Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Câteva propuneri pentru administrația locală

Știu că am tot criticat și pe Facebook și cu viu grai câteva dintre deciziile administrației publice locale legate de evenimentele care au loc prin Brașov. Am și eu zile bune și zile mai puțin bune, să-mi fie cu iertare, nu am vrut să supăr pe nimeni.

Știu că trendul la Primăria Brașov, lăudabil aș spune, este de a încuraja aceste evenimente pentru că aduc turiști și bani la bugetul local, dar tocmai această dorință dusă la extrem poate naște ridicol și neplăceri locuitorilor orașului.

Și ca să exemplific voi povesti câteva întâmplări de care m-am lovit eu. Dacă cititorii vor rezona cu mine rămâne de văzut, iar cei din administrația publică poate vor trage câteva concluzii care să-i ajute să pună puțină ordine în lucrurile pe care le fac. De citit, știu că toți citesc Gazeta …

Imediat se împlinesc doi ani de la prima întâmplare. Am mai povestit aici că m-am mutat în partea de nord a orașului, cartierul Bartolomeu. Peste un câmp de noi este Paradisul Acvatic, celebrul parc de distracții cu care n-am nicio problemă dealtfel.
Vară, cald afară, seară. Stăteam pe terasă, era trecut de ora 10, când dinspre Paradisul Acvatic se aude bubuială mare de muzică și o voce de femeie isterică țipând în microfon: „- Haideți toooooooți, mâinile suuuuus !”.
În regulă, poate vor înceta, mi-am spus intrând în casă pentru a-l culca pe cel mic. Trece o oră, trec două, tot așa. Bașii din ce în ce mai tare, vocea isterică tot așa. Câinii din cartier lătrau în cor cu muzica de la Paradisul Acvatic.
Sun la Poliție și aflu că este lansare de nu știu ce marcă auto în parcarea locației cu pricina și că au autorizație de la Primăria Brașov, deci nu deranjează liniștea publică. Le răspund că tocmai au deranjat și că autorizațiile se dau de obicei până la zece seara, era aproape unu dimineața și ei tot răcneau. Mi se răspunde că așa a spus Primarul și ei trebuie să respecte chestia asta.

N-am mai stat să merg pe fir, să văd dacă există autorizație, m-am răcorit pe agentul de serviciu și am deschis televizorul, convins că nu am cum să mai dorm în acea noapte. Noroc ca fiul meu dormea neîntors, altfel mergeam și le puneam foc. Pe la trei-patru dimineață au încetat.

A doua întâmplare, premiile muzicii românești, nu știu ce post de muzică … awards. Piața Sfatului, unu noaptea, se auzea de la mine din Bartolomeu (cam 7 – 8 km.) cu urla muzica.

Tot la a doua întâmplare aș adăuga o seară de rock tot în Piața Sfatului, cu o trupă locală care împlinea nu știu câți ani și al cărei solist crede că are voce. Vroiam și eu să beau o bere la o terasă și m-a luat sughițul de la răcnetele ce le auzeam. Am înțeles de la cineva din administrația locală (și el vădit agasat de sunetele propagate) că respectivul a făcut acel concert pe banii lui, și-a adus singur scenă, sunet, lumini și invitați, astfel că Primăria n-a contribuit cu nimic dar a bifat un eveniment.

Acum, poate sunt eu mai ciudat, dar mi se pare o idioțenie ca orice nebun fără voce să poată să se producă seara în centrul vechi al Brașovului și să sperie turiștii, doar pentru că pune el banii. Așa, poate vrea Irinel Columbeanu sau vreo pisi de-a lui să ne cânte într-o seară, nu știu ce s-ar întâmpla atunci…

A treia întâmplare, într-o miercuri, trebuia să ajung cu mașina în centrul vechi la un client. La Ceasu’ Rău, agent de poliție, blocaj, două benzi de circulație blocate. Nervi, claxoane, morți, răniți, sfinți, toți în aceeași intersecție.
Era cross-ul studenților din Universitatea Transilvania. Fix miercuri la ora de vârf. Și zece speriați care alergau pentru nu știu ce cauză nobilă, plus unii de pe margine care aruncau cu praf colorat în ei. Bineînțeles că praful respectiv (care se spală cu apă, nu-i asta problema) ajungea și pe mașinile din trafic, unele fiind chiar curate, dar na, nu ne fac acum 15 RON cât costă „un exterior” …

A patra și ultima întâmplare, weekendul trecut. Am făcut rezervare la un restaurant din Poiana Brașov. Soare, cald, orașul plin de turiști, mulți dornici de a ajunge și sus.
Dau semnal dreapta spre drumul de Poiană și mă întoarce un agent de poliție, drumul este închis. Cross-ul Telekom, să ajutăm, să sprijinim.
În spatele meu coloană de vreo zece mașini, toți având numai cuvinte „înălțătoare” la adresa agenților de poliție, care n-aveau nicio vină, dar și a organizatorilor.
Am sunat, am anulat rezervarea, m-am reorientat, mi-era lene să merg până la Râșnov doar ca să ajung în Poiană, plus că nu știam ce va fi la coborâre.

Mă opresc aici, atrăgând respectuos atenția celor care autorizează astfel de manifestări că înaintea organizatorilor care plătesc taxe de rezervare și organizare către Primărie, suntem noi, cei care trăim și plătim anual taxe și impozite locale.

Trebuie făcută o evaluare corectă a acestor evenimente, al impactului pe care îl au în bugetul local versus mizeria, poluarea fonică și alte neplăceri pe care le cauzează locuitorilor orașului pe perioada desfășurării lor. Cu alte cuvinte, nu voi condamna niciodată un eveniment ca Untold, care aduce milioane de euro la bugetul local și pentru care dacă nu-mi convine zgomotul și aglomerația m-aș muta din oraș vreo câteva zile. Dar voi condamna evenimente făcute pe genunchi al căror impact este neglijabil dar care fac zgomot și mizerie.

Mi-e groază de ce va însemna berarul pe platoul de la fostul stadion municipal, știu ce a însemnat pentru cei care locuiesc în Schei, și acolo totuși oamenii mai aveau limită că era în centru și erau mai multe camere de filmat. Dar na, este un eveniment „de tradiție” …

Sorin BÂSCĂ

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...