Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Râșnovul normal

• Râşnovul este oraşul viitorului. Nu vă gândiţi la ceva SF. E oraşul viitorului pentru mine şi pentru dumneavoastră. Este oraşul în care am crescut şi în care mă simt ca într-o familie, cu oamenii cu care mă întâlnesc pe stradă. E un oraş normal, pe care îl văd normal şi peste 20 de ani. Ce înseamnă oraş normal? Ei, de aici începem discuţia noastră. Normal nu înseamnă banal. Normal înseamnă respectul faţă de cetăţean, ca acel respect pe care îl ai faţă de vecinul tău, sau faţă de omul care te-a învăţat meserie. Sau poate faţă de cel care te plăteşte şi te-a ajutat de câte ori ai avut nevoie

Să laşi 30 de familii fără apă potabilă, atunci când te prezinţi ca oraş bogat, cu acces la resurse precum apa de izvor, asta nu este normalitate. Vorbesc despre zona Dobrice, deci în centrul oraşului, legată de bazinul de apă, dar fără a avea acces la ea. Lipseşte o pompă. De vreun an şi jumătate, oameni care se prezintă gospodari, sau care pretind că s-au ocupat de firma care gospodăreşte oraşul, nu au găsit posibilitatea de a monta o pompă. Normalitatea înseamnă să rezolvi chiar şi problemele unui grup de 30 de familii, dacă acestea sunt grave.

Am început cu acest exemplu în stilul „Aşa nu”  pentru că, am mai spus-o la începutul anului, când s-a votat bugetul, aceasta este cea mai urgentă măsură care trebuie luată la Râșnov. Mie nu-mi e teamă că m-aş face de râs atunci când spun că e o problemă care mă arde, ca râşnovean, confortul acelor familii.

Să mai vorbim despre normalitate. Dacă Braşovul începe, potrivit presei locale, să-şi piardă locuitorii în favoarea localităţilor limitrofe, Râşnovul păţeşte aproape la fel. Din Municipiul Braşov pleacă oameni care preferă să stea la casă, ori chiar la bloc în Cristian, Sânpetru, şamd. Dar merg tot în oraşul de baştină ca să muncească şi să îşi petreacă timpul liber. Râşnovul îşi păstrează locuitorii activi, cu adresa. Muncesc, mulţi, în afara oraşului, caută distracţia în direcţia Braşovului. Nu văd alternative, şi nu-i condamn. Dar pot face ceva pentru ei. Aş vrea să le propun râşnovenilor să aibă un pic mai multă mândrie locală, şi vreau să îi stimulez în acest sens.

Le propun să fie şi mai mândri de sportivii de la Cetatea Râşnov, care au avut performanţe în ultima perioadă. Îi felicit pe fotbalişti, care au reuşit în ultima perioadă performanţe care nu mai fuseseră atinse de o echipă a oraşului. Sunt nişte rezultate obţinute prin multă muncă. Nu îi pot uita pe toți sportivii care au reușit să obţină rezultate, să participe la competiţii din partea Clubului în discipline precum rugby, sărituri, lupte, schi fond, biatlon, volei, dar şi pe majoretele din  Râșnov. Acesta este și unul dintre scopurile invitației adresate celor doi miniștri ai Guvernului Grindeanu, Marius Dunca, brașoveanul  de la Tineret şi Sport,  şi Mircea Titus Dobre, de la Turism. Ei sunt cei mai potriviți oameni cu care se poate discuta la ora actuală despre direcțiile în care văd Râșnovul dezvoltat. Despre sportul de masă a început să vorbească ministrul Dunca încă de când era în campania electorală de la parlamentare. Și mă gândeam atunci că mi-aș dori un astfel de partener de discuție, când avea să fie senator. E mai bine, e chiar ministrul cu care voiam să vorbesc și căruia să-i spun despre disponibilitatea Râșnovului de a încerca orice în această privință. Vreau să deschidem și alte secții, cum ar fi înotul. Știu, este propunerea pe care o veți întâmpina cu cea mai multă mirare. Eu vă spun că este posibil, vă reamintesc că la Râșnov  a existat un ștrand. Trebuie să recuperăm această modalitate de relaxare,  și s-o redăm concitadinilor noștri.  Vreau ca Râșnovul să aibă un centru de relaxare care să includă o piscină semi-acoperită.  Așa se va practica înotul ca sport, așa vor avea și turiștii un punct de atracție în plus.

Da, una e să ai certificarea de stațiune de interes național și să nu faci nimic, alta e să ceri sfaturi și să-l întrebi despre finanțări guvernamentale chiar pe ministrul Turismului.

