Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Sfinții serviciilor

Colac peste pupăză, când țara fierbe în duelul ordonațelor, SRI-ul e chemat la raport la comisia parlamentară. Și au stat băieții de vorbă nu o oră, nu două, ci șapte ore. Bașca cică au venit și cu vreo 4 geamantane de dosare clasificate.

După audieri iese Helvig, Directorul SRI, la conferința de presă, și cu ochii umezi și mari ca a unui miel la tăiere, și ne spune cum că societatea e divizată, că angajați SRI sunt săraci cam timorați de atacurile din presă la adresa serviciului, că serviciul este sub controlul Parlamentului ca în orice stat democratic, și că da, Generalul Coldea a fost în vacanțe cu Ghiță ”Ploieșteanul”. A mai zis și că de aia are serviciul vreo 16000 de angajați ( asta cu numărul lor fiind o informație clasificată ) că suplimentează prin resursa umană ce nu pot suplimenta prin tehnologie de ultimă oră, că sunt numărul doi la informații din blocul NATO după SUA, și că nu există ofițeri acoperiți în Parlament și în Justiție.

Băi băiete, băi Helvig, băi directore, stai mă așa ce tot zici acolo? Ești bine? Ai mâncat, ai dormit, ți-ai luat vitaminele? Ești cu analizele la zi? Că mai aveai puțin și îți făceai și vreo două–trei cruci scurte. Ce zici tu acolo? Societatea e divizată? Asta se vede de la o poștă, sunt partizani ai taberei Dragnea și partizani ai taberei Iohannis, precum și partizani ai taberei ” Mi se rupe !” și ” Nu mă interesează !”. Și așa a fost din totdeauna, doar personajele au fost schimbate. Ba Băsescu cu Tăriceanu, ba Băsescu cu Ponta, ba Iohannis cu Ponta. Și asta doar în ultimi 12 ani! Și pentru informația asta nu ai nevoie de ditamai serviciul în spate, e suficient să deschizi televizorul, și să te uiți la știri.

Angajați SRI sunt timorați? Dar de ce? Nu le mai vinde păine și salam la colțul blocului? Îi înjură lumea pe stradă? Îi scuipă cineva în autobuz dimineața când merg la serviciu? Se uită angajați de la bancă în adeverința de salariu când solicită vreun credit și se trezesc cu un refuz? Sau le mai puneți bromură în ceai la popotă? Ai angajați timorați, scoate-i la team building la pădure, pune-i să facă bărcuțe din hărtie, îmbată-i, adu-le niște ”fetițe” ca să simtă din nou gustul vieți. Ca la corporație! Nu da vina pe presă că sunt la acoperiți de la voi în ea, câtă frunză și iarbă.

SRI-ul e sub control parlamentar ca în orice stat democratic? Stai așa că mă tăvălesc pe jos de râs… Sigur vorbești de Parlamentul României? Poate era vorba despre alte țări, mai cu capul pe umeri care știu ce e aia democrație și valoare demnității umane, în nici un caz aici unde interesul național este inexistent. Sunt așa de tare sub control parlamentar de s-au plimbat prin Seychelles împreună Generalul Coldea și cu Ghiță ” Ploieșteanul”. Sau l-a luat cu forța Ghiță pe Coldea în concediu, că na, Ghiță era parlamentar pe atunci, și mai făcea parte și din comisia asta de control, iar Coldea de la SRI era sub control, adică la ordinul lui Ghiță. Dar, ce să vezi săraci, trebuie să fie mulți și plătiți regește că n-au de nici unele, nici calculatoare, nici servere. Și probabil și de ascultat telefoanele ni le ascultă tot cu tehnica de pe vremea securități. Vai de ei, le plăng de milă cum caută ei informații cu urechea și cu ochiul ca să le pună la dispoziția NATO, așa rupți în cur și cu bocanci găuriți. Offf măi, mi-a dat o lacrimă, mai, mai să mă duc să le dau un cablu, o memorie, un hard-disk extern, doar, doar o să le mergă mai bine.

Cât despre acoperiții din Parlament și Justiție, numai de bine. Acum vreo două săptămâni povestea Băsescu cum Codruța Kovesi și Generalul Coldea l-au scos pe judecătorul Mustață din completul de judecată și au pus-o pe judecătoarea Bogdan în locul lui, în procesul în care a fost condamnat Dan Voiculescu. Cu misiunea clară să-l trimită la Jilava cu prima mașină pentru cât mai mult timp. Cum au făcut asta? Pur și simplu au sucit mâna justiției la spate și au siluit-o barbar și fără scrupule. Și nici gând să plătească pentru asta.

Iar Ghiță, republican de-al nostru de la Ploiești ce să vezi. Nu e ofițer! Și cum au probat asta cei din conducerea serviciului. Cică au spus asta pe cuvânt de onoare.

Băi Helvig! Băi băiete! Directore! Tu ori ascunzi voit adevărul, și din când în când mai dai drumul la o supapă ca să nu explodeze oala care fierbe, ori se joacă băieții aștia din subordinea ta cu tine. Eu zic să verifici mâine dimineață când te duci la birou dacă nu cumva tu joci pe dinafară, și ai senzația că ești în horă. Iar cu asta cu cuvântul de onoare, las-o așa că doar sunteți serviciu de informații și nu mânăstire plină de sfinți. Și încă ceva. Nu mai subestima poporul asta. Chiar dacă suntem săraci și n-am plecat la muncă în străinătate, asta nu însemnă că suntem și proști. Proști sunt aia mulți de îi ai tu pe ștatul de plata și care îți suflă în ureche ce baliverne să ne mai torni.

Dan VÂJU

 

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...