Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Nu mai haliți!

Pericolul social. Ce este pericolul social? Pericolul social este trăsătura esenţială a infracţiunii şi abaterii, constând în particularitatea faptei de a aduce atingeri valorilor şi relaţiilor sociale apărate de lege. Este o caracteristică a unei infracţiuni care constituie şi o trăsătură esenţială a acesteia, constând în aptitudinea unei acţiuni sau inacţiuni de a aduce atingerea valorilor sociale apărate de legea penală şi de a face necesară aplicarea unei pedepse.

La concretizarea gradului de pericol social se ţine seama de modul şi mijloacele de săvârşire a faptei, de scopul urmărit, de împrejurările în care fapta a fost comisă, de urmarea produsă sau care s-ar fi putut produce, precum şi de persoana şi conduita făptuitorului. Pericolul social al faptei şi periculozitatea sociala al făptuitorului constituie criterii de individualizare a pedepselor.

Mai pe înțelesul tuturor, într-un limbaj comun, pericolul social este reprezentat de gravitatea faptei savarșită de către făptuitor și de atitudinea acestuia din punct de vedere cognitiv si comportamental vis a vis de fapta comisă. Mai departe, la care categorie de persoane ne referim când vorbim despre pericol social și periculozitate socială? Ei bine ne referim la infractori, la așa-zișii interlopi, la oameni care se încadrează în sintagmele populisto–mediatice cum ar fi, „certați cu legea“, „certați cu bunele moravuri“ care „Slavă Domnului!“ – strigă oamenii de bine, strigă acei „good folks“ din filmele americane (că și-așa suntem colonie),  «Slavă Domnului că instituțiile ne apără pentru că, dom’le „UNDE-I LEGE NU-I TOCMEALĂ“, ce naibii!». Mă uit la ei, sunt oameni de treabă, cuminți și încrezători în reguli, bun simț și instituții. Mă uit la ei și am un sentiment amar, căci foarte puțini sunt cei care își pun întrebări și, și mai puțini sunt cei care înteleg faptul că de cele mai multe ori adevărul nu este ceea ce ni se relevă, adevărul nu este ceea ce este evident ci de cele mai multe ori adevărul este în altă parte.

Îmi amintesc de serialul „X files“ care avea un motto: „Adevărul este dincolo de noi“. Însa acest „dincolo“ – în cazul de față – nu se referă la paranormal ci se referă la ANORMAL! O anormalitate bolnavă și perversă, o anormalitate cu un real grad înalt de pericol social, întrucât la noi este invers: în arealul cognitiv al termenului PERICOL SOCIAL, se încadrează exact ceea ce nu ar trebui și anume: instituțiile statului ca atare, angajați centrali și importanți ai instituțiilor statului, și o mare mulțime ai angajaților de rând ale acestor instituții care prezintă un factor de periculozitate sociala prin, incompetență, indiferență, miserupism, obediență față de superiori incompetenți chiar și in condițiile în care au cunosținta despre anumite situatii, dar tac de frică sau din slugărnicie.

Și nu am facut aceste afirmații degeaba. Să începem cu Președenția ca și instituție. Avem 4 presedinți, Iliescu Ion – acuzat printe altele de moartea unor oameni (mineriadele și revoluția), Constantinescu Emil – fiul lui un contrabandist de țigări neacuzat iar el personal un trădător, a trădat un aliat tradițional al românilor, aliat încă din timpul lui Mihai Viteazu. I-a trădat pe Sârbi. Traian Băsescu – spun doar atât: Flota. Johannis – „șase case“, obedient occidentului în special Germaniei și Austriei, defrișări masive făcute de austriecii lui dragi și câte or mai fi …. Veți spune bine dar, de ce te legi de Instituția Președintelui, astea sunt persoane! Corect, dar de fiecare dată? Cum este posibil, acolo este un aparat întreg! Ei bine, înseamnă că instituția ca atare este bolnavă! Punct!

Guvernul: guvernele au creat tot felul de instituții mai mici și ascultătoare cum ar fi FPS, APAPS, FPP, SIF-uri, AVAS, ANRP etc, instituții care au ras la firul ierbii, la propriu industria românească. Pe locuri unde înainte era industrie care exporta bunuri în toată lumea, acuma sunt cartiere de blocuri pentru aceeași „good folks imbecili“, mall-uri unde aceeiași „good folks imbecili“ se duc sa facă „selfie“ și să posteze pe facebook, sau pur și simplu este iarbă de păscut (deci, din nou : pericol social).

În Brașov, a se vedea CORESI MALL – adică fosta „Uzina TRACTORUL“, a se vedea spațiul viran de la Hidromecanica, unde a fost Uzina Hidromecanica, loc în care se va construi un mall AFI, etc. Și toate astea datorită instituției Guvernelor care din tot ceea ce au făcut se poate trage o concluzie: au devalizat țara. O fi ăsta pericol social?

Nu mai vorbim de Ordonanțe de Guvern care încalcă elementare drepturi ale omului – și aici este pericol social – cum ar fi (exemplu) Ordonanța ce reglementează cazierul fiscal. In altă ordine de idei ANAF: închid firme pentru 3 lei, suspendă firme fără să anunțe patronatul. Sunt firme cu zeci de angajați si activitate care se trezesc suspendate (pericol social) că nu au depus cine știe ce căcat de formular.

Departamentele de cultură mână-n-mână cu mass-media televizată si Ministerul Învățământului aproape au șters istoria neamului și cultura românească din conștiința națională (aici este pericol social), au făcut valori din nulități și au promovat cretinismul, transformând zeci de mii de creiere tinere în, cum ziceam mai sus? „good folks imbecili“ (aici este pericol social).

Parlamentul: dă legi clientelare, sau legi care încalcă constituția sau drepturi fundamentale ale omului sau legi absolut cretine și au pretentii de lorzi cu sânge albastru (aici este pericol social), îngroapă anchete și probleme importante în comisii peste comisii (aici este pericol social).

Tribunalele și instituțiile de anchetă penală sunt pline de erori judiciare – ce-i costă pe oameni ani grei de pușcărie făcută degeaba sau ani de stres și umilință, vezi Țundrea și Rarinca și alții (aici este pericol social), de dosare politice și de răzbunare (aici este pericol social), de dosare de anchetă instrumentate prost și soldate cu achitare, fără iz politic sau de economie subterană, adică pur și simplu anchetatorul este cretin (aici este pericol social), vorbesc de primării devalizate (pericol social), de regii autonome devalizate (pericol social) de societăți comerciale cu capital de stat devalizate (pericol social) și nu se înâmplă nimic, sau raportat la dimensiunea pagubei – adică paguba fiind ca atare Țara Românească – ceea ce se întâmplă este egal cu nimic.

Ceea ce doresc în încheiere este doar atât: parte din cei care citesc articolul măcar începând de azi puneți-vă întrebări, nu mai haliți „la rece“ tot ce vi se dă în mass-media și pe diverse canale de transmisie gen: afișe din troleu „STOP CORUPȚIA CU telverde“ (decât să sunați la acel telverde, mai bine dați zece lei la o asociație de căței vagabonzi).

Când sunteți bombardați cu informație și sfaturi direcționale, am rugămintea să analizați, puneți-vă în situație, găsiți similitudini cu alte situații și comparați. Foarte important: amintiți-vă întotdeauna că în 99 la sută din cazuri, adevărul nu este cel care vi se relevă. Nu mai „haliți“!

Pa Ceanga

Comentarii
Loading...