Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Cristian, în lumea fascinantă a rugbyului

Motto:
„Rugbyul înseamnă sănătate, disciplină, dezvoltare socială“
(Mihai Cozma, rugbyst la Universitatea Cluj)

Istoria rugbyului nu este nici scurtă, nici liniară. Provenit din Franța medievală („la soule“), el se dezvoltă la începutul secolului al XIX-lea, în Marea Britanie, în competițiile sportive dintre colegii. Rapid, după uniformizarea regulilor de joc, devine materie școlară obligatorie, mai întîi în colegii, apoi în licee și în gimnazii, devenind un indicator social al adaptabilității pentru viață și competiție. Și relevîndu-se astfel caracterul cu adevărat educativ al acestui sport de echipă.

Și iată că, într-o comună, nici prea mică, nici prea mare, în Cristian, în urmă cu nici doi ani, un sufletist aduce rugbyul ca instrument în formarea și educarea copiilor cristolovenilor. Este vorba despre Toni Moise și despre, evident, Rugby Club Cristian.
Istoria rugbyului în Cristian are făcuți ceva pași începînd din 1990. Și cu seniori, și cu juniori, și cu copii. Dar, în ultimii doi ani, rugbyul a devenit un mijloc de formare și educare a copiilor în această localitate rurală în care viața se… întîmplă altfel. „Educație, cultură, sport, sînt trei instrumente în care autoritatea publică locală investește. O face pentru creșterea comunei, pentru păstreare rădăcinilor noastre puternice și, mai ales, pentru copiii din localitate“ – ne spune dl. Alexandru Rareș Crețu, consilier local. Și, într-adevăr, eforturile edililor se văd.
„Rugbyul este, probabil, unul dintre cele mai bune mijloace de a forma și educa un copil. Nu este nici pe departe un sport brutal, chiar dacă presupune contact fizic, dar te învață să lucrezi în echipă – în rugby nu există vedete, există doar echipă –, te învață să devii altruist – căci în rugby te sacrifici pentru echipa ta, purtînd balonul oval pînă ai aglomerat pe tine cît mai mulți adversari, abia apoi dai drumul la minge, punîndu-ți colegii în avantaj tactic – și rugbyul te deprinde de mic cu tăria de carcater, cu socializare“ – ne spune și președintele Rugby Club Cristian, Toni Moise.

Și, într-adevăr, copiii dezvoltă abilitățile necesare pentru un sport în echipă, de la vîrsta preșcolară (5-6 ani). În afara beneficiilor pentru sănătate, sportul oferă copilului multe lecții de viață, care pot sta la baza reușitelor profesionale și personale, din viața de adult. Rugbyul dezvoltă abilitățile copilului de a colabora cu ceilalți pentru atingerea unui scop comun, de a-și asuma responsabilități multiple și de a învăța să le îndeplinească. Micuțul va experimenta atît eșecul cît și victoria și va învăța să-i încurajeze și să nu-i învinovățească pe alții. Mai tîrziu, într-un mediu profesional, roadele spiritului de echipă, nu vor întîrzia să apară.

Rugbyul maturizează copilul și îl pregătește pentru „competiția“ cu viață, cînd va învăța cel mai mult din greșeli, la fel ca în sport. În competițiile sportive, copilul se obisnuiește cu faptul că nu trebuie să abandoneze și să fie descurajat, atunci cînd el sau echipa suferă o înfrîngere, ci să-și adune puterile și să demonstreze că poate face mai mult, că poate ajunge la performanață. Mai tîrziu, în viața de adult, înfrîngerile nu-l vor lua prin surprindere, dimpotrivă, vor fi o motivație pentru a învinge obstacolele. Rugbyul îl invață pe copil cu disciplina de a munci și de a învăța în mod constant. De asemenea, sportul îi „predă“ copilului lecția că nu poate obține nicio victorie fără muncă, iar atunci cînd își dorește cel mai bun rezultat, nu trebuie să se bazeze pe „noroc“ , ci pe propriul efort. Antrenamentele, sacrificarea timpului liber și a anumitor plăceri, efortul organizat, îl fac pe copil mai responsabil și mai atent, arătîndu-i că fără muncă și sacrificii nu poate ajunge în vîrf! Și tot rugbyul ajută copilul să se dezvolte fizic și psihic, combate obezitatea, dezvoltă inteligența și îi cultivă încrederea în sine și în forțele proprii, voința și concentrarea. Un copil care face sport cu regularitate, va crește armonios și va fi mult mai bine pregătit, pentru a face față situațiilor dificile din viața de adult. Sportul în echipă contribuie și la creșterea abilităților sociale de interacțiune și comunicare cu ceilalți.

Toate aceste lucruri se pot vedea cu ochiul liber în comuna Cristian. Pornit întîi din inițativa unui om cu suflet mare, Toni Moise, preluat apoi de primărie și Consiliul local sub aripa ocrotitoare, cînd edilii au văzut că rugbyul este o treabă serioasă, benefică copiilor.

În prezent, cu grupe de copii de la șase ani în sus, participînd la competițiile locale și județene, Rugby Club Cristian evoluează cu pași hotărîți.

Spun toate acestea în cunoștință de cauză, devenind, de puțină vreme, antrenorul „picilor“ (cei între șase și nouă ani), cu care, pas cu pas, învățăm să ne jucăm și să jucăm. Și avem deja și logoul nostru de… luptă: „Jucăm, jucăm, jucăm și ne distrăm“. Și, garantat, ambele lucruri le facem cu temeinicie, dar categoric fără a neglija școala.

Cornelius POPA

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...