Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Aventura ecologistă și tirania celor cu ștampila

Cu puțin timp înainte de 2016 m-am întâlnit cu Ionel Goidescu pe care îl știam de mai mulți ani. Mi-a povestit de proiectul Partidului Ecologist pentru Brașov. „Care partid ecologist?”, l-am întrebat eu, așa cum ar fi făcut mulți cetățeni. Am stat mai mult timp de vorbă, am intrat în detalii și i-am spus că mă voi gândi la propunerea lui de a mă alătura PER. Trecut de 50 ani, cu destulă experiență de viață și după o consultare cu soția, am decis să pun umărul la dezvoltarea proiectului ecologist. Eu sunt convins că fiecare dintre noi are o „slăbiciune” pentru natură, frumos, curat și este nevoie doar de o scânteie pentru a deveni “ECOLOGIST”.

În ianuarie 2016, împreună cu Ionel Goidescu și profesorul Postolache din Făgăraș, am făcut un plan de acțiune, am stabilit câteva etape în timp și am trecut la treabă.

Una din marile probleme ale PER era (și este) lipsa de „vizibilitate“ și „existență“ în conștiința cetățeanului. În consecință, de comun acord cu Goidescu, am conceput și realizat un baner de 12m/2m cu sigla PER, baner care a fost folosit ca fundal la ședința pentru alegerea BPJ Brașov și apoi a fost montat la sediul partidului. Totodată am făcut și 5500 calendare pe fond alb, cu sigla PER galbenă și mottoul “Fii bun cu tine”. Banerul și calendarele au fost plătite de mine. O mică parte din aceste calendare au plecat în județ, restul le-am distribuit eu și soția în parcările de la Mall,  Carrefour, în cutiile poștale din cartierele Astra, centru, Schei.

S-a stabilit ședința pentru alegerea BPJ Brașov la sfârșitul lunii ianuarie. La sedință au participat și președintele de onoare Pop și președintele executiv Nămăescu pentru validarea BPJ, ales în mod democratic. După alegerea BPJ Brașov, în următoarea perioadă, am avut ca și problemă de rezolvat contactarea reprezentanților PER din secțiile de votare. Discuțiile cu cele peste două sute de persoane au durat cam o lună de zile, totodată împărtășind problemele Brașovului dar și dorințele și speranțele lor ca și cetățeni.

La un moment dat apare de „niciunde“ blonda Sebeni, adusă de Goidescu ca posibil candidat la Primăria Brașov. Eu am fost reticent și i-am spus că se grăbește. A insistat că ar fi bine să anunțăm printre primii candidatul la primărie, o femeie din societatea civilă (vai nouă, zic eu acum). Teoretic și formal era bine ca și imagine pentru PER să aibă un asemenea candidat, însă timpul și cetățenii ne-au demonstrat că a fost o greșeală. La pachet cu candidata a venit și consortul, un „Sf Gheorghe” pregătit să-l strivească pe primarul Scripcaru, dar care, în acest moment, se află sub papucul primarului.

Începe strângerea de semnături, eu pregătesc un nou baner 5m/3m cu candidata, blonda de la PER, pe care îl expunem pe sediul partidului și mai fac o serie nouă de calendare, 12000 bucăți pe fond verde cu mottoul “STOP jafului din păduri“, bineînțeles plătite tot de mine.  La strângerea de semnături și până la începerea campaniei oficiale s-au mai folosit 11 banere cu sigla PER și îndemnul ”Votați candidații la consiliile locale”. La una din întâlnirile din sediul PER am început discuțiile despre proiectul programului pentru Brașov, program pe care l-am și conceput, având în vedere experiența managerială în administrație. O altă problemă a fost unde mai punem niște banere cu candidata, s-a găsit locația, la intrarea în cartierul Răcădău, dar banii?…așa că tot eu i-am dat blondei de la PER suma de 4000 lei pentru a le executa (cine știe cât au costat de fapt). În luna aprilie am făcut ultimul material electoral din precampanie, cărți poștale cu blonda de la PER, în număr de 12000 bucăți.

Se apropia termenul pentru definitivarea listelor de candidați și au apărut tensiunile dintre președintele Goidescu și candidata blondă, tensiuni pe care nu le înțelegeam atunci și care sunt foarte clare acum. Începuse șantajul, și anume că se retrage dacă soțul Marius Comșa nu este pe lista Consiliului Local printre primii, că el muncește mult și merită. Ca o paranteză, în precampanie mi-a spus și mie și altora, că se gândește să se despartă, pentru că nu o ajuta și a lăsat-o singură acasă de mai multe ori, chiar și o săptămână. De fapt era o tactică care a dat roade și consortul a ajuns pe locul 4, după mine.

