Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Din FC Braşov ar putea rămâne doar… muzeul înfocatului „stegar” Constantin Oprea

Braşoveanul Constantin Oprea este un împătimit ,,stegar”, un om care a jucat fotbal la Steagu Roşu, începând cu echipa de pitici… Pasiunea braşoveanului pentru culorile ,,galben-negru” au atins un vârf, atunci când Constantin Oprea a transformat o parte din locuinţa sa într-un veritabil muzeu al ,,stegarilor”. Acum, FC Braşov nu trece prin momente deloc bune. Echipa, care împlineşte 80 de ani, este aproape de desfiinţare. Indiferent însă de deciziile tribunalului, FC Braşov sau Steagu, rămâne o stare de spirit, iar muzeul dedicat acesteia, va continua să atragă privirile microbiştilor, în apartamentul înfocatului ,,stegar” Constantin Oprea. ,,Am făcut fotbal la Steagu Roşu, începând din 1967. Am avut ca antrenori nume mari în fotbal, precum Haşoti, Campo sau Hidişan. În perioada respectivă, la juniorii echipei fanion, am fost în echipă cu Anghelini, care a ajuns la Steaua şi în echipa naţională. În paralel, la FC Braşov au jucat, din generaţiile mai tinere atunci, Şulea, Bucur, Clipa, Şişcă şi alţii. Am avut o pasiune mare pentru echipa Braşovului, o echipă care impunea respect şi aducea oameni mulţi în tribune. Din dragostea pentru echipă, pe care am avut-o de mic, m-am gândit să strâng tot, legat de FC Braşov, am făcut eforturi materiale şi sufleteşti şi am adunat până în prezent nenumărate poze, tricouri,insigne, fanioane, mingi, brelocuri, care fac parte din istoria echipei, din 1969 încoace. Chiar am depus eforturi considerabile pentru această colecţie, pentru că nu am ratat nicio noutate referitoare la echipa mea de suflet. Consider că echipa este practic un copil al meu, pe care l-am urmărit pas cu pas”, ne-a spus Constantin Oprea.

În ,,Muzeul FC Braşov”, împătimitul ,,stegar” deţine peste 100 de albume cu poze, reprezentând practic viaţa acestei echipe şi nu numai. ,,Sunt peste o mie de fotografii, care reprezintă momente din meciuri, personalităţi ale echipei, jucători, care au evoluat de-a lungul timpului, embleme ale echipei braşovene, în frunte cu Nicolae Pescaru, care este cea mai importantă realizare a fotbalului braşovean. Dealtfel, Pescaru, Adamache, Ivăncescu, Jenei, Olteanu, Gyorffy, Cadar, sunt nume de fotbalişti, care-şi găsesc locul în fotografiile din muzeu. Mă antrenam pe lângă aceste personalităţi şi îi consideram adevăraţi zei. Era o echipă fantastică, de mare impact printre suporteri. Păstrez, de asemenea, în albume şi anumite articole, din presa vremii, cu foştii jucători stegari. Voi continua să strâng mărturii, pentru că istoria merge mai departe. Au fost şi momente mai puţin faste, prin care a trecut echipa, este vorba de retrogradări, dar toate au trecut. De-a lungul anilor, au vizitat muzeul personalităţi ale echipei braşovene, aşa cum sunt Nicolae Pescaru, Mihai Ivăncescu, Răzvan Lucescu, un antrenor deosebit, Dinu Gheorghe, Marian Paraschivescu, Petre Cadar, Marian Constantinescu,Cristi Ionescu, Marian Ivan sau Romeo Paşcu. Pe lângă mărturiile legate de FC Braşov, am albume şi cu vedete ale sportului românesc, precum Nadia Comăneci şi, mai nou, Simona Halep”, ne-a spus Oprea.

Referitor la perioada nu prea fastă, traversată de echipa braşoveană, Constantin Oprea ne-a spus : ,,Echipa este practic în pragul falimentului. Consider că vina principală o are fostul patron Ioan Neculaie dar şi toţi factorii, de la politic la alte domenii, care s-au dat la o parte şi nu au intervenit pentru a salva echipa. Au ajuns să fie mai mulţi suporteri ai Stelei sau ai lui Dinamo la Braşov, decât stegari adevăraţi. Asta este cea mai mare durere“

Dorin DUȘA

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...