Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Ordonanța Dragnea

Și inevitabilul s-a produs. Hoțește, la ceas de seară, pe neanunțate, trimițând ordonanța la Monitorul Oficial înainte de a fi discutată în Guvern. Și în cel mai mare secret posibil, miniștri primind proiectul atunci pe loc, în timpul ședinței. Dragnea, rânjind pe sub mustață a făcut exact ceea ce prevăzusem că va face. Ne va arăta cine este el, Vodă Infractorul Condamnat de Teleorman. Și că va pune mâna pe justiție, a treia putere în stat. Și că va pune mâna pe ea schimbând încadrările pentru niște fapte penale și modificând pedepsele. Bineînțeles, asta fiind făcută nu pentru un bine social, spre beneficiul poporului, ci pentru o mână de oameni susceptibili de comiterea unor fapte penale. Într-adevăr, a aruncat cu larghețe către popor banii promiși. A dat ceva la pensi, a pus ceva la salariul minim, a dat ceva și la actori, medici, profesori, studenți. A ”cinstit” masa și prin Statele Unite, sugerând vre-o cumetrie cu Trump. A uns un pic rotițele, ca să-l credem că e băiat bun, de comitet. Dar, din păcate, penalul dovedit și condamnat Dragnea nu se dezminte. Lupul își schimbă părul, dar năravul, ba. Și ca orice borfaș dovedit care se se respectă și care nu-și asumă un eventual proces și o eventuală condamnare, nu s-a putut abține să ne-o tragă, să știe că e scăpat de dosarul penal, fiindu-i groază de pârnaie.

Acum mă gândesc că Ponta era mic pui pe lângă Dragnea. Se strecura șmecherește, ținea la combinație, o mai dădea la întors. Dar Dragnea e un veritabil buldozer. Ce să zic, omul de frica încarcerări mușcă și din pereți. Dacă reziști presiuni străzi, dacă reziști presiuni din parlament și dai ordonanțe care să te scape de la Jilava însemnă că ai pus mână pe țară. Ai pus mâna pe ea ca să scapi tu de închisoare. Dacă erai bărbat până la capăt, îți asumai și posibilitatea de a sta închis câțiva ani.

Sasul în schimb e pe nicăieri. S-a dus disperat la CSM și la avocatul poporului. Cam degeaba, clepsidra ce măsoară împlinirea termenului de 10 zile până la intrarea în vigoare a ordonanței își scurge implacabil nisipul. În locul lui, știindu-mă sub această veritabilă ”sabie a lui Damocles”, mă mutam în sediul guvernului. Uite așa, ca să-i supraveghez pe băieți! Și mai dublam și paza la Monitorul Oficial. Nu putea nimeni pe lumea asta să-mi interzică să fac așa. Sasule, bea și tu mai multe cafele că ești cam adormit, nu faci fața la ăștia rapizi din Teleorman.

