Corupție sau incompetență, cu fiica lor buna Indolența

• Într-un articol din numărul trecut al Gazetei Brașovului vorbeam despre corupție și / sau incompetență și cât de mult rău ne fac cele doua „trăsături” ale administratorilor României de astăzi

Din nefericire cele două caracteristici își dau mâna pentru a da naștere celei mai nefericite progenituri – Indolența. Indolența, definită în dex ca fiind „Lipsă de energie; nepăsare, apatie; lene, trândăvie”, este prezentă în fiecare zi de activitate a majorității funcționarilor publici.
Vreți exemple? Iată!

Brașovul a cheltuit milioane de euro pentru realizarea unei parcări supraetajate în spatele magazinului Star. Este ea semnalizată corespunzător? Nu. Se plânge onor Primăria că parcarea are un grad de ocupare / utilizare prea redus (față de ceea ce ar fi trebuit atins prin proiect)? Da. Face Primăria ceva pentru a crește vizibilitatea parcării – gen panouri luminoase, care să arate clar direcția de urmat, dar și numărul de locuri libere în timp real? Nu. De ce? Ați ghicit, din indolență.

Alt exemplu – drumul spre Sânpetru trece peste ocolitoarea Brașovului. Ocolitoarea a fost dată în folosință pe patru benzi din octombrie, podul peste ea, nu. Totuși, astăzi, la peste 6 (șase!!!) luni de la data de când mii de oameni înjură zilnic atunci când ocolesc câte 8 – 10 km la fiecare drum spre, sau dinspre casă, podul este gata. Tot! Asfaltat, parapeții puși, dungile albe trase, stâlpii de iluminat montați, totul gata. Și totuși, în presă ni s-a spus că va fi gata abia pe 25 aprilie, la circa două săptămâni de când e realmente gata și nimeni nu mai muncește la el. A doua zi s-au corectat și ne-au spus că din 25 aprilie vor începe procedurile de dare în folosință și că acestea vor dura… trei săptămani! De ce? Din indolență! Din nepăsarea administrației față de miile de oameni afectati negativ de faptul că circulația este deviată. De lene, de apatie, de trândăvie. Exact cum spune Dex-ul.

Brașovul este unul din cele trei orașe ale țării acuzate de un nivel al poluării peste limitele admise în Europa. Când am auzit, am rămas uimit, cum să fie poluat, doar toată industria orașului a dispărut?! Interesându-mă, am aflat că, de fapt, este vorba de așa numitele pulberi M10, mai pe românește praful din atmosferă. De unde praf? Ați ghicit, indolența administrației! Care nu urmărește cele peste 66 de șantiere deschise în municipiu, să le oblige să își respecte obligațiile de mediu, dar și care permite celor care aruncă nisip pe străzi iarna (când aruncă) să îl lase exact tot acolo, adică pe străzi. De unde e ridicat zilnic, de fiecare autovehicul care trece, în aer. De ce nu se adună acest nisip la finalul fiecărei ierni? Și anume la timp, nu, eventual, uneori, prin mai, iunie? Din indolență… De ce se spală străzile numai în zona centrală a orașului? Păi tot din indolență, nu?

Aceeasi indolență care ne lasă în continuare fără aeroport, fără spital corespunzător anului 2017, fără străzi înspre, sau dinspre, cartierul Tractorul, fără stadion municipal, făra Sală Polivalentă, fără treceri de pietoni sigure, bine și mai ales UNITAR semnalizate, dar cu multe panseluțe în sensurile giratorii. Și excluși de pe lista municipiilor de rangul I ale României.
Se zice că mâna stăpânului îngrașă vaca. Și tot mâna stăpânului o înfometează.

Șerban ȘOVĂIALĂ, consilier local independent al municipiului Brașov

Comments

comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.