Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Mica publicitate

„Oraș vechi, caut administrator nou“. Așa ar suna un anunț de mică publicitate dat, dacă acest lucru ar fi posibil, de orașul Brașov. Și este în logica elementară a lucrurilor pentru că, de niște ani încoace, Brașovul este un oraș administrat din ce în ce mai prost. Un oraș care beneficiază de așa-ziși administratori, unii dintre ei democratic aleși prin voința (unii i-ar spune inconștiență) brașovenilor (și/sau celor deveniți brașoveni peste noapte). Efectul oboselii edililor municipiului Brașov (și haideți să o numim, în continuare, „oboseală“, măcar din jenă față de lipsa lor de jenă) se vede nu de azi, nu de ieri, ci de cîțiva anișori. Este suficient a ne uita (fără a face un efort major de memorie) la ultimele două ierni: deszăpezirea s-a făcut, în principal, cu cauciucurile participanților la traficul auto (și vă rog, nu mă luați cu „uite-l și p-ăsta, pe caniculă, vorbește despre zăpadă“). Firmele abonate la datul zăpezii își făceau apariția în trafic abia mult după siseta și cafeluța de dimineață. A angajaților lor, nu a noastră, să ne înțelegem. Și este suficient a ne aminti de perioada 2004-2008, cînd, la primii fulgi de zăpadă, și primarul, și viceprimarii, și o droaie de consilieri locali săreau direct în trafic, cu ochii și cu gura pe deszăpezitori, de nu mai ajungea un fulg pe carosabil.

Cu ani în urmă, în vremuri de caniculă, ieșeau pe TOATE străzile Brașovului, multifuncționalele cu rezervoare de apă și stropitori și nu numai că spălau praful, dar răcoreau asfaltul. Acum? E sărbătoare cînd se iese cu… stropitul prin oraș, așa că nu trebuie să ne mai mirăm că, atunci cînd respirăm, ne transformăm plămînii în saci de praf pentru aspiratoare.

Dar să ne oprim aici cu… amintirile. Doar aceste două exemple sînt suficiente pentru a demonstra că Brașovul este prost administrat. Tratat cu indiferență, chiar cu dispreț. La ora actuală, cu hăi-rup demn de demult răposatele șantiere naționale ale tineretului de pe timpul lui Dej (gen Agnita-Botorca, Salva-Vișeu), primarul în exercțiu și administratorul public al Brașovului, demarează cîte o investiție. Cu surle și trîmbițe, evident. Apoi, pe traseu, se vede că ceva scîrție. Și încă urît de tot. Gen podul spre Sînpetru. Gen pasajul FARTEC, unde se stă de muuuuulte luni pentru că încă nu au soluție tehnică pentru consolidare. Deși soluția ar fi trebuit să fie pusă pe masă și aprobată încă din faza de planificare. Validată de arhitecți și de specialiști în rezistență. Și ar fi trebuit să facă parte din dosarul de finanțare a lucrării.

Aceeași administratori ai urbei au validat, cu maximă larghețe, autorizații de construcții peste autorizații de construcții. Fără să țină cont că, și în domeniul urbanismului există reguli și legi. Vorbesc despre cele profesionale, nu despre cele administrative. Și așa s-a ajuns la o gîtuire sufocantă a circulației auto în zona Coresi, înspre și dinspre Șchei, înspre și dinspre Belvue Residance, înspre și dinspre Valea Cetății. La un grad inacceptabil de ocupare a terenului. Călcînd în picioare orice criterii ale bunului simț în construcții au validat construcții de blocuri peste construcții, de ajungi să te holbezi din baia ta în baia vecinilor, au aprobat defrișări masive și cotropirea arealurilor sălbatice cu betoniere și buldozere. Pas cu pas, zonele verzi ale orașului au fost transformate în deșerturi de beton și piatră. Pînă și aranjamentele florale din giratorii au devenit acumulări de roci, fiind departe de a bucura ochiul trecătorului.

Iar lungul șir al faptelor de eroism ale administratorilor orașului în lupta lor acerbă împotriva brașovenilor nu se oprește aici. Au transformat mai întîi Brașovul într-un oraș al mașinilor și, implicit al multor accidente rutiere mortale. Apoi, cînd opinia publică i-a înghesuit, au trecut la extrema cealaltă, transformînd pietonul în suveran și ostracizîndu-i pe proprietarii de autoturisme. În ambele situații fără să întreprindă o analiză de fond, fără studii, fără specialiști. Pe simpla lor impresie de atoatecunoscători. Dar, despre războiul administratorilor Brașovului împotriva brașovenilor, despre delirul de grandoare și victimele sale, vom dezbate pe larg. Și pe lung. Deocamdată, revenim la mica publicitate: „Pierdut administratori ai orașului. Declarăm nuli.“

Cornelius POPA

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...