Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Costeluș și frecția Mona

Costeluș este viceprimarul. Sau mai exact, unul dintre viceprimari. Delegat cu diverse cestiuni, se pare că s-a specializat pe cultură. Desigur, este un om cu o vastă experiență care merită să fie numit membru al Academiei. Al Academiei de Bărbi Teatrale, desigur. Numit în continuare Costeluș, vicele nostru pare că este polivalent. Între organizarea a două concursuri pentru postul de director la teatru, vicele nostru își face timp pentru aranjarea bărbiței marinărești. Pentru că el crede că asta îi conferă un aer de pirat. Asta crede el. În fapt, bărbița îi acoperă fața de maimuțică care execută la comandă ordinele jupânilor. Și așa se comportă, ca o frecție, care nici nu ajută, nici nu încurcă!

Bărbița bine aranjată încă încearcă să se bage în seamă și să se dea expert în cultură. Organizează și reorganizează concursuri pentru postul de director la teatru. Merge la emisiuni unde prezintă ca un adevărat specialist proiectele culturale ale Brașovului. Omul este eficient, auto-eficient. În fapt este o maimuțică care se mulțumește singur cu propria imagine, de altceva nu este în stare.

Mi-a atras atenția un articol publicat pe data de 1 Iunie 2016, în care multiculturalul specialist Costeluș făcea vorbire despre armăsari. Mai exact spunea el, autosuficientul:

Vă prezentăm astăzi un nou obiectiv din programul nostru, pe care nu va mai avea timp să îl copieze dl. Scripcaru. După cum știți, Brașovul a avut o tradiție ecvestră, în trecut aici existănd o zonă puternică de comerț și unde veneaul mulți cărăuşi. În plus, tradiția junilor. Există patru herghelii în judeţ, administrate de Romsilva. Vrem să dezvoltăm activitatea ecvestră, de aceea dorim să înființăm o herghelie administrată de Regia Publică a Pădurilor Kronstadt, patronată de Consiliul Local, care administrează pădurile și păşunile Brașovului și care are o suprafață suficientă pentru o astfel de investiţie. Totodată, pentru a dezvolta această activitate, putem construi un hipodrom la Brașov, la standarde internațioanle, cu pistă de trap și galop, cu o tribună de 1.500 locuri, cu loje private, manej cu boxe pentru cai și ponei, zone de agrement, parcări, grajduri la standarde internațonale, personal calificat, specialiști veterniari în acest domeniu etc”…

Frumoasă propunere, numai că am oareșce dubii, legate de șeptel. Probabil se vedea pe el armăsarul hergheliei municipal iar pe ceilalți doar simpli ponei… Între timp a uitat de propiect și se mulțumește cu rolul de ponei municipal. Adică ”armăsarul” nechează iar poneiul Costeluș se-nfiorează!

Ba chiar estima ”poneiul” că o astfel de investiție se ridică la peste 15 milioane de euro. De unde a scos el suma nu știu, că nici la bărci nu se pricepe. Cred că visa doar la cum distribuie el banii. Deși eu zic să lase treburile ecvestre pentru cei care se pricep, iar el, matelotul de ocazie să facă mai bine un proiect prin care să transforme Spurcata în canal navigabil. Poate ia și o gonflabilă pe care îl poate plimba pe șeful lui de ocazie -băselu!

Pentru că sunt multe se scris despre poneiul municipal și despre învârtelile lui,  eu zis că dozăm subiectul pe parcursul mai multor episoade. Între timp, îi lansez o provocare! Pentru  că tot se dă promotorul culturii brașovene, adică ăla reprezintă cultura și acțiunile culturale din Brașov, îi lansez o provocare! Invit maimuțica la redacția Gazetei pentru o conversație purtată în mai multe limbi: franceză, germană, engleză și rusă. Ascultăm și Tchaikovsky – Symphony n.6 “Pathétique”. Poate se prinde!

Nu de alta, dar dacă tot reprezintă Brașovul cultural, să ne demonstreze că are și alte cunoștințe în afara bărbilor, șprițului marinăresc și a sictirului de care debordează de când a fost numit „ajutor de arendaș“. Altfel, este ca frecția Mona sau Diana – nu ajută decât dacă o bei. Ajută să te amorțească! Ce zici Costeluș, te bagi la o conversație în limbile străine? La un concert? Sau nu te ține? Redactorii noștri te așteaptă! Cu o frecție și cu Jumara! Ea te înțelege! Noi nu! Pathétique!

Alexandru Petrescu

 

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...