Congresul de gastronomie și vin – București- iunie 2017

Suntem ceea ce mâncăm și, poate și de asta, România, viața și oamenii ei, arată așa cum vedem. Obiceiurile culinare, gastronomia, dincolo de ce se vede la show-urile câtorva posturi de televiziune, fac parte esențială din identitatea oricărui popor, din fondul valorilor intime care constituie țesătura unei națiuni (articol de Cezar Ioan – vinul.ro).

Nici o discuție despre progres sau “proiect de țară” (în turism, economie sau chiar politică) nu trebuie să ignore aspectul esențial al identității naționale. Este și motivul pentru care, alături de prietenii Cosmin Dragomir de la Gastroart.ro și Nico Lontras de la Rare Food Services, dar și cu acorduri de parteneriate media din partea unor instituții media solide și conștiente, care să promoveze această idee, s-a decis să organizăm primul (după știința noastră, cel puțin) Congres de gastronomie și vin din România al ultimelor decenii.

În a doua jumătate a lunii mai, vom invita profesioniști experimentați sau pasionați ai domeniului, ca și oameni de știință și cultură și reprezentanți ai presei, să participe la dezbateri care să încerce definirea (și, ulterior, comunicarea) “bucătăriei românești” – între istorie și identitate actuală: despre ce anume vorbim, mai exact, atunci când spunem “mâncare românească?”; unde e diferența între “tradițional” și “autentic, național”?; ce identitate culinară asumată și promovată ar putea avea România?; care e locul vinului în gastronomia românească?; cum se situează restaurantele în raport cu bucătăria românească? Vor avea loc proiecții de documentare, interviuri, prezentări de produse și idei (lista detaliată a speakerilor va fi publicată pe măsură ce avem confirmările necesare, așa că vă invităm să ne fiți aproape în perioada următoare).

În afară de dezbaterile practicienilor, din programul Congresului nu vor lipsi prezentări din viziunea academică asupra gastronomiei românești, studii de caz asupra unor branduri sau producători locali sau analize ale oportunităților actuale și viitoare din mediul de afaceri.

Și, pentru că gastronomia e în primul rând bucurie, socializare și spectacol, separat de lucrările Congresului, vom organiza în paralel și o rețea de restaurante care să ofere preparate, meniuri întregi sau evenimente speciale “românești”, destinate publicului larg. Sperăm să contribuim, astfel, la conturarea concretă a unui concept de turism care apoi să fie preluat și de alte comunități, mari sau mici.

Subiectele legate de tradiții, artă culinară sau alimentație sănătoasă suscită, în ultima perioadă, un interes public în enormă creștere, iar acesta e doar unul dintre motivele pentru care invităm în jurul inițiativei noastre energii economice și de idei care să contribuie la conturarea și popularizarea ideilor despre o gastronomie autohtonă corectă, spectaculoasă și profitabilă.

Informații suplimentare în curând, pe site-ul și pagina de facebook GastroArt.ro sau la http://congresuldegastronomie.ro/inregistrare/

Cosmin Dragomir

 

,,Obiceiurile culinare, gastronomia, fac parte esențială din identitatea oricărui popor, din fondul valorilor intime care constituie țesătura unei națiuni. Nicio discuție despre progres sau <<proiect de țară>> (în turism, economie sau chiar politică) nu trebuie să ignore aspectul esențial al identității naționale.Cezar Ioan

,,Salut initiațiva minunată de a pune în valoare identitatea culinară națională! Ca fondator al unei școli culinare cu programe serioase de învățare, am deschis un proiect de introducere în programele nostre de învățămât în cadrul Horeca School, a unor lecții de istoria gastronomiei românești împreună cu chef Nico Lontraș.Cristina Van Der Schaaf, manager Horeca School.

,,Cu mare respect și mândrie vă felicit pentru tot efortul și miile de ore petrecute pentru a scoate în evidență rădăcinile bucătăriei autohtone românești. Era momentul ca cineva să își asume această sarcină și cine altcineva putea face asta dacă nu voi trei?! Vă felicit și vreau să vă mulțumesc în numele tuturor bucătarilor pentru ceea ce faceți. Mulțumim și jos pălăria în fața voastră.” Chef Ștefan Mircea Negură

,,Progresul unei identități gastronomice naționale se face prin comunicare între cei avizați, prin studiu și analiză, căci altfel, limitându-ne riscăm să nu mai evoluăm. Felicitări pentru inițiativă și la mai multe acțiuni de genul acesta, adunând în jurul vostru toți oamenii de bine din România. JOS PĂLĂRIA!”  Executive Chef Georgy Valery

,,Mă bucur să aflu că se va organiza un astfel de eveniment. Doar faptul că se vorbește despre gastronomie și vin, face acest eveniment interesant și sunt sigur că va fi un eveniment unic. Acum că știu că în acest eveniment sunt implicați oameni profesioniști și totodată speciali, ca Nico Lontraș, Cezar Ioan și Cosmin Dragomir… mă bucură și mai tare.Chef Mehrzad Moghazehi

,,Mă bucură nespus faptul că, în sfârșit, cineva își asumă ințierea unor dezbateri naționale despre istoria gastronomiei autohtone și despre identitatea culinară națională. Era și timpul. Și spun asta și cu bucuria unui producator local care a observat, în ultimii ani, o atenție sporită a celor din HoReCa, pentru produsele locale. Vă mulțumim.Cristian Tudor, Microgreens România

„Nu pot să spun decât că apreciez orice efort al persoanelor care iubesc gastronomia românească, de la începuturi până astăzi.  Știu că prietenii mei de suflet vor zâmbi, dar eu rămân consecvent în a-l cita pe George Bernard Show : Cultura unui popr se vede prin fereastra întredeschisă a bucătăriei sale! Chef Adrian Neag

Articole din aceeași categorie:

Comments

comments

Leave a Reply