E încă vremea industriei

• În perioada dezbaterilor pe teme mai mult sau mai puţin importante, DNA, rachete Patriot, Angela Merkel şi Vladimir Putin, etc. se mai strecoară şi câte o veste care ar merita măcar audsă în discuţie

Aici vreau să dau exemplul producției industrial, care a crescut cu 17,3% în mai 2017 față de mai 2016, potrivit Institutului Naţional de Statistică. Da, oamenii sunt preocupaţi mai degrabă de vacanţele pe care le au de rezervat, făcut, în această vară decât acest…indicator. Îmi permit să atrag atenţia că este cel mai consistent raport de creștere industrială din ultimii șapte ani, o performanță determinată de avansul major al industriei prelucrătoare (+ 17,9%) și al industriei extractive (+ 12,4%). Aici se vede că acea creștere economică de 5,7, sănătoasă, nu se bazează doar pe consum. A fost efectul simplu, previzibil de altfel, al relaxării fiscale, diminuării sau anulării unor taxe și impozite. Şi în ultimele cinci luni asistăm tot la o creştere a producției industriale, cu 8,4% față de intervalul similar al anului trecut.

Mulţi dintre cei cu care am stat de vorbă în campania electorală erau cei care munceau sau munciseră mai bine de 20 de ani în industria braşoveană. Oameni care aveau o nostalgie, nu doar în ceea ce priveşte cosntrucţia de maşini, ci şi alte ramuri ale industriei româneşti care par să fi dispărut. Îmi vorbeau despre lucruri pe care le ştiam, dar le mai ascultam, despre faptul că am ajuns să importăm bunuri pe care odinioară eram în stare să ni le producem singuri, la o calitate bună pentru vremea respectivă. Iar cel mai dureros exemplu rămân alimentele, pe care le importăm prelucrate, după ce exportăm materia primă. Alimente care sunt de o calitate inferioară pentru că ne sunt destinate nouă, esticilor.

Aşa că, dacă părţi importante din autoturisme am reînceput să producem, chiar şi în fabrici cu capital străin, rămâne industria alimentară căreia trebuie să-i mai dăm o şansă. Iar şansa, aşa cum o văd eu este propunerea PSD, acel, încă neînţeles de mulţi, FSDI.
Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții este un fond de investiții, deținut 100% de stat, după modelele existente în Franța, Italia, Polonia, SUA sau Norvegia. Va cuprinde acțiunile deținute de stat în companii profitabile. Valoarea companiilor ce vor fi incluse în FSDI este de aproximativ 45 de miliarde lei. Prin preluarea acțiunilor de către FSDI, statul renunță la dividendele aferente, în sensul că ele nu vor mai fi încasate anual la bugetul de stat, ci vor alimenta FSDI. Vorbim aici de 2,5 miliarde lei anual.

Banii sunt meniţi să susțină și să dezvolte capitalul autohton reprezentat în principal de companiile deținute de stat, care vor avea astfel resurse pentru retehnologizare și capitalizare, urmând apoi să fie susținute pe piețele externe pentru a deveni campioni regionali în domeniile în care activează. Astfel, din veniturile obținute, FSDI va capitaliza companiile deținute în portofoliu și le va sprijini pentru a putea accesa fondurile europene disponibile.

Reţin aici doar atât, din multitudinea de direcţii precum construcţia hidrocentralelor, a spitalelor, a sistemelor de irigaţii: firmele deținute de FSDI vor avea bani pentru a face investiții și să cumpere companii de același profil din industria alimentară. Vorbim aici de fabrici de procesare a cărnii, a legumelor şi fructelor, depozite frigorifice, silozuri etc.

Aceasta este realitatea acestei perioade, că industria românească este vie şi mai poate creşte. Este încă vremea ei, a reafirmării ei, trebuie să-I dăm o şansă. Să fim atenţi la ce se întâmplă, să fim informaţi şi chiar pro-activi. Elevii de acum se pot pregăti din timp pentru a sta să lucreze în industrie. În industria românească.

Mihai Mohaci, deputat PSD

Comments

comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.