Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Maurerstadt

  • Ne-a atras atenția un studiu de oportunitate care este în curs de avizare pentru elaborarea unui PUZ pe un teren de 9.484 mp pe drumul de Poiană, mai exact pe platoul liber de lângă Bellevue Residence. Pe acel amplasament au dorit și comuniștii să instaleze o monstruoasă statuie socialistă. Care de acolo, de la înălțime, să vegheze pe „cei de jos“. Statuia nu s-a pus. Dar se pun acum cuburi din care alți Ceaușești vor admira orașul care stă la picioarele lor. O zi, o săptămână sau chiar ani.

Conform documentației supusă dezbaterii publice pe site-ul Primăriei Brașov, pe acest teren ar urma să se construiască un complex de clădiri care vor fi închiriate în regim hotelier (peste 200 de camere), inițiatorul proiectului fiind Maurer Imobiliare. Pentru această zonă, Planul Urbanistic General al Brașovului prevede construcția unor imobile chiar și cu 14 etaje (zona M2), respectiv un Procent de Ocupare a Terenului (POT) de 60% și un Coeficient de Utilizare a Terenului (CUT) de 4,2%, pentru o parte din terenul studiat în acest caz. Pentru o altă porțiune din aceste terne, care se încadrează în subzona L2a sunt prevăzute locuințe colective mici, cu regim de înălțime P+P+2. „Prin prezenta documentație, se propune ca terenul în suprafață de 9.484 mp, care, în momentul de față, este împărțit în doua zone: M2 și L2a – conform PUG, și în trei zone: ZT, ZAL și ZL1-conform PUZ Coasta Vacilor, Warthe II, Colțul Putinarilor, să se construiască un complex turistic-rezidențial-recreațional, corelând indicatorii urbanistici reglementați prin documentațiile urbanistice aprobate anterior documentației de față”

Conform declarațiilor dezvoltatorului Maurer Imobiliare, citați de un site local, „Durata șederii în aceste hoteluri apartament este variată, de la câteva zile la luni sau chiar ani. Apartament-hotelurile au fost create în destinațiile de vacanță. Posibilitatea dezvoltării unei proprietăţi cu mai mult de 200 de apartamente va însemna mai mulţi oaspeţi cazaţi, mai multe conferinţe regionale şi implicit o creştere a traficului și a business-ului micilor întreprinzători din zona centrului istoric. Este bine ştiut că orice oaspete cazat într-un apart-hotel doreşte să descopere tradiţiile culinare ale zonei vizitate“.

Poate așa ar trebui să fie, dar trebuie atras atenția asupra unor neajunsuri. În primul rând, circulația auto. Prin dezvoltarea unor noi ansambluri rezidențiale ar crește implicit și numărul de autoturisme care vor încărca singurul drum de legătură între Poiană și oraș. Deja se cunoaște faptul că pe timpul sezonului de iarnă circulația către stațiune este un calvar. Și nu sunt rare zilele în care polițiștii de la circulație opresc și restricționează accesul spre Poiana Brașov. În plus, pe Drumul Poienii se mai construiește, ultimele construcții apărute fiinde deja în vecinătatea parcărilor de la Belvedere. Asta înseamnă că în ritmul actual, în maxim 5 ani pe tot parcursul drumului de poiană vom avea case, vile și iată, imense complexuri „rezidențiale“. Și la toate ajungem pe același drum…

Canalizarea! Adică evacuarea apelor uzate și a celor pluviale. Sunt deja de notorietate inundațiile provocate de canalizările insuficiente și care deja sunt subdimensionate. Cum se va rezolva problema? Cum vor fi colectate acestea și în care canal vor fi introduse? Sau nu contează, rezolvăm noi, „cei din orașul de jos“ dacă ne cumpărăm bărcuțe?

Poziția oficială a Ordinului Arhitecților este tranșantă: Masivitatea construcţiei propuse va afecta iremediabil silueta orașului dată fiind poziţionarea și vizibitatea sitului respectiv. „Masivitatea propunerii depășește cu mult orice construcţie existentă din perimetrul sitului studiat. Volumul clădirii propuse depășește chiar și gabaritul clădirilor emblematice din centrul Brașovului. Prin poziţie dominantă de pe coama dealului Warthe, clădirea propusă va întrerupe silueta existentă a orașului, caracterizată de dealuri și munţi – suprafeţe verzi care conturează perspectivele din interiorul orașului spre periferii și care constituie un aspect valoros (identitar) al orașului” „Parcela generatoare de PUZ se află într-o zonă ocupată preponderent cu locuinţe individuale; impactul construirii unei clădiri de aproximativ 30.000 de metri pătraţi desfășuraţi va fi unul negativ prin dereglarea structurii urbane constituite (va aduce pagube privind calitatea vieţii din acele locuinţe, dar și prin devalorizarea acestora). Considerăm că proiectul propus este inoportun pentru o dezvoltare coerentă a orașului“.

În mod cert vor mai apărea reacții, pro sau contra proiectului. În fond, cei care vor să dezvolte acest proiect au tot interesul să o facă, este vorba despre profit. Cei care se vor opune din diferite motive vor avea și ei interesele lor. Și mai suntem noi, cei care ne lovim zilnic de problemele apărute ca urmare a dezvoltării „raționale“ a acestui oraș – cozi, ambuteiaje (vezi zona Coresi sau Bartolomeu), canalizări insuficiente. Și cel mai important – zona verde care începe să dispară în spatele unor cuburi de sticlă și beton. Pe acel amplasament au dorit și comuniștii să instaleze o monstruoasă statuie socialistă. Care de acolo, de la înălțime, să vegheze pe „cei de jos“. Statuia nu s-a pus. Dar se pun acum cuburi din care alți Ceaușești vor admira orașul care stă la picioarele lor. O zi, o săptămână sau chiar ani.

Acum propunerea proiectului este în faza de consultare publică. O să cerem și noi spre consultare cele 4 planșe, sau poate au mai multe. Și o să verificăm dacă pe teren s-a montat panoul care anunță ce urmează, de la faza de consultare la faza de construcție. Pentru că avem indicii că este doar o „consultare cu urechea“. Sau mai bine spus – „după ureche“. Lăutărește, că doar așa ne-a obișnuit primăria. Oricum vom dezvolta subiectul pentru că este interesant. Interesant și cu multe pietricele și firimituri. Ca în povestea cu Hansel și Gretel. Deci este cu va urma!

Alexandru PETRESCU

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...