Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Schiorii brașoveni la final de sezon

• Suntem la jumătatea lunii martie, competițiile interne de schi alpin s-au încheiat, la fel și Campionatele Naționale de Schi ale României. Schiorii fruntași la competițiile interne participă la concursurile internaționale, cei mici de la U16 și U14 la Pamporovo în Bulgaria, la Zauchansee în Austria și Val D’Isere în Franța

Sportivii de la Corona care vor reprezenta clubul, orașul și țara sunt: Horea Olteanu, campion național la slalom uriaș la categoria U16, Alexandru Bordi campion național la slalom și la combinata la U16, Luca Dumitru, campion național la slalom uriaș la categoria U14, Prunea Alexandru campion național la U12 la slalom, slalom uriaș și la combinată. Campionilor li se vor alătura colegii lor de echipă clasați la Naționale pe locurile 2 și 3: Hunor Szoke, Robert Mârț, care a obținut în data de 15 martie locul 2 la proba de slalom uriaș desfășurată la Pamporovo în Bulgaria, concurs internațional aflat sub egida FIS și Diana Rențea. Merite alături de sportivi au și antrenorii Dan Iliescu și Cristiana Opriș care au depus un efort inimaginabil pe pârtie și în sala de antrenamente, șlefuind talentul acestor sportivi. Munca antrenorilor este și de preparator fizic și de kinetoterapeut și de psiholog și de serviceman și de bucătar și de maseur și de șofer și de multe ori și de părinte pentru acești sportivi aflați în formare. Dacă echipele din alte țări au la un astfel de lot, fără a avea rezultatele noastre câte 5 persoane pentru fiecare grupă de vârstă, noi avem unul singur care le face pe toate. Cu atât mai mult se cuvine să fie sprijiniți și apreciați acești oameni pentru munca lor.

Cei mari, respectiv Ioan Valeriu Achiriloaie și Mihnea Olteanu au mers deja în câteva curse tari din Austria la Innerkrems și Slovenia la Krvavec și merg zilele acestea la alte curse în Italia, Elveția și Austria din dorința de a face puncte mai bune și de a scădea în clasamentele FIS. Ioan Achiriloaie s-a calificat deja pentru Olimpiada de anul viitor din Coreea de Sud la probele de coborâre și SG, asta și în urma rezultatelor de săptămâna trecută când în Austria s-a clasat de câteva ori între primii 10 în compania unor sportivi din Austria, Italia, Elveția, Slovenia și  Croația.

Despre Mihnea Olteanu putem spune că a făcut o surpriză foarte frumoasă obținând la prima cursă de coborâre din viața lui, fără o singură zi de antrenament și fără să știe exact ce se întâmplă la o cursă de coborâre 83 de puncte FIS, la doar 3 puncte de calificarea la Olimpiadă. De menționat că Mihnea nu a avut nici măcar o pereche de schiuri ale lui pentru această probă, el având o pereche împrumutată de către colegul lui de club Ionică. Cu alte cuvinte talent avem, confirmarea celor 8 titluri de campion național obținute de Mihnea în acest an s-a realizat și în plan extern, acum este rândul oficialilor clubului să-i sprijine pentru a putea să se dezvolte.

Am discutat cu Dan Iliescu despre ce ar avea nevoie ca să-i ducă pe sportivi la următorul nivel, cu atât mai mult cu cât și campionii de la U16 trec la juniori de la anul. Răspunsul profesorului a fost: „În primul rând să fie sănătoși, pentru că în acest an nu mai puțin de 4 sportivi au avut accidentări la genunchi care i-au ținut pe margine, apoi de asigurarea unui segment de pârtie pentru antrenamente pentru la anul în Poiana Brașov, care să beneficieze de elemente de siguranță, plase și semnalizare corespunzătoare care să ne permită pregătirea în siguranță și nu în ultimul rând de posibilitatea alocării la timp a sumelor de bani pentru pregătire și pentru echipament, anul care a trecut fiind probleme în acest sens. Ne-ar fi util să mai avem încă un tehnician care să sprijine echipa și să preia în parte antrenamentele cu juniorii și deplasarea cu aceștia la competițiile care toate se derulează în străinătate, în România nefiind nicio cursă care să conteze pentru calendarul FIS.

Cătalin LEONTE

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...