Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Croitorașul cel viteaz

Ne propunem astăzi să facem o scurtă istorie a serviciilor secrete românești. Am încercat în fel și chip să abordăm problema însă oricum o „dăm“, oricum o întoarcem când ajungem la contemporaneitate ne dăm seama că de fapt îndrăzneala acestui mic studiu istoric se transformă într-o monografie a parcursului cognitiv de la extaz la tristețe, de la extaz la depresie… Adică de la un Burebista care a complotat împotriva lui Cezar împreuna cu Pompei și a ajutat cu aur la finanțarea campaniei militare a lui Pompei împotriva lui Cezar – ceea ce denotă o puternică rețea dacică aparținând vremii, rețea de informații, persuasiune și rapiditate în comunicare, denotă patriotism și oameni mândri cu caractere puternice – ajungem astăzi, din ceea ce se vede, ca mai toate serviciile secrete românești sa fie transformate în ciraci, „smardoi“ si săgeți în slujba DNA-ului… aspect grotesc – nici măcar vrăjeala cu terorismul nu prea o aud la ai noștri – în schimb obediența totală și necondiționată față de DNA, DNA fiind un fel de demiurg juridic sfânt si atotcuprinzător.

Nu vreau să fiu înțeles gresit, nu spun ca toți angajații SRI (căci în principal la SRI mă refer) sunt în aceeasi oală, cu siguranță printre ei există și bărbați patrioți nu doar androgini integrați european și chiar cred că aceștia (bărbații patrioți) sunt majoritari, dar ceea ce mai cred și este chiar evident, e faptul că agenda este cu totul alta și acești soldati nu prea au ce face, căci iubirea trece prin stomac, chiar și iubirea de patrie. Totuși uitandu-mă la istoria recentă cu decăderea lui Ceausescu, cine știe? Speranța moare ultima. Niciodată să nu spui niciodată, era un film parcă, nu? Dar să purcedem. După minuscula prezentare în care m-am referit la antichitate, la Burebista, venim direct în epoca modernă și vorbim puțin despre Mihail Moruzov. Un om cu adevărat enigmă, dacă ne gândim că, având ca studii doar trei clase primare a reușit să creeze o rețea de spioni și contraspionaj care concura fățiș cu serviciile marilor puteri europene, a capturat numeroși agenti nemți obținând informații de front care au salvat mii de vieți românești (în acele timpuri România ca stat și românii chiar contau pentru autoritățile românești, adică autorităților pe acele timpuri chiar le păsa de România și de români, ce chestie ciudată, nu-i așa?).

Mihail Moruzov a înființat oficial serviciul secret românesc, ca și instituție în 1924, dar activitarea sa a început cu mult înainte. La 22 de ani, nefiind angajat în nici o insitiuție, a urmărit si deconspirat din pasiune și proprie inițiativă o rețea de spionaj bulgară care pregătea invazia Dobrogei, precedată de un exod de populatie civilă bulgărească (parcă aduce un pic cu Sirienii nu?). Cu aceste informații s-a dus la Direcția Generală a Poliției de Siguranță si a fost pe loc angajat ca „diurnist“ (colaborator) cu program liber. Ulterior în timpul primului război mondial în 1917 – 1918 a primit misiunea să organizeze în sânul Serviciului de Siguranță al Deltei un serviciu de contraspionaj, pe care l-a creeat și care a funcționat cu succes, anihilând foarte multe rețele de spionaj ale Triplei Aliante (Germania, Austro-Ungaria și Italia) și în special capturând agenți germani ce dețineau informații de front. În 1924 a fost chemat de rege și guvern la București să-și desăvârșească opera la nivel național. A făcut-o, a creeat Agentura Serviciul Secret de Informații al Armatei Române, pe care a și condus-o din 1924 până a murit. A fost împușcat în 1940 de către legionari. Aurora Moruzov, fiica acestuia, a aflat cu ce se ocupa tatăl ei după moartea acestuia. La etatea de 89 de ani ea declara pentru presă: „Chiar și pentru mine, tata a fost o umbră, poate pentru a ma proteja?!“

O altă figură marcantă a serviciilor secrete românești este Eugen Cristescu, cel care i-a succedat lui Moruzov la conducerea serviciilor secrete. Mai este supranumit „Asul“. Activitatea lui s-a orientat mai mult împotriva rușilor, obținând chiar de la începutul războiului informații – din profunzimea teritoriilor rusești – informații fabuloase și exacte despre uriașul potențial de razboi al rușilor, informațiile lui Cristescu fiind mai bune și cu mult mai „pe obiect“ decât cele ale Abwher-ului (serviciul de informatii german al vremii). A penetrat puternic și Interkomul, unul din informatorii lui fiind chiar Emil Bodnăraş (comunist de frunte al vremii și cu siguranță agent NKVD), iar în 1944, din 1150 de membrii cât aveau înregistrați oficial Partidul Comunist în Romania, peste jumătate fuseseră racolați de oamenii lui Cristescu.

