Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Corupție sau incompetență?

Romania sufera. Este o tara ingenunchiata, daca nu as fi un optimist pana in maduva oaselor, as spune chiar muribunda. Nu pot accepta ideea ca tara mea este muribunda, in agonie, pentru ca atunci ar insemna ca orice lupta dusa pentru a o salva – inclusiv lupta mea, chiar si la scara mica pe care o are – ar fi inutila.

Dar, ca in povestea cu sasul care se duce in grajd si gaseste vaca moarta, iar la intoarcere in casa ii spune nevestii „Nu-i e bine vacii noastre”, la fel imi vine si mie sa spun – nu-i e bine tarii noastre.

O succesiune de secvente de tip „cauza – efect” ne-au adus astazi in situatia in care sa fim condusi, administrati, gestionati, de catre oameni care daca nu sunt corupti sunt incompetenti, daca nu sunt incompetenti sunt corupti, sau – de cele mai multe ori – sunt atat corupti cat si incompetenti.

Cei care au preluat, dupa 1989, fraiele „treburilor cetatii”, asa cum se definea politica in vremea Greciei antice, au fost, in mare masura, manati in lupta de interese personale pecuniare. Ca atare au avut grija sa puna in diferitele posturi pe care le aveau in subordine oameni corupti. Acestia, la randul lor, s-au inconjurat de alti corupti, in tot acest proces neluandu-se in calcul sub nici o forma competenta profesionala a celui promovat. Tot ce conta este gradul de siguranta pe care il oferea respectivul ca va raspunde la ordinele celor care il promovau.

Astfel incat astazi avem personaje cu CV-uri stufoase, lungi, pline de posturi de conducere importante, care par a fi plini de „expertiza” (o combinatie intre experienta si competenta, desi cuvantul in sine inseamna cu totul altceva). Oameni care, insa, la o analiza atenta se dovedesc a fi goi de orice continut. Dar oameni care, in tara noastra suferinda, continua sa conduca institutii, ministere, firme de stat, de o importanta colosala pentru progresul, sau regresul tarii.

Astazi, in modesta mea opinie, Romania pierde mai mult ca urmare a incompetentei celor care o conduc, decat ca urmare a coruptiei. Iar daca in privinta coruptiei exista DNA-ul, care lupta sa o tempereze, in privinta incompetentei nu exista nici un organism care sa lupte pentru noi, pentru apararea noastra si a tarii.

Incompetenta cea mai grava este, evident, cea care afecteaza parlamentul si guvernul, manifestandu-se prin pleiada de legi aberante, inutile, ineficiente si blocatoare de progres, dar acelea nu le vom putea corecta decat tot din parlament si din guvern.

Incompetenta careia as dori eu sa ma adresez in aceste randuri este cea locala, cea contra careia ma straduiesc sa lupt in fiecare zi a prezentei mele in Consiliul Local al municipiului Brasov.

Cum altfel decat ca incompetenta am putea denumi fapta de a da autorizatie pentru construirea de hypermarketuri in mijlocul orasului (Kaufland pe str. Avram Iancu si ce urmeaza sa fie in mall-ul de la Hidromecanica)? In TOATA lumea civilizata, hypermarketurile se construiesc la periferia, sau chiar in afara oraselor. Cum altfel va explicati faptul ca Metro, primul hypermarket din Brasov (desi Metro este cash and carry, si ca atare ar trebui sa functioneze RADICAL diferit decat functioneaza el in Romania) a construit prima sa unitate la intrarea in Ghimbav? Nici nu le-a trecut prin cap, banuiesc, sa ceara autorizarea in interiorul orasului, crezand ca si la noi se gandeste la fel ca in vest. (Intre timp si-au corectat greseala construind inca o unitate, de data asta in oras.) Iar in tot acest timp micile magazine de cartier mor unul cate unul, sufocate de cele 7 hypermarketuri existente, plus 2 in constructie….

Cum altfel decat ca incompetenta am putea denumi faptul ca in cartierul Tractorul (asa cum am mai scris), blocurile se autorizeaza in lipsa oricarui plan de sistematizare eficienta a circulatiei, astazi fiind zeci de blocuri construite pe camp, legate de unica strada de acces, 13 Decembrie, prin drumuri de pamant? Dar intre timp, in Schei, strada pe care primarul si-a construit casa este asfaltata de cativa ani buni…

Cum altfel decat ca incompetenta am putea denumi faptul ca anual mor cate 3 – 4 – 5 oameni calcati de tren in zona Micsunica, incercand sa ajunga la cimitirele (autorizate de primarie!!!) aflate dincolo de calea ferata care face legatura Brasovului cu Bucurestiul? Dar intre timp primaria are timp, bani si energie pentru a se ocupa de desfiintarea parcarii de pe strada Sfantul Ioan, din spatele hotelului Aro…

Cum altfel decat ca incompetenta am putea denumi faptul ca primaria a finalizat proiectarea si construirea unui drum care leaga cartierul Noua de centura Brasovului (ma intreb care ar fi utilitatea acelui drum in urmatorii 10 – 15 ani???), dar intre timp cetatenii care locuiesc pe strada Trotus, de langa liceul Saguna, sunt nevoiti sa isi rupa picioarel si masinile mergand pe o strada pavata cu … pietre de rau!!!

Cum altfel decat ca incompetenta am putea denumi faptul ca accidentele in care pietonii sunt spulberati pe trecerile de pietoni se inmultesc, iar reactia primariei este haotica, trecand de la „nu avem nimic sa ne reprosam”, la agresarea tuturor vehiculelor prin acele damburi montate pe majoritatea strazilor, cu efecte dezastruoase asupra eficientei masinilor pompierilor si salvarii? Dar intre timp nimeni nu stie din cine este compusa acea Comisie de Circulatie care, vezi doamne, prin competentele ei deosebite adunate la un loc, gandeste si splica solutiile salvatoare (sic!) pentru pietoni.

Sirul incompetentelor poate continua cu multe exemple, dar cel mai garitor este cel legat de executia bugetara a orasului pe anul 2016. La un buget de cca 160 milioane de euro, plus un surplus de cca 17 milioane ramasi necheltuiti pe anul 2015, primaria a reusit sa incheie anul 2016 cu un excedent de 50 milioane de euro!!! Deci aproape 31% din banii avuti la dispozitie nu au fost cheltuiti!!! Daca s-ar fi construit pasarela de la Micsunica, s-ar fi asfaltat strada Trotus si s-ar fi construit, sau macar proiectat cateva strazi in Tractoru, tot ar fi ramas bani necheltuiti, dar macar eram cu un pas mai in fata…

Asa, ramanem cu bani, dar cu o sumedenie de probleme nerezolvate. Iar intre timp Brasovul este unul din cele trei orase in care poluarea este atat de mare, incat Comisia Europeana a deschis o procedura de incalcare (infringement) a normelor europene (celelalte doua orase sunt Bucurestiul si Iasiul).

Povestea cu primarul gospodar incepe sa isi arate adevarata fata – una lipsita de competenta, una a unui om care nu mai are cum sa duca orasul spre progres.

Șerban ȘOVĂIALĂ

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...