Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Săraca țară bogată

În discuțiile cu ceilalți, prin mass-media și în general oriunde ne aflăm, noi românii ne plângem că suntem săraci. Mai mult, am inventat o serie întreagă de vorbe de duh care să ne ajute în caracterizarea sărăciei noastre, de genul „La omul sărac nici boii nu trag” sau „Suntem prea săraci ca să cumpărăm lucruri ieftine”, chiar titlul acestui articol este deseori folosit în portretizarea stării avansate de sărăcie în care ne aflăm.

Și n-am să mă ascund după deget, suntem săraci lipiți. Dacă treci granița în Ungaria și compari țara noastră cu ce vezi după graniță, observi că la noi este rău de tot.

Da, știu se mișcă lucruri și la noi, dar nici vestul nu vă imaginați că stă pe loc, ba chiar se dezvoltă într-un ritm mai avansat decât țara noastră.

Lucrez cu mulți străini, mai mult sau mai puțin educați și simt că ne privesc la fel cum îi privim noi pe cei din Somalia sau Burkina Faso. Atitudinea lor este una extrem de protecționistă în momentul în care ajung în România, semn că nu se simt în siguranță. Nici nu este de mirare, prin spitalele noastre colcăie gândacii, străzile noastre sunt capcane pentru șoferi, avem unul dintre cele mai mici salarii medii din Europa și așa mai departe.

Și totuși, România este pentru străini o sursă inepuizabilă de materie cenușie și vin aici pentru a ne angaja oamenii și a se folosi de inteligența și de pregătirea lor. Altfel n-ar avea motive.

Și totuși, în fiecare zi mai auzim de câte un start-up care a plecat de la o idee a unui român.

Și dacă este așa, totuși, de ce suntem în continuare săraci?

Păi pentru că votăm hoți care azi spun că salariul minim va fi 2.000 de lei din ianuarie și mâine uită ce au spus și care fură din banii de taxe și impozite plătiți de noi, bani cu care ar trebui să facă autostrăzi, spitale și așa mai departe.

Ca să vă dați seama cât este țara asta de bogată și cât poate produce, gândiți-vă că este condusă din 1990 de astfel de hoți și totuși încă nu arătăm ca desculții din Burkina Faso și Somalia.

Sorin BÂSCĂ

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...