De asemenea – noi fiind până în 1944 aliați cu nemții – oamenii lui Cristescu au capturat în țară sau au racolat în Europa, agenți și ofițeri englezi, americani și francezi, obținând informații capitale, de exemplu a aflat de bombardamentul asupra Ploieştiului cu şapte zile înainte ca acesta să aibă loc. A fost arestat de comuniști la 24 septembrie 1944 și dus în URSS unde a fost interogat, după care a fost redat românilor care – guvern comunist – l-au încarcerat. Există un certificat de deces care zice că ar fi murit in 1950 în 12 iunie în închisoarea Văcărești, însă de asemenea există mărturii consemnate ca ar fi fost văzut chiar și în anul, 1960 pe stradă. Există teorii care spun că ar fi primit identitate falsă și ar fi fost folosit de blocul comunist în anii ’55 – ’65 în perioada de început a războiului rece, deoarece palmaresul său de relații europene și portofoliul de agenți din vest pe care îi cunoștea din timpul războiului și cu care putea lua legătura, reprezentau o sursă inepuizabilă de lucru și de informație, fapt care ar fi dus la împrejurarea că s-ar fi făcut util și în vremea comuniștilor.

Nu vom ști cu certitudine poate niciodată. După război se știe că România a cunoscut o perioadă de înflorire, o perioadă de reală dezvoltare economică și industrială, România fiind una din cele mai industrializate țări din Europa și având întotdeauna acces la tehnologii și tehnică de ultimă oră. Aceasta ne se putea realiza fără un serviciu de spionaj eficient. Mai mult România a condamnat vehement invazia Ungariei de către ruși și de asemenea invazia Cehoslovaciei de către Tratatul de la Varșovia în frunte cu rușii, invazie pe care Ceaușescu a dezaprobat-o, denunțat-o și a hulit-o chiar și în occident. Ei bine, să te pui în anii 50-60-70, de-a curmezișul Rusiei nu prea era de preferat.

Cu toate astea au făcut-o și nu s-ar fi terminat bine dacă de partea sa Ceausescu nu ar fi avut un serviciu de spionaj și contraspionaj puternic și alcătuit din oameni patrioți. Știți cum era? Ca și cum acuma, te-ai pune împotriva Americii sau împotriva Uniunii Europene. Stați liniștiți că asta nu se va întâmpla, oamenii ăia de care ziceam sunt istorie. Acuma sunt croitoraşii, țesatorii de dosare penale în slujba parchetelor, în special a DNA-ului. Europa zice: ucideți industria, conducătorii o distrug și nimic. Europa zice: luați bani de la FMI, conducătorii iau, împovărează țara și nimic, Europa zice: cumpărați-ne legumele de rahat și distrugeti întreprinzătorii autohtoni, ai noștri se execută și împovărează întreprinzătorii români cu taxe și legi aberante. Americanii zic: mutăm tot NATO la voi că ne fugărește Erdogan, ai noștri îi primesc cu flori și le dau si 4 miliarde de euro. Interesant totuși de ce i-a fugărit Erdogan? Orice cerere de extrădare din vest e tratată cu slugărnicie scârboasă de autoritățile române, pe de altă parte ai noștri nici nu îndrăznesc să întrebe ce mai e cu americanul care l-a omorât pe Teo Peter? E bine mersi, sunt convins. Mă rog, şi-aşa mai departe, le știți și dumneavoastră.

De ce „croitorașul cel viteaz“ pentru că asta e instituția, un fel de croitorie care mai țese si mai coase pe ici pe colo. Ați văzut filmul „Oamenii Reginei“? Acolo un serviciu secret avea intrarea printr-un atelier de croitorie, la noi serviciul secret este o croitorie. Cam atât. A nuuuu! Vă mai țin puțin. Mai povestim despre dragostea mea: mascații. Ce-mi place când se duc 40 ca să aresteze o femeie (vezi Udrea, vezi Bica) sau când s-au dus vreo 30 dupa Oprescu, o fi fost vreun ninja Oprescu la 70 de ani si copt de diabet. Mi-a venit o idee, idee despre care v-am mai vorbit, dar insist asupra ei că poate o pune cineva în aplicare, ar fi un gest simpatic. Dacă tot suntem prieteni cu americanii, de ce nu fac mascații noștri (dar ăia de la televizor, ăia cu pistoale), de ce nu fac un schimb de experiență, să-i duca americanii în Tijuana – Mexic, să aresteze șefi de Cartel de droguri, de ce nu se duc cu colegii lor de la SWAT să eradicheze laboratoare de amfetamină prin Bronx și Gery Indiana, să facă arestari prin Ku Klux Klan, să lupte puțin alături Agenția Antidrog Americană, împotriva Guerrilelor Peruane și să le dea foc la plantații, să facă arestări în favelele din Brazilia. Doar așa ca schimb de experiență cu americanii. Știti câți mascati de la televizorul românesc își dau demisia când încep să zboare gloanțele prin Bronx? Vă zic eu: TOȚI! Păi nu mai fiți mă şmecheri – câte 40 – cu Elena Udrea sau cu Alina Bica. Nu vă e penibil? Mie mi-ar fi.  Dacă fetele alea erau sunate să se prezinte la audieri se duceau singure.
Ei dragilor, cu reverență !

(va urma)

Pa Ceanga

 

 

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...