Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Care Centenar? Care eroi?

  • Deși are bani de nu îi poate cheltui, administrația Brașovului refuză, de zece ani, un monument al soldatului român • Asociațiile veteranilor și rezerviștilor pregătesc o subscribție publică pentru construirea unui astfel de monument • De ce la Brașov, de Ziua Eroilor, se depun coroane de flori la monumentul soldatului sovietic?

Anul 2018 va fi primit de județul Brașov fără nici un eveniment de seamă care să marcheze cei 100 de ani de la Marea Unire, dar și fără existența unui monument reprezentativ pentru eroii care și-au jertfit viața ca să apere orașul, acum mai bine de un secol

Anul 2018 este pentru națiunea română anul Centenarului, respectiv împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire, dar și un moment de a acorda respectul și recunoștința cuvenită față de cei jertfiți pentru țară, libertate, unitate și independență națională.

Brașovul ar avea un motiv aparte să sărbătorească aceste lucruri cu atât mai mult cu cât pe 8 octombrie 2016 s-au împlinit de la 100 de ani de la crâncenele și eroicile lupte pentru apărarea Brașovului, în care și-au jertfit viața peste 650 de eroi ai neamului românesc. Astăzi, cele mai reprezentative asociații civice, reprezentanții Bisericii Ortodoxe, ai asociațiilor cadrelor militare în rezervă și retragere, ai Brigăzii 2 Vânători de Munte, prin fostul comandant, generalul de brigadă Petrică Tudorache, ai comandamentului Academiei Forțelor Aeriene Henri Coadă, prin generalul de flotilă aeriană prof. univ. dr. Vasile Bucinschi, ai Jandarmeriei Brașov, prin intermediul inspectorului-șef, colonel Cristian Paliștan, Asociației Naționale Cultul Eroilor, reprezentantă de colonel în rezervă Dumitru Stratanov, Asociației Naționale a Veteranilor de Război filiala Brașov, Asociației Aviatorilor Brașoveni, reprezentată de maiorul Alexandru Corpade le solicită autorităților statului român să pună în aplicare prevederile Legii 379/2003 privind regimul mormintelor și operelor comemorative de război. Cu alte cuvinte, edificarea unor monumente dedicate eroilor neamului și a omagierii acestor fapte de jertfă și sacrificiu pentru națiunea română, precum și organizarea unor evenimente reprezentative pentru națiunea română, cel mai apropiat și important fiind sărbătorirea Independenței de Stat pe 9 mai 2018 la Cristian.

Ce fac aleșii Brașovului?

În vederea construcției unui monument reprezentativ pentru eroii neamului românesc și la poalele Tâmpei, Asociația Cultul Eroilor Regina Maria a solicitat Primăriei Brașov prin adresele nr. 78139/2005 și 10412/2015, edificarea Complexului monumental „Tranșeea Morții”. Deși adresele au fost transmise într-un interval de zece ani, au primit un răspuns parcă tras la xerox, respectiv că solicitarea este în „atenția noastră” și urmează identificare surselor de finanțare, fără a se întâmpla ceva concret. Același dezinteres există însă pe tot teritoriul Transilvaniei la nivel de autorități locale. Mai mult, în cazul Brașovului nu există nici un program concret pentru dezvoltarea unor monumente sau ansambluri monumentale dedicate eroilor neamului sau pentru a marca Centenarul. În plus, nici în agenda culturală și de evenimente a Brașovului nu există nici un program coerent legat de Centenar. Această problemă a ridicat-o și consilierul local al Brașovului Ungar Arnold, care în ședința ordinară din luna iulie a întrebat conducerea executivă a Primăriei cu privire la programul pregătit pentru cinstirea Centenarului. Răspunsul a fost o liniște mormântală. Motiv pentru care consilierul a propus ulterior, după discuțiile avute cu asociațiile brașovene ale cadrelor militare în rezervă și în retragere și cu Consiliul Județean al Persoanelor Vârstnice, ca măcar complexul monumental promis încă din anul 2005, din zona Bartolomeu, să fie realizat, pentru a se cinsti astfel memoria acestor ostași jertfiți.

Două monumente reprezentative pentru Brașov

Nu în ultimul rând, structurile asociative mai sus menționate își propun organizarea unei campanii de strângere de fonduri pentru edificarea celor două monumente atât de importante pentru neamul românesc, respectiv complexul monumental „Tranșeea morții” din Bartolomeu și monumentul ridicat în memoria cinstirii primului mare unificator al provinciilor românești, voievodul Mihai Viteazul, de la Mănăstirea Sf. Efrem cel Nou de lângă Cristian. În urmă cu câţiva ani, pe locul unde odinioară se înşirau cele 18 monumente funerare, lângă calea ferată din Bartolomeu, s-a făcut un giratoriu. Monumentul de lângă Gara Bartolomeu este acum degradat și, chiar dacă s-a discutat de restaurarea lui în ultimii ani, nu s-a întâmplat nimic, pentru că și în ceea ce privește acest subiect, orgoliile sau interesele au fost mari.

Dați un leu pentru monumentul ostașului român

În contextul în care, deși an de an, la nivelul bugetului municipiului Brașov rămîn bani necheltuiți, este limpede, nici actualul primar al municipiului, nici administratorul public nu au nici cea mai mică intenție de a ridica un monument dedicat ostașului român, care li-a jertfit viața pentru libertatea acestor locuri și a celor ce trăiesc aici. Nu au nici cea mai mică intenție să adauge un monument al soldatului român într-un oraș, municipiu capitală de județ, în care depunem coroane de flori, de ziua eroilor, la monumentului soldaților sovietici. Or, în acest context, noi, semnatarii acestor rînduri, reprezentanți ai asociaților cadrelor militare rezerviste și de veterani, apelăm la dumneavoastră, locuitori ai Brașovului și vă solicităm să donăm fiecare dintre noi cîte un leu, pentru a demara edificarea acestui monument dedicat bravilor eroi români.

Colonel (r) Dumitru Stratanov, Asociația Națională Cultul Eroilor Neamului

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...