Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Putregaiul este la Primăria Brașov!

• Zilele acestea s-a umflat buboiul haosului din urbanismul brașovean. O parte a „societății civile“ a devenit vocală față de planurile de transformare a ceea ce ei percep a fi o zona verde într-un cartier de case/blocuri denumit American Dream

Este de admirat faptul că, după ani de lâncezeală, societatea civilă brașoveană s-a trezit din amorțire. Ar fi putut s-o facă în urmă cu ani de zile, când a apărut hidoasa dezvoltare de blocuri de sub drumul Poienii, în zona Casei Albe, dar a tăcut. Ar fi putut s-o facă la momentul transformării Căii Vacii în cartier de vile de lux, dar n-a făcut-o. La fel, ar fi putut să protesteze când dealul Warthe s-a umplut de blocurile Bellevue Residence, sau acum, mai curând, când Maurer Imobiliare anunță demararea unui proiect de 300 de apartamente (bloc de 14 etaje???), în vârful dealului Warthe. N-a făcut-o. S-a inflamat pe tema American Dream, determinând inclusiv o dezbatere publică la primăria Brașov. De atunci și până acum, pe dealul Stejerișului, mai sus de strada Stâncii, s-au tăiat două drumuri. Nu am auzit pe nimeni să protesteze în apărarea acelei zone verzi…

Dar destul despre acea parte vocală selectivă a societății civile. Indiferent cât de obscur sunt motivați unii dintre protestatari, realitatea este una singură: PUTREGAIUL ESTE LA PRIMĂRIA BRAȘOV!

Expresia juridică a acestui putregai este Planul Urbanistic General (PUG) al Brașovului. Plan întocmit absolut haotic, chiar dacă domnul primar ne spune că a fost făcut de un colectiv de profesori de la Facultatea de Arhitectură Ion Mincu din București. Cum altfel decât haotic poate fi denumit un PUG în care cartiere de case unifamiliale se învecinează – pe părți opuse ale aceleiași strazi!!! cu zone pe care se permite construirea de blocuri cu 15 etaje? Ce respect arată acest PUG celor care deja își construiseră casele cu unul, două etaje? Care visau să se poată relaxa în grădina proprie fără să fie priviți ca la spectacol, din balcoanele a celor 15 etaje învecinate.

Doar copiii mici pot crede că acel PUG a fost întocmit în absența unei teme de proiectare, a unor cereri clare din partea primăriei cu privire la ce dorește aceasta să fie planificat. A ieșit o porcărie? Da, dar de ce s-ar simți arhitecții care au semnat PUGul stânjeniți? Au încasat banii, au proiectat ce li s-a cerut, la revedere!

În același timp, acestui PUG dezastruos i s-au adus zeci și zeci de modificări (în rău, evident, adică mai multe etaje, mai mare coeficient de utilizare a terenului CUT, sau procent de ocupare a terenului POT și mai ridicat decât era permis în PUG), prin zeci și zeci de Planuri Urbanistice Zonale PUZ-uri, aprobate de către Consiliul Local în decursul anilor. Haos total, dezastrul este desăvârșit.

Astăzi ne dăm seama cu toții, societatea civilă – din care consider cât se poate de clar că fac și eu parte, ca independent în consiliul local nu pot reprezenta altceva decat societratea civilă, spre deosebire de colegii mei de consiliu, care sunt obligați să răspundă la comenzile de partid – că acest plan nu este bun. Si primarul se declara un opozant al PUG-ului, astăzi. Dar când a fost întocmit cine era primar? Cine a dat, deci, „datele de intrare“, tema de proiectare? Același primar, care astăzi e de acord că PUG-ul nu e bun. Așa că vom cere să fie întocmit unul nou. Care va fi, însă, tot o porcărie, dacă cerințele impuse prin tema de proiectare vor fi la fel de haotice, contradictorii, aberante. Dacă nu se va porni de la o bază solidă, corectă, rezultatul nu poate fi unul bun!

Invit, deci, societatea civilă în totalitatea ei să fie vocală, vigilentă și atentă la TOT procesul de elaborare a noului PUG, care va fi unul de durată, dar esențială pentru anii viitori ai orașului nostru. Eu mă voi lupta pentru ca rezultatul să fie unul pozitiv pentru oraș, dar de unul singur îmi va fi mai greu decât în tandem cu restul cetățenilor orașului.

Șerban ȘOVĂIALĂ,
consilier local independent al Brașovului

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...