Vreau să menționez aspectul cel mai deranjant din aceasta ordonanță, dată în cel mai pur stil dâmbovițean, care a scos în stradă instantaneu zeci de mii de oameni revoltați în seara fatidică. Abuzul în serviciu! Chiar dacă, atenție, ne armonizăm legile cu Europa, iar abuzul în serviciu din punct de vedere European este o chestiune unde nouă ne dădea cu rest și virgulă, sunt convins că această modificare trebuia să treacă prin parlament. La lumina zilei! Nu ne grăbea nimeni să luăm decizi pe moment, în viteză, în legătură cu problema asta. Așadar din 11 februarie 2017, în cazul în care nu este retrasă ordonanța, fapta va fi infracțiune numai atunci când se încalcă normele dintr-o lege și se produce o pagubă de peste 200.000 lei sau o vătămare a drepturilor ori intereselor unei persoane. Asta înseamnă că, de pe data de 11 februarie 2017 faptele de abuz cu prejudiciu de cel mult 200.000 lei nu vor mai fi infracțiuni chiar dacă sunt prevăzute e lege. Adică nu pot face obiectul unor condamnări. Dosarele penale în curs de soluționare vor fi închise. Prejudiciul va putea fi recuperat pe calea unui proces civil, adică fără pușcărie. Iar reclamantul, sau păgubitul care vrea să recupereze banii va plăti taxă de timbru, experți judiciari și contabili, avocați. Ori, în cazul unui proces penal, adică caz de pușcărie taxele acestea nu se plăteau. Cei închiși pentru aceste fapte vor fi puși în libertate și condamnarea ștearsă din cazier. Și dacă trece prejudiciul peste 200.000 lei, pedeapsă de la 2-7 ani căt este acum, este schimbată în pedeapsă de la 6 luni-3 ani ( adică cu suspendare dacă ești la prima abatere ) sau amendă. Scad și termenele de prescripție a răspunderii penale, adică timpul de la săvârșirea faptei până la condamnare, ceea ce afectează dosarele în curs, pentru că dacă până acum o infracțiune de abuz în serviciu putea fi urmărită în termen de până la 8 ani de la data comiterii, de acum acest termen va fi de 5 ani, astfel că dosarele care se află pe rolul organelor judiciare de mai mult de 5 ani vor fi abandonate. Și mai mult decât atât este eliminată și interdicția de ocupare a unei funcții publice a celui condamnat până acum judecătorul putând interzice celui condamnat să exercite o funcție publică timp de 1-5 ani.

Asta însemnă că , din punctul meu de vedere, această ordonanță a fost dată cu dedicație pentru scăparea lui Dragnea de dosarul penal care urmează să se judece și în care e inculpat. Iar dedicația se extinde și asupra a zeci de politicieni conectați la banul public care au dosare instrumentate de DNA.

Măi Dragnea, că ai făcut un posibil abuz în serviciu am înțeles. Că ție frică de pârnaie, înțeleg și asta. Pentru că pârnaia în România este un fel de lagăr comunist. Dar să ajungi să îți dai lege ca să te faci scăpat, asta n-o mai înțeleg. Pentru că asta e sfidare. Pentru că te simți așa de tare și de ”bazat” în disperarea ta că îți dai singur legi, în loc să-ți asumi cu pieptul dezgolit o judecată și o eventuală condamnare. Frica ta de pușcărie și sfidarea care o arăți unui popor întreg a scos oameni în stradă. Mulți, sute de mii în toată țara. Și asta pentru că dacă rotirea partidelor la guvernare face parte din regulile democrației, fiecare guvernând în baza unor principi mai mult sau mai puțin clare, scăparea de dosare penale utilizând mijloace apropiate de manevrele unor borfași disperați nu face parte din jocul democratic. Și asta ești tu, Dragnea. Un om care are comportament asemănător cu cel al unui borfaș care fură dar nu-și asumă și o eventuală condamnare, care după ce îți fură portofelul și lanțul de la gât, strigă după Poliția cu care este pe mână ca și cum ar fi victimă, dându-se cu capul de ciment, zvărcolidu-se pe jos. De aceea eu, personal, ies în stradă să protestez. Alături de poporul meu. Pentru că așa concep eu democrația. Și o să protestez pașnic așa cum am făcut-o și pentru Roșia Montană și pentru Pungești. Pentru că atunci când politicianul ales trece limita bunului simț, trebuie penalizat în stradă. În cor de fluierături, ca să nu doarmă bine noaptea nici el și nici familia lui! Să se știe că țara asta de ceva timp nu mai este un sat fără câini. Să se știe că nu suntem niște oi proaste lăsate la mâna sorți, ci niște oameni care și-au luat soarta în mâini și speră să aibe un trai mai bun aici în țara noastră, și care luptă pentru asta. Să se știe că am evoluat și avem simț civic și suntem ultrasensibili la porcăriile pe care încearcă să ni le îndese pe gât un borfaș.

Așa că ”domnule” Dragnea, stimabile infractor dovedit și condamnat, pregătește-te să ajungi din cauza străzi în fundul lăzi de gunoi a istoriei acolo unde îți e locul.

Dan VÂJU

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...