Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Sîntem o națiune cultă

Da, în mod categoric, noi românii, sîntem o națiune cultă. De fapt, nu doar simplu cultă, ci doldora de cultură. Primul – și cel mai pregnant – exemplu ne vine chiar de la clasa politică a „țărișoarei“: clasa politică. Deși exponenții la vîrf ai acesteia au cele mai diverse pregătiri profesionale, de la juriști făcuți la universitatea din Amărăștii de Sus (județul Dolj, ca să nu avem probleme cu comentariile răutăcioase) pînă la manevranți de mașină, cu toții au studii aprofundate în Caragiale. Cu toții au studiat cu sîrg maxim tipologia unor Farfuridi, Brînzovenești, Dandanachi, Tipătești. Le-au studiat aceste protrete atît de bine încît au ajuns să se identifice cu ele. La perfecțiune.

De unde și pînă unde această concluzie? Este suficient a ne uita la ei. Știu, a presta o asemenea acțiune cam doare. Doare pentru că ne jignește inteligența, bunul simț, moralitatea. Conduita cvasicomună constă într-o atitudine golănească. Evident, dublată de o exprimare rudimentară. Rudimentară și găunoasă. De fraze sforăîtoare, gen Petre Daea, actualul ministru al Agriculturii: „Declaraţia mea de astăzi nu doreşte să consemneze sau să măsoare greşeli gramaticale sau acţiuni politice care ocupă spaţiul discuţiilor dintre noi şi dintre alţii, ci se doreşte a fi o lacrimă de respect căzută pe o pagină geografică de o frumuseţe rară şi aleasă. Muntele a fost şi trebuie să rămână centura naturală a ţării, izvorul cristalin al apelor ce spală şi mângâie nu numai mâini şi picioare în trecere efemeră prin zonă, ci alimentează fiecare vas capilar al solului, plantelor, animalelor şi oamenilor.“ Iar acesta este un exemplu din categoria „soft“, fără a da curs unei alunecări spre expresii de pe la alți poiliticieni prăbușiți pe panta mitocăniei, grobianismului.

Adevărul este că, într-o lume normală (și morală) asemenea indivizi nu s-ar califica pentru demnități publice la vîrf. Grobianismul este, cel puțin teoretic, inacceptabil mai ales la cei care s-au cățărat în demnități, fie ele locale, fie naționale. Bolovănoșii la minte și la vorbe nu au ce căuta în zonele de politică și administrație, locală ori națională. Locul lor este în cu totul și cu totul altă parte. La coada lopeții sau a vacii. Desigur, avînd opțiunea de a studia – dar la modul real – de a deveni consumatori de cultură și de a se cizela. Nu peste noapte, cumpărînd o diplomă de licență, masterat, doctorat, ci în ani grei de studii, ca orice om normal.

Acesta ar fi un model ideal. Ideal, dar aproape imposibil de transpus în realitatea noastră românească. Și aceasta pentru că grobianismul și incultura lor se suprapun, în foarte multe cazuri, cu grobianismul și incultura noastră. Empatizăm unii cu alții și, pentru că ne recunoaștem în ei sau ne complacem în a primi un oarece bacșiș de la ei, îi susținem și îi votăm.

Adevărul este că, de trei decenii încoace (imediat se împlinesc) viața politică (și prin ricoșeu viața la vîrf în administrație publică locală sau națională), este ocupată, în cvasimajoritate, de ființe primitive ca formare și apucături. Mult mai apropiate de zona instinctivă, animalieră, decît de cea elevată, conștientă, coordonată, planificată. Mai apropiată de junglă decît de civilizație în accepțiunea ei europeană. O civilizație care se traduce prin cultură, rafinament al gîndirii și strategiei, respectul față de cei de lîngă tine. Nu o civilizație înțeleasă prin mașini de lux, case în care poți parca și ceva tiruri, ceasuri de zeci de mii de euro. Și atunci nu trebuie să fim păliți de mirare cînd viața publică a României este dominată de principiile darwinismului social, în care cu cît ești mai primitiv, dar mai puternic, cu atît ajungi mai lesne la ciolan. Dar asta nu o recunoaștem, pozăm în culți, ne lăudăm că școala noastră este mai dată naibii decît școala lor. Școala noastră românească față de școala lor occidentală. Că noi știm care este capitala Madagascarului și ei nu. Omițînd că ei știu să devină oameni. Iar noi nu.

Cornelius POPA

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...