Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Numai Dragnea să nu fi

Să vedem cum stau treburile. Pe de o parte Dragnea, Vodă de Teleorman care are la degetul mic Parlamentul și Guvernul, și pe de o parte Iohannis care are strada. Asta în cazul în care Justiția e independentă. Și serviciile își văd de treabă. Dar cum lesne de înțeles, ea săraca, Justiția nefiind independentă din cauză de servicii, le luăm la pachet și le băgăm cu arme, Codruțe, acoperiți, interceptări și bagaje în tabăra Iohannis. Bun! Așadar acestea sunt taberele care se luptă pe viața și moarte.

Dragnea pleacă săptămâna trecută în SUA ca să asiste la ceremoniile desfășurate cu ocazia depuneri jurământului de către Donalt Trump. Lasă un bilețel la Guvern pe pas de plecare, în atenția lui Grindeanu ( băiatul ăla de e Prim Ministru ), ca să treacă două ordonanțe de urgență, date așa, la mare șmecherie și învărteală, care să-i scoată din închisori pe niște clienți mai vechi ai PSD-ului, bașca să îl scape și pe el, pe Dragnea de anumite dosare. Dar ce să vezi, Iohannis se prinde de combinație și se prezintă direct la ușa Guvernului, într-o viteză necaracteristică lui, și, din capul mesei Guvernului, spune niște cuvinte către presă, pe un ton oarecum agresiv și interesat despre niște elefanți invizibili care cică s-ar plimba prin Palatul Victoria. Punct.

Joi, în ziua dinaintea inaugurări din SUA, apar niște imagini în spațiul virtual cu o așa zisă cină în cadru restrâns la care au participat Dragnea și Grindeanu, la invitația lui Donalt Trump. Măi să fie! Să fie așa bazați băieții aștia doi, de o ard pe la chefuri cu Trump? Chiar așa camarazi de șprițuri, și de strategie geopolitică să fie Dragnea cu Trump? Dar stai să vezi, că nu-i așa. De fapt era un fel de cină pentru strângere de fonduri, unde cine cotiza gras, stătea în preajma Președintelui Statelor Unite, și unde Dragnea, care pe aici se dă Zmeul Zmeilor, stătea ca un cățeluș stingher la masă, e drept, în capul mesei, cu nimic în față, privind aspirațional către Trump. Nici măcar un mic cu muștărel, ceva, un hamburger, o berică. Nimic. Iar Grindeanu părea oarecum jenat că stă acolo la masă, parcă ocupase locul cuiva care tocmai plecase la țigară. Nu tu un zâmbet, ceva. Păi măi băieți, haideți să vă spun eu cum e treaba cu șmecheria adevărată.

Șmecher nu e ăla care își pune pe Facebook poze făcute în compania lui Trump, ci ăla care apare în pozele pe care Trump le pune pe Facebook. Așa că, măi băieți, lăsați-o mai moale cu cine în format restrâns că nu vă crede nimeni că v-a chemat Trump pentru că vă vede așa de treabă și de încredere în ale democrației. Și știți de ce? Pentru că sunteți Prim Ministru și Președintele Camerei Deputaților într-o țară de la marginea hărți, în care jumătate dintre locuițe au buda în fundul curți, și care n-are mai nimic de împărțit cu politica Americi. Adică sunteți un fel de neica nimeni, de nicăieri, chiar dacă ați plătit o sumă exorbitantă ca să fiți acolo. Un fel de Țața Floarea venită de la țară la doctor cu curcanul în traistă. Ați dat bani degeaba, că nici măcar votanți fervenți a PSD-ului nu vă cred că vă trageți de șireturi cu Trump . Dacă nu vi cu poză stand cu șprițul în mână, în cămașa, de gât cu Trump, sau de la o sârbă îndrăcită cu Melania Trump, n-ai nici un fel de valoare.

Duminica, proteste. Ca de obicei în marile orașe, pe valul de nemulțumire provocat de tentativa de face șmenul cu grațierea. Zeci de mii pe stradă, nervoși de situația creată, care oricum aveau nodul în gât de pe 11 decembrie, de la alegeri. Și hop și Iohannis printre ei. Asta da manevră politică, președintele fraternizează cu strada. A doua oară după Colectiv. Bine, asta nu însemnă că nu ar trebui să mergă în vizite inopinante de genul asta și pe la spitalele de stat, și pe la închisori, și pe la cozi pe la permise, prin abuteiaje pe DN1. Așa ca să ia pulsul direct de la sursă, de la firul ierbi, să fraternizeze un pic și pe acolo. Să vadă cu ochii lui aia albaștri cum stau treburile prin țară cu infecțiile nozocomiale, cu condițiile din arest, cu câte procente se duce productivitatea la vale când stai pe la ghișee.

Și cum a rămas până la urmă cu amnistia și grațierea? Show-ul merge mai departe! Președintele vrea referendum și se bazează pe presiunea străzi, Dragnea vrea ordonanțe de urgență mai pe la ușa din dos, conspirativ, departe de ochii serviciilor și ale opiniei publice. Se pare că planul lui nu a prea dat roade, a fost cam mică și cam subțire ”suta” promisă și încasată, și Trump stătea jos arătându-i lipsă de respect când a dat mâna cu el, iar Iohannis a intrat în fugă pe ușa Guvernului ca să țină de ordonanțe, să nu ajungă la Monitorul Oficial. Eh, numai Dragnea să nu fi!

Dan VÂJU

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...