Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Iar 10 milioane de euro pentru frig ?

Cam atât am înțeles că investește Primăria Brașov în (noul) Serviciu Public de Termoficare, mai precis 43,18 milioane de lei din banii noștri pleacă spre acest serviciu, reinventat acum sub patronajul lui Mihai Costel, viceprimarul municipiului.

Am o singură întrebare care îmi poate veni în minte: de ce ?

Din ce țin minte, ultima dată mai erau vreo 7000 de brașoveni în sistemul public centralizat de termoficare, cam 3,5% din populația orașului (poate că am greșit, s-ar putea să fie 7000 de familii, mea culpa), iar treaba asta era înainte de cura de frig pe care au încasat-o de la duetul Bepco – Tetkron anul trecut. Bănuiesc că de atunci s-au mai reorientat unii și alții către centrale termice.

Chiar și dacă ar fi rămas 7000 de familii branșate la sistemul public de termoficare, dacă repartizăm acest buget pe fiecare dintre ele rezultă aproape 6200 RON de fiecare. Acest lucru înseamnă că și-ar putea cumpăra cu această sumă cam 3 centrale termice …

Oare nu am putea grupa toate aceste familii într-o asociație pe care Primăria ar putea-o subvenționa ca să achiziționeze centrale termice ? Banii s-ar putea recupera în 3 sau 5 ani prin rate egale plătite la asociațiile de proprietari, cu angajamente de plată solide în spate.
Mă gândesc că am putea salva vreo 30 de milioane de lei după o astfel de operațiune și n-ar mai trebui să angajăm cheltuieli salariale, achiziții de bunuri, șpagă, influență și multe alte lucruri neplăcute și costisitoare în același timp.

Azi am citit un articol pe newsbv.ro în care viceprimarul Costel Mihai îl atacă pe consilierul local Christian Macedonschi pentru că vinde gogoși congelate și suc la dozator, nu am înțeles prea bine contextul și nici substanța articolului. Oare nu e bine să le vândă, sau ce ?

Aș fi apreciat un articol prin care să îmi explice necesitatea unui serviciu public de termoficare și de ce teoria mea de mai sus cu centralele nu stă în picioare.

Aș mai fi apreciat un articol în care să explice de ce noile cartiere rezidențiale din Tractoru și Bartolomeu Nord nu au asfalt, cu toate că acolo locuiesc oameni care votează și plătesc taxe.
Nu vă ascund că locuiesc în Bartolomeu Nord de trei ani și am vorbit cu toate persoanele posibile din Primărie pentru asfalt, atât eu cât și dezvoltatorul, toate actele sunt gata și de trei ani mănânc praf în fiecare vară și noroi în fiecare iarnă, dar plătesc impozit pe clădire și teren.

Sorin BÂSCĂ

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...