Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Scripcaru și „virgina fierbinte“

În ultima ședință de consiliu local s-a votat bugetul. Bugetul ăsta este un fel de sens giratoriu la care cel mai bine se pricepe primarul Scripcaru. Un sens în care se intră și se iese cum vrea el. Spun asta pentru că observând modul în care s-a desfășurat ședința, nu am putut să nu remarc irascibilitatea, chiar accentele agresive ale primarelui giratoriu ca urmare a unor interpelări. Probabil domniei sale nu îi place ca după atâția ani în care a jucat rolul lui Zeus, să i se pună întrebări. Desigur, a uitat legea care spune că El-Primarul, este executiv, cel care pune în aplicare ce decid consilierii. Care în marea lor majoritate încă execută ce spune Zeus. Bine, a uitat el mai multe legi, dovadă stau dosarele de la DNA

Să revenim la buget! În marea lui alcătuire nu este rău. Se alocă banii necesari pentru o bună administrare, în general.  Însă apar semne de întrebare.

Semne de întrebare în legătură cu alocarea unei sume de bani pentru TETKRON, în paralel cu alocarea altei sume pentru Serviciul Public Local de Termoficare Brașov apă caldă și căldură în sistem centralizat. Și ca să fie bine, să nu fie rău, se anunță la investiții majore realizarea cu Fondul Româno – Elvețian reabilitarea rețelelor de transport și distribuție energie termică în zona rezidențială Tractorul Brașov!
În august 2016, Tetkron a devenit un șlagăr la modă. După  sistarea furnizării apei calde pe 7 aprilie 2016 au început debranșările. Erau pe atunci aproximativ 11.000 de apartamente racordate la sistemul centralizat iar  în prezent estimăm la maxim 6.000 numărul celor care mai depind de acesta. Și  probabil că vor mai interveni debranșări, pentru că oamenii vor certitudine și independență și nu vor să mai facă frigul în sezonul de iarnă 2017-2018.

Tot la vremea aceea, se încerca cu disperare ascunderea gunoiului sub preș, probabil de ochii soacrei DNA care intrase pe firul afacerii TETKRON-BEPCO, adică pe firul înțelegerilor Scripcaru-David. Așa că 104 persoane dintre angajații TETKRON au fost disponibilizati. După disponibilizări, Scripcaru a demarat acțiunea de spălare la aburi a afacerii, înființând o nouă societate – Serviciul Public Local de Termoficare Brașov apă caldă și căldură în sistem centralizat, care trebuia să înceapă producția și distribuția de apă caldă și agent termic. Lucru altfel realizat dar cu eforturi și costuri deloc de neglijat.

Tot atunci, TETKRON datora 15.314.000 de lei către producătorul de agent termic Bepco, 1,6 milioane de lei salariile compensatorii pentru cei 104 disponibilizați, pierderile înregistrate la data de 31 decembrie 2015,  în valoare de 13,6 milioane de lei. Datoria către BEPCO care ardea la degete pe toți cei implicați și pentru plata căreia care nimeni nu voia să semneze, pentru că nimeni nu dorea să ajungă parte în dosarul de la DNA legat de afacerea aburului, era așa cum arătau datele oficiale, în valoare de 15.314.000. Sumă care dacă este actualizată conform acelui contract, ajunge cam pe la cei 18.000.000 de lei pe care i-a primit TETKRON-ul, sub formă mascată de „majorare de capital“! Așa că avem toate suspiciunile, extrem de rezonabile, care ne fac să credem că este de fapt forma mascată prin care se încearcă plata datoriei către BEPCO. Și ne întrebăm: de ce nu s-a făcut atunci acest artificiu? Atunci nu era legal și acum este? Ciudat, dai oamenii afară, faci societatea aproape defunctă iar în paralel deschizi o nouă societate!

Noua societate numită Serviciul Public Local de Termoficare Brașov apă caldă și căldură în sistem centralizat, a primit și ea bani de la bugetul local. Și s-a propus suma de 43,18 milioane de lei, defalcată astfel: cheltuieli de personal – 2,89 milioane lei, cheltuieli cu bunuri şi servicii – 38,94 milioane lei și cheltuieli pentru investitii – 1,35 milioane lei!
Adică avem două societăți cu aproape același obiect de activitate. Și fiecare primește o căciulă plină cu bani! Ce face una și ce face alta?  Nu se calcă surorile astea pe picioare? Sau este așa cum spunem noi, doar o încercare de a ascunde gunoiul produs de afacerile dubioase din trecut?
Probabil că după „majorarea de capital“ BEPCO își va lua banii, pentru care a produs și furnizat agent termic conform contractului. Poate că DNA va coborî mai adânc cu cercetarea în afacerea respective. Și poate că în final, „defuncta“ TETKRON va putea să putrezească liniștită sub praful uitării.

Să revenim la proaspăta „virgină“, deocamdată călduța Serviciul Public Local de Termoficare Brașov apă caldă și căldură în sistem centralizat. Deocamdată, căci sunt date care ne fac să credem că va deveni fierbinte, o adevărată cadână halitoare de bani. Pentru că onor primăria face vorbire la capitolul „investiții majore“ despre Fondul Româno – Elvețian, fond din care se va face reabilitarea rețelelor de transport și distribuție energie termică în zona rezidențială Tractorul Brașov! Nu în tot orașul, strict în zona rezidențială Tractorul Brașov. Adică restul rețelelor de distribuție sunt așa de performante că nici nu contează!

Noi spunem că nu este așa și ne punem multe întrebări. În primul rând, dacă ai un sistem de producție învechit și mare consumator de gaz, de ce nu se investește în centrale performante, în cogenerare, așa cum are BEPCO?  De ce nu se ia metodic, prin înlocuirea în totalitate a rețelei de distribuție existente, învechtite și cu pierderi mari? De ce se dezvoltă rețeaua strict în zona Tractorul?

Pentru că primarul și cei câțiva apropiați știu că sistemul centralizat este aproape mort. Pentru că trebuie eforturi uriașe să faci acest sistem să fie performant și este aproapte imposibil să convingi oameni care au simțit frigul să se întoarcă la cazanul tău, care nici o țuică acră nu poate face. Așa că preferă să facă un proiect nou pe o zonă în plină dezvoltare, să cheltuie acolo cu dedicație pentru anumite firme banii unui fond. Sunt curios dacă la momentul potrivit tot BEPCO, sau altă firmă „din cărți“ va asigura producția. În timp ce primăria va continua să acopere pierderile din vechea rețea. Doar nu contează, bani sunt și toată lumea trebuie să trăiască.

Mai ridică bugetul ceva semne de întrebare. Legate de RAT Brașov și de ceva investiții. Dar asta într-un episod viitor.

Alexandru PETRESCU

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...