Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Ipocriți sau inadmisibil de incompetenți?

Deoarece, aparent inexplicabil, „societatea civilă“ brașoveană s-a trezit, brusc, din adormire și se luptă din răsputeri pentru salvarea zonei verzi dintre Schei si drumul Poienii, în calitate de consilier local, o să încerc să îmi expun poziția cât mai clar, pentru toți brașovenii. Atenție! Mă voi referi exclusiv la proiectul dintre str. Cetinii și drumul Poienii.

A. Premise nenegociabile:

• legea trebuie respectată
• dreptul de proprietate este sfânt
• îmi doresc ca acea zonă să rămână o zonă verde, dar exclusiv în mod legal.

B. Starea de fapt (situația existentă):

• terenurile din zonă sunt în proprietate privată
• în PUG-ul aprobat în 2011 zona este definită L1a și L2a, ambele permițând realizarea de „locuințe individuale și colective cu regim P – P+2“.
• pentru acea zonă există un PUZ aprobat în 2014, pe care nu îl cunosc, dar cu siguranță prin acel PUZ s-au aprobat regimuri de înălțime diferite față de PUG și/sau procente de ocupare a terenului (POT) diferite de PUG și/sau coeficienți de utilizare a terenului (CUT) diferiți de cei din PUG, respectiv mai mari, altfel nu se chinuia nimeni să faca un PUZ.
• in zonă s-a executat un drum de acces pentru care nu exista autorizație de construire (AC).

Poziția mea:

1. Pentru drumul facut fără Autorizație de construcție, constructorul și beneficiarul trebuiesc pedepsiți în condițiile legii.
2. Dacă dezvoltatorul depune un proiect în conformitate cu prevederile legale în vigoare, care respectă prevederile PUZ-ului și are toate avizele cerute prin certificatul de urbanism, Primaria NU POATE, ÎN MOD LEGAL, SĂ NU EMITĂ Autorizație de Construcție!

Deci toată această agitație este imposibil de a avea rezultatul dorit, dacă dezvoltatorul depune un proiect în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

Critici personale:

• peste vale, de fapt alăturat, oarecum, proiectului, pe Calea Vacii, s-au construit cca 10 case de lux. Unde a fost revolta „societății civile“ față de distrugerea zonelor verzi atunci?

• peste coamă, între strada După Iniște si Drumul poienii, s-au construit cca 10 blocuri înghesuite și urâte. Unde a fost revolta „societății civile“ față de distrugerea zonelor verzi atunci?
Ceea ce dorește să facă dezvoltatorul actual nu diferă cu nimic de ceea ce s-a făcut deja în zone învecinate.

Soluții (EXCLUSIV pentru viitor):

Trebuie elaborat un nou PUG pentru oraș, mult mai atent făcut decât cel actual, în care să se prevadă clar cerințele si permisiunile urbanistice pentru fiecare zona, în așa fel încât să nu mai avem, ca acum, alăturate zone L (locuințe individuale sau colective cu regim maxim de înălțime P+2), cu zone M2 (blocuri cu până la P+ 15!), și în care să se protejeze zonele verzi și cele istorice.
Derogările de la PUG, prin PUZ-uri, sa fie ZERO!

Dar acest lucru presupune următoarele condiții absolut necesare:

1. O ALTĂ conducere a administrației locale.
2. O STRATEGIE de dezvoltare urbană a orașului – care astăzi lipsește cu desăvârșire.
3. O echipă de lucru în primărie care să lucreze PENTRU CETĂȚENII ORAȘULUI. Ceea ce… nu prea pot spune că există.

Până atunci, mutilarea orașului va continua.

Credeți că cei care vociferează împotriva proiectului nu știu ceea ce am scris mai sus? Din două, una. Sau știu și atunci sunt doar ipocriți, sau nu știu și atunci sunt inadmisibil de… incompetenți?

Șerban ȘOVĂIALĂ, consilier local independent al Brașovului

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...