Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

(NE)Sprijinirea micilor investiții de către municipalitate

• Ante scriptum aș spune că tot ce am scris mai jos se întâmplă din vina noastră, pentru că votăm aceleași persoane la fiecare patru sau cinci ani, depinde de miza alegerilor. Iar aceste persoane, care au condus destinele noastre pe tot parcursul unui ciclu electoral, se dezbracă brusc în timpul campaniilor electorale de mantia ponosită a managementului deficitar pe care l-au făcut și îmbracă haina sclipitoare a promisiunilor

În fiecare campanie electorală, mai ales acum de când e dezbatere „pe programe”, unul dintre punctele din programul economic este sprijinirea micilor investiții. A nu se înțelege prin mici investiții buticul cu pâine și țigări de la colț sau chioșcul de ziare din stația de transport în comun. Mică investiție înseamnă orice firmă care se descurcă să dezvolte o afacere și dă de lucru la câteva zeci de oameni, nu un proiect de investiții care implică milioane de euro investiți și sute sau mii, deci vorbim de sute de mii de euro și de zeci de angajați, nu ne uităm mai sus.

Și cum sprijină aleșii noștri micii investitori?

Răspunsul nu este că nu sunt ajutați, din păcate este mai rău decât atât, în afară că nu sunt ajutați mai sunt și încurcați și vămuiți pentru orice doresc să facă de către aleșii noștri.
Și pentru că nu sunt genul care să dau cu bățul în baltă fără rost, vă dau câteva exemple concrete de dublă măsură pe care o aplică instituțiile publice, vom lua cazul Brașovului ca exemplu.

Marile investiții au beneficiat de răspunsul imediat al autorităților: Avantgarden a primit stații RATB, program decent al autobuzelor și asfalt în tot cartierul, la fel și Coresi pentru care s-a construit o întreagă stradă. Cartierele de case din Bartolomeu și Tractorul nu au nici acum asfalt iar transportul în comun este aproape absent.

O altă găselniță a autorităților locale a fost concesionarea locurilor de parcare din zonele rezidențiale, concomitent cu vânzarea de blocatoare pentru aceste locuri de parcare de către o firmă agreată de Primărie.

Primul lucru pe care se pare că nu l-au știut conducătorii noștri este că există și societăți comerciale care funcționează în apartamentele din zonele rezidențiale și plătesc impozite și taxe la bugetul local la fel ca orice persoană fizică, ba chiar în cuantum mai mare. De ce oare o persoană fizică poate să concesioneze un loc de parcare cu nici 100 RON pe an iar o firmă trebuie să plătească de zece ori mai mult?

În plus, majoritatea firmelor au autovehicule în leasing, deci proprietarul nu sunt ele ci firmele de leasing. De ce am pus acea condiție idioată pentru participarea la licitații cum că autoturismul trebuie să fie înregistrat cu adresa respectivă în talon? Adică firmele care au terminat leasingul și au mașinile înscrise pot să participe la licitație, celelalte nu, cu toate că plătesc impozit auto la Primărie …

Apoi blocatoarele au fost declarate ilegale, dar fără a mai fi ridicate. Așa că azi, firmele care funcționează prin apartamente de bloc nu au nici locuri de parcare proprii din cauza prețului exagerat și nici clienții lor nu pot parca pe vreun loc, datorită armatei de blocatoare ilegale care au rămas în picioare. Pun pariu că majoritatea locurilor nici nu mai sunt plătite, dar blocatoarele au rămas.

Ce să mai spunem despre centrul vechi și artera de plimbare numărul unu din Brașov, strada Republicii. Acolo s-au dezvoltat (și nu cu concursul Primăriei) foarte multe restaurante și baruri. Cum le-a susținut Primăria?

Păi le-a impus inițial să închirieze mobilierul pentru terase și umbrelele doar de la Primărie, apoi au revenit asupra mobilierului, înțeleg că doar umbrelele sunt de închiriat. Din câte știu umbrelele sunt primite sponsorizare de Primărie de la o firmă producătoare de bere, deci stil mafiot. Mai vedem când vine vara ce marcă de bere susține Primăria.

Și după ce că restaurantele din centrul istoric plătesc chirii imense pe spații, pe lângă cele pe care le plătesc pentru terase, Primăria le-a mai băgat și concurență neloială două căruțe amplasate pe domeniul public cu acte în regulă, care vând tot produse alimentare.

Apoi, ca să fie meniul complet le-a tăiat și din vad prin înjumătățirea parcării din spatele hotelului Aro Palace, fără a oferi vreo perspectivă viabilă (parcările de la Biblioteca Județeană și de pe strada George Barițiu sunt arhipline iar cea din spatele magazinului Star este destul de departe de zonele de interes).

De ce în fața marilor investiții Primăria s-a făcut preș iar micile afaceri sunt ignorate?

Răspunsul este simplu, puterea de lobby, de promovare, ca să spunem lucrurile la modul elegant.

Pare că singura soluție a micilor afaceri pentru a câștiga putere în fața edililor este crearea unei asociații a micilor investitori din Brașov care să aibă reprezentativitate și forță de negociere.

Eu pun umărul la organizare, cineva interesat ?

PS: Mai există și excepții, mari afaceri sau investiții care sunt încurcate de către conducerea locală pentru că nu au pus panouri luminoase prin oraș și nu au știut cum să apese clanța de la Primărie, gen AFI, dar poate este doar părerea mea personală sau poate chiar știu ceva.

Sorin BÂSCĂ

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...