Trebuie scos în evidență faptul că Râșnovul este nod turistic. Acum este, în mare parte, locul pe care îl vizitează turiștii cazați în ală parte. De aceea, media de ședere în stațiunea noastră este de circa o zi, la jumătate față de media județului. Trebuie să inversăm tendința, pentru că este o tendință. Turiștii trebuie convinși să petreacă aici un sejur, pentru că de aici pot ajunge în Brașov, Poiana Brașov, sau Bran. Acum vorbim despre pensiuni, hoteluri și restaurante, trebuie să vorbim cu adevărat despre industria ospitalieră. Turismul se face coordonat, nu haotic. Clădirile trebuie să se încadreze în niște norme. Serviciile oferite trebuie să respecte anumite standarde. Așa se construiește brandul unui oraș. Deocamdată nu avem un buget de promovare, și mai e până când veți vedea reclame cu Râșnovul, dar trebuie să ajungem și acolo peste cel mult 10 ani. Până atunci trebuie să muncim împreună la construirea unei imagini bune.

Ce face turistul când vine aici, dacă nu e un festival în desfășurare? Vizitează Cetatea, Parcul de Dinozauri, iar apoi? Voi purta discuții cu comunitatea săsească de la Râșnov pentru intrarea în parteneriat cu Primăria. Reincludem acești cetățeni cu adevărat în familia Râșnov. Doar v-am spus că fiecare cetățean e important, nu? Includem, în acest fel, în rândul obiectivelor turistice de interes, Biserica Evanghelică și cimitirul săsesc. E a doua fortăreață a orașului, e ca o cetate, care, din ce am văzut, stârnește curiozitatea vizitatorilor orașului, care ar vrea să pătrundă și acolo, să mai descopere ceva „secrete“. Dar păstrăm și ce s-a făcut bun până acum, evenimentele specifice orașului, care reprezintă și ele o carte de vizită pentru noi. V-o spun în calitatea de organizator al Festivalului Zupului.

Așa vom crea mai multe locuri de muncă, prin turism, prin cel făcut cu cap, după strategie. Și pentru că nu toată lumea poate, sau își propune să trăiască din turism, mă vpoi ocupa de atragerea unor investitori pentru a crea un confort financiar cetățenilor orașului. Nu vreau ca mai ales tinerii să mai fie nevoiți să piardă din timpul prețios care ar trebui alocat familiei, cu naveta spre locul de muncă.

Râșnovenii mai au nevoie de ceva, de a se simți bine în orașul lor. Am gândit un complex care să deservească două generații complet diferite. Dacă în primă fază vreau să avem aici un  Club al pensionarilor care să aibă ca loc de întâlnire  una dintre sălile de sport pentru perioada weekendului, urmează etapa importantă. Identificăm locul pe care putem ridica o construcție nouă. Aceasta va avea o dublă funcționalitate. O aripă va fi cea pentru vârstnici, iar cealaltă va avea încăperi puse la dispoziția cluburilor de creativitate ale copiilor cu titlu gratuit. Toți râșnovenii au auzit de Zumzi, de reușitele celor de aici, dar și de perspectivele lor actuale. Trebuie sprijiniți, ei și cei care fac eforturi aseamănătoare, cu finanțare de la Primărie.

Am în vedere și reabilitarea Casei de cultură. Ea poate fi introdusă în circuitul turistic prin zona de muzeu, cu o expoziție permanentă și cu spațiu pentru cele itinerante. În aceeași clădire poate funcționa biblioteca orășenească.

Vă propun toate acestea, pentru că le simt potrivite. Le-am gândit ca un râșnovean normal, care deschide ochii la ce vede în jur. Le-am auzit și de la cei cu care mă port dintotdeauna firesc, când ne întâlnim pe stradă, chiar dacă cineva ar crede că nu am cum să-i cunosc. Cum să nu-i cunosc? Sunt râșnoveni de-ai mei. Normali, ca mine. Care vor să fie mai bine pentru orașul lor. Care vor un primar cu care să poată vorbi pe stradă, nu peste un birou.  Să-l vadă la muncă. Așa cum ar face un om normal.

Rămân același,
Daniel Diaconu – râșnovean normal

Să fim responsabili!
Crezul meu este că fiecare om politic are datoria să fie responsabil faţă de cetăţeni, faţă de oamenii care își pun speranţa, încrederea și viitorul în el.  În acest sens, împreună cu întreaga echipă a Partidului Social Democrat – Organizaţia Judeţeană Brașov, am decis să susţinem pentru Primăria Râșnov pe Daniel Diaconu, candidatul Alianţei Râșnovul Tău formată din PSD, ALDE, PER și MSL. Această decizie a fost luată din respect faţă de încrederea pe care râșnovenii și-au exprimat-o prin vot, la alegerile locale și parlamentare din 2016. Stimaţi râșnoveni, orașul Râșnov vă aparţine. Dumneavoastră aveţi puterea de a decide persoana care să vă reprezinte și să muncească pentru dumneavoastră. Aveţi șansa de a alege între un om ca fiecare dintre dumneavoastră, un om care vă respectă și care își dorește corectitudine, responsabilitate și profesionalism pentru Râșnov, nu relaţii de cumetrie care să deservească o persoană sau grup de interese.
Daniel Diaconu este șansa unui viitor mai bun pentru Râșnov și râșnoveni,  este omul care vă poate demonstra că fiecare cetăţean contează, că merită încrederea dumneavoastră, că va fi responsabil, profesionist și vă va acorda respect!

Marius Dunca, Președinte PSD Brașov

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...