Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Blazarea

• Prin prisma activității pe care o prestez zilnic vin în contact cu antreprenori din toate segmentele economiei. Majoritatea au dezvoltat afaceri fără a fi avut vreodată contracte cu statul român și toți au pornit de la zero

La un moment dat ajungem și la discuții despre modul în care administrația mai mult încurcă mediul de afaceri decât îl ajută, să nu mai vorbim despre concurența neloială pe care reprezentanții statului le-o fac prin firme de casă care obțin autorizații pe repede-înainte și sunt abonate permanent la câștigarea licitațiilor, în detrimentul afacerilor cinstite.

Toți sunt revoltați, toți au idei despre cum ar trebui să se întâmple lucrurile, nimeni nu face însă absolut nimic.

Am luat la un moment dat inițiativa și am pornit o asociație cu scopul de a ne strânge toți acești nemulțumiți sub o singură umbrelă și a milita împreună pentru a îndrepta lucruri și pentru a reprezenta un instrument de presiune la adresa administrației publice. Le-am prezentat tuturor ideea, a fost primită foarte bine, chiar s-au oferit să subvenționeze acțiunile asociației, dar fără să se implice în mod direct.

Am renunțat la inițiativă, dezamăgit de lipsa de implicare a cunoștințelor mele dar am început să studiez cauzele acestei stări de fapt.

Fiecare dintre noi avem interese și cunoștințe în sectorul public pe care nu vrem să le supărăm sau să le periclităm, fie ne este frică de represaliile sistemului în cazul în care am îndrăzni să ne ridicăm împotriva sa. Totuși, toți ne dorim să facem afaceri într-un mediu mai sănătos, bazat pe competitivitate, să nu mai fim victime ale abuzurilor autorităților publice și multe altele.

Doar atunci când vom învăța să renunțăm la interesele mici și vom înțelege că adevărate democrație este cea participativă vom reuși să îndreptăm câteva lucruri în mediul de afaceri și în viața noastră. Blazarea și interesele mici nu fac casă bună cu progresul.

Până atunci vom fi conduși de același sistem și vom fi în continuare victime ale abuzurilor.

Sorin BÂSCĂ

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...