Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

De ce sîntem tîmpiți

Îmi aduc aminte de un interviu mai vechi, făcut cu Adrian Năstase, pe timpul „guvernării celor zece mii de specialiști“, în vremea în care PSD-ul gusta pentru prima dată din fructul amar al opoziției.

Și zicea, la vremea aceea, Adrian Năstase: „O guvernare cu adevărat inteligentă își creează întotdeauna un sistem de supape care, în sistem cascadă, în funcție de cum umblă guvernanții la robinete, dau liber deversării cîte unui acces de mînie proletară. Nu multă, numai atît cît să răcorească pentru un anumit interval de timp masele. În același timp, o guvernare inteligentă își creează fumigenele necesare pentru a distrage atenția maselor de la probleme majore, dar incomode pentru guvernanți.”

Este ceea ce Năstase, ajuns prim ministru, a reușit să implementeze cu succes. Și amintesc aici numai de o vacanță prelungită de iarnă, în care țara a fost oficial închisă (punți de zile libere) între Crăciun și Sfîntul Ioan. Moment în care s-au întîmplat o mulțime de beteșuguri în sistemul bancar, fiscal și economic la care nu am reacționat pentru că bravul și viteazul popor român era cu sarmaua în gît.

Mi-am adus aminte de spusele lui Adrian Năstase zilele trecute, cînd în ravisantul week-end de pe malul mării, Dragnea a anunțat referendumul pentru modificarea Constituției (în ceea ce privește familia ca fiind uniunea dintre un bărbat și o femeie iar nu altminteri).

După gluguta cu Kauflandul din Odorheiu Secuiesc (mai degrabă un poligon de testare, dar care a răspuns extrem de satisfăcător pentru creatorii de diversiuni), Dragnea anunță, pentru această toamnă referendumul cu pricina. O temă suficientă pentru a exacerba divizarea în tabere antagoniste a unei Românii veșnic predispusă la uriașe gîlcevi cu salutări de mamă între cetățenii apartenenți diferitelor grupări. Și, în același timp, o excelentă diversiune pentru a arunca în deplină umbră cîteva teme acute ale societății românești actuale, și anume: falimentul bugetului de stat și încercarea de salvare a acestuia prin majorare de taxe și introducere de noi impozite; creșterea fără precedent a nivelului de împrumuturi externe în cele opt luni trecute de la începutul anului, fapt care aduce România într-o zonă de risc major; creșterea… negativă a salariilor, atît în bazinul bugetar, cît și în cel privat, ceea ce, coroborat cu majorarea prețurilor și tarifelor, devenită constantă în ultimele luni, are drept consecință o dramatică scădere a puterii de cumpărare și a nivelului de trai al populației; în fine, creșterea alarmantă a numărului de migranți, intrați legal și ilegal în România, în ultimele luni și, pe cale de consecință, intrarea noastră în „clubul“ țărilor predispuse la acte teroriste. Și asta ca să nu mai adăugăm și o serie de modificări majore propuse pentru „îmbunătățirea“ Constituției pe care le vom trece cu vederea, fiind mult prea preocupați să ne înjurăm ca la ușa cortului pe tema familiei heterosexuale sau homosexuale.

Așadar, politicile fostului lider Adrian Năstase în privința perdelelor de fum sînt aduse spre perfecțiune de către Dragnea și aliații săi.

În ceea ce privește jocul „supapelor“, acesta deja funcționează de minune. Cu un Tudorel Toader supus, bun profesionist dar obedient liderului PSD, au fost aruncate pe piața oarece propuneri de modificare a sistemului juridic din România. Abil aruncate, alăturînd elemente progresiste cu diversiuni menite a subjuga o anumnită zonă a înfăptuirii justiției. Dar, oricum, propunerile lui Toader nu reprezintă altceva decît o supapă de defulare a tensiunilor sociale. O supapă abil pusă în calea națiunii, la ieșirea din concediul de vară, cînd prima reacție este palidă. Însă suficientă pentru a ține ocupate cele cîteva minți care încă mai funcționează în România și pentru a le mai răcori un pic. Așa că, la întrebarea din titlul d emai sus, răspunsul îl găsim în aceste rînduri. Și nu are rost a ne inflama pentru că toți, dar absolut toți, ne complacem în această situație. Din prostie, din inerție sau din silă. Am zis!

Cornelius POPA

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...