Din păcate lucrurile au degenerat, au apărut două tabere, una la județ unde era Goidescu, cealaltă la municipiu, cu candidata blondă, care și-a făcut sediu de campanie în cartierul Noua… Eu la mijloc, încercând să țin situația sub control.

Programul a fost definitivat, dar mai greu de explicat candidatei, au început întâlnirile electorale la Aro, la Camera de Comerț, la Asociațiile de proprietari, la TV, în piețe, în cartiere… am însoțit-o peste tot, am consiliat-o, am îmbărbătat-o, am sprijinit-o… șiii?

Să nu credeți acum că s-a „obosit“ așa tare, de fapt apărea pe la 11, la o cafea, se plimba puțin și apoi mergea la firma ei unde executa materiale electorale pentru alții, iar spre seară puțină plimbare prin diferite zone ale orașului, unde? Doar cei care au văzut-o știu. Puțini oricum, blonda de la PER, prin apariția ei, nu a impresionat brașovenii, obținând sub 2% și a tras partidul în jos, de fapt și de drept. La sfârșitul campaniei am avut un necaz ce a necesitat îngrijiri medicale și, după ce am votat, în 5 iunie am plecat din Brașov.

Am revenit în Brașov pe 22 iunie seara, dar în această perioadă am ținut legătura telefonic cu președintele Goidescu și cu familia Sebeni. Așa am aflat de scandalul de pe 18 iunie dintre București și Brașov, de excluderea lui Goidescu și că Nămăescu, care s-a numit președinte interimar la Brașov,  nu vrea ca eu să fiu consilier pentru că am serviciul în alt oraș și nu pot veni la ședințe. În acea seară am vorbit și cu domnul Spinean, care nu știa de o asemenea problemă și era foarte mirat. Mi-a promis că îl va căuta pe Nămăescu pentru a se lămuri.

Joi, 23 iunie 2016, la ora 14:00 avea loc validarea membrilor aleși în Consiliul Local. PER a câștigat la alegeri 2 locuri de consilier local. Pe listele PER, poziția 1 (ocupată de Sebeni) a ales Consiliul Județean, astfel locul 3, ocupat de mine, devenea eligibil.

În aceeași joi 23 iunie, la ora 10:30 m-am întâlnit cu Sebeni și am mers la biroul firmei lui Nămăescu, acolo am avut o discuție amiabilă în care mi-au fost recunoscute eforturile depuse în campanie și mi s-a promis că voi avea un post de conducere în administrație DACĂ fac o cerere de RENUNȚARE la postul de consilier, în favoarea următorului… adică M. Comșa, soțul candidatei blonde. Am zis că mă voi consulta cu soția și până la 13:30 le voi spune ce am hotărât. La ora convenită soția a sunat în locul meu și a declinat oferta, iar la ora 14 am trimis un e-mail la secretariatul PER București, prin care aduceam la cunoștința lor abuzul pe care îl făcea Nămăescu Cătălin.

Vineri 24 iunie am aflat din presa scrisă că M Comșa (soțul lui Sebeni), de pe locul 4, a fost validat consilier în locul meu, deoarece eu fusesem exclus din partid pe 22 iunie, la o ședință a BPJ Brașov.

Concluzia: “În viață, cât trăiești ai de învățat“

În perioada 5 iunie – 22 iunie 2016 nu am fost în Brașov, nu am vorbit cu nimeni din presa scrisă sau vizuală, nu am luat legătura cu nimeni de la alte partide și nici din PER, în afară de președintele Goidescu și familia Sebeni – Comșa și nu am participat la întâlnirea cu scandal din sâmbătă 18 iunie de la Brașov. Poate vă întrebați de ce am fost ”exclus” cu o zi înainte de ședința de validare a noului Consiliului Local, fără a avea măcar posibilitatea faptică de a încalca vreun articol din statut, de ce mi s-a cerut să scriu cererea de Renunțare dacă eram ”exclus” și de ce nu mi-au imputat nimic la întâlnire. Pentru că așa au vrut câțiva indivizi fără caracter și coloană vertebrală, personaje cu “șorici“ în loc de obraz și care cred că legea nu este valabilă și pentru ei iar magistrații nu se amestecă în treburile unui partid. Vom Vedea…

Nicolae ONICA

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...