Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

PSD își respectă promisiunile: crește salariile și pensiile

PSD respectă votul acordat de cetățeni. Nu face ceea ce au făcut alte partide care după ce au ajuns la guvernare și-au uitat promisiunile făcute în campanie. Programul de guvernare PSD-ALDE are în vedere în primul rând creșterea bunăstării românilor prin creștere accelerată a salariului minim și a pensiilor. La nivelul principiilor de guvernare economică, PSD mizează în continuare pe stimularea consumului, prin creşterea veniturilor populaţiei, a producţiei de bunuri, reