Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

6 luni în slujba tineretului și sportului

În acest sens, în primele 6 luni ca ministru al tineretului și sportului, am realizat:

1.Consiliul Național al Mișcării Sportive, înființat prin OMTS nr. 181/02.03.2017, cu scopul de a clarifica reglementările legislative din sport și a lansa proiecte naționale în colaborare cu toate ministerele interesate.
2. Consiliului Național pentru Politici de Tineret – consiliu interministerial, prin OMTS nr. 169/01.03.2017, cu scopul de a clarifica reglementările legislative din domeniul tineretului și de a lansa programe naționale cu impact direct asupra tinerilor.
3. Pentru a folosi activitățile fizice și sportul ca o componentă importantă pentru integrarea în comunitate a invalizilor, copiilor cu dizabilități și a celor orfani am înființat, în cadrul MTS, prin HG nr. 322/11.05.2017, Compartimentul pentru Sprijin Persoane cu Nevoi Speciale.
4. Programul Naţional „Campionii României în școală, liceu și universitate“ prin care vor fi implicați campionii din sport în educația prin sport și utilizarea propriului exemplu pentru a crește gradul de participare activă şi sistematică a copiilor din şcoli, licee si universitaţi la activităţile sportive, promovarea valorilor sportului ca mijloc de îmbunătăţire a stării de sănătate, a condiţiei fizice şi psihice, dezvoltarea competenţelor sociale – spiritul de echipă, solidaritatea, toleranţa şi fair-play-ul – contribuind la îmbunătăţirea calităţii vieţii. Programul urmează să fie lansat – este la stadiul de finalizare site pentru prezentarea performanțelor și a istoricului sportivilor.
5. A fost adoptată OUG 38/2017 privind finanțarea activităților sportive de către autoritățile publice locale și centrale, precum și Ordinul privind contractul de activitate sportivă.
6. Creșterea cu 20% a salariilor din instituțiile subordonate MTS începând cu data intrării în vigoare (27 iunie 2017).
7. PRES RO Consilium 2019 – Ministerul Tineretului și Sportului este primul din Guvernul României care a adoptat deja încă din luna Mai un set de priorități pentru Președinția Consiliului Uniunii Europene. Acestea se referă la domeniul sportului, ele fiind deja incluse în Planul de Lucru pentru Sport al Uniunii Europene. Mai exact este vorba despre „Accesul la sport pentru persoane cu dizabilități“ (1) și „Maximizarea beneficiilor Pieței Unice Digital pentru o mai bună finanțare și comercializare
a sportului“ (2).
8. Jocurile Francofoniei – În perioada 21 – 30 iulie 2017 va avea loc la Abidjan în Coasta de Fildeş cea de-a VIII-a ediţie a Jocurilor Francofoniei. La această ediţie, România s-a înscris cu 6 sporturi, anume: atletism, baschet feminin, lupte libere şi lupte africane (luptele africane reprezintă o premieră pentru sportul românesc la aceste jocuri), ciclism pe şosea, tenis de masă şi judo. Delegaţia României este alcătuită din 81 de persoane – sportivi, antrenori, 1 medic, maseuri, 3 arbitri internaționali şi reprezentanţi din partea Ministerului Tineretului şi Sportului. Cheltuielile estimative se ridică la suma de 1.247.479,06 lei şi sunt suportate din Venituri proprii MTS.
9.Programul Național de Tabere – tabere de odihnă, tabere sociale și pentru persoane cu handicap și asistenții personali, respectiv asistenții personali profesioniști ai acestora, tabere tematice, tabere naționale, tabere pentru olimpici naționali și internaționali, tabere studențești – beneficiari:19.435 tineri si copii, buget alocat 7.700.000 lei.
10. Concursul Național de Proiecte de Tineret – buget alocat: 3.000.000 lei, au fost depuse 198 de proiecte.
11. Concursul Național de Proiecte Studențești – buget alocat: 900.000 lei, au fost depuse 106 proiecte.

În perioada 4 ianuarie – 28 iunie 2017 au avut loc 155 de competiții internaționale la care România a fost reprezentată, din care 14 pe teritoriul României, au fost organizate 405 competiții naționale, au fost câștigate 340 de medalii la competițiile internaționale oficiale, au fost acordate premii pentru performanțe sportive în valoare de
7.437.745 lei.

Pe parcursul anului 2017 vor mai fi organizate 29 de competiții internaționale, dintre care se evidențiază Campionatul Mondial de Juniori și U23 de Kaiac Kanoe, Campionatul European de Baschet Seniori, precum și alte 2 campionate mondiale, 4 campionate europene, 3 campionate balcanice și 18 alte competiții (Grand Prix, Cupe Internaționale, Trofee Internaționale).

Tratez, cu deplină responsabilitate, fiecare situație din domeniul tineretului și sportului și mă implic pentru dezvoltare și pentru a aduce plusvaloare. Tinerii sunt viitorul acestei țări astfel că avem obligația de a le oferi oportunități și perspective aici, acasă. Sportul este cel mai bun ambasador pe care îl are România astfel că trebuie să ne asigurăm că se desfășoară în condiții optime pentru a avea performanță.
Este o muncă de echipă pe care o putem realiza doar cu responsabilitate și profesionalism.

Marius DUNCA, Ministrul Tineretului și Sportului

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...