Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Cel mai greu lucru pe care l-am trăit vreodată

Urmăresc seară de seară toate buletinele de știri și mă îngrozesc când văd cât de mult rău își pot face oamenii între ei. Există multe manifestări ale naturii pe această planetă care aduc pierderi și nefericire dar acestea se deosebesc de răul pe care și-l fac oamenii între ei printr-o singură trăsătură, niciunul dintre ele nu este făcut cu răutate. Doar se întâmplă.

Iar majoritatea relelor dintre oameni se întâmplă pentru cele mai bizare motive, hilare dacă stai să le analizezi în modul: bani, resurse, culoarea pielii, partidul sau persoanele pe care le votăm, divinitatea la care ne închinăm sau limba pe care o vorbim și multe altele. Niciunul nu contează pe termen lung.

Când ești copil răutatea nu te atinge, ești protejat și chiar dacă o simți o iei ca atare și mergi mai departe. Odată cu maturizarea începe să te doară carnea și să ți se rupă sufletul când simți răutatea celor din jur și știi că se poate și altfel și este loc pentru toți pe acest pământ. Odată cu înaintarea în vârstă sapi tranșee în jurul sufletului tău pentru ca răutatea să nu te mai afecteze, dar este în zadar.

Se spune că un copil se maturizează când dă piept cu viața și trebuie să ia decizii. Nu cred în asta, am trăit să văd destui copii de 40 de ani,am fost și eu copil până pe la 34. Bineînțeles că excepții sunt destule.

Eu cred că un copil se maturizează când își pierde un părinte, când plasa de protecție nu mai este sub el ca să îl prindă când cade și el începe să se simtă singur.

Aunci începi să judeci cu adevărat și să vezi că toate certurile și răutățile sunt în zadar și că ar fi trebuit să stai mai mult cu persoana respectivă, să prețuiești fiecare moment cu ea, să treci peste imperfecțiunile ei, care pe moment ți se păreau monstruoase și să vă fi bucurat de lucrurile care contează cu adevărat.

Cel mai greu lucru pe care l-am trăit în viața mea nu a fost fenomenul în sine de a pierde pe cineva drag, nu ritualul înmormântării, nimic de acest fel. M-am imunizat destul de bine pentru moarte și am credința că sufletele noastre își continuă drumul.

Aveți telefon mobil ? Cel mai greu lucru pe care l-am trăit în viață este să șterg din agendă numărul cuiva drag care nu mai este. Asta rupe bucăți din sufletul meu.

Sorin BÂSCĂ

Comentarii
Loading...