsă, toate cadrele trebuie evaluate cu standarde clare, de bun simț și nu prin prisma faptului că sunt buni soldați ai partidului ci prin aceea a valorii adăugate pe care o pot aduce.

Sorin BÂSCĂ

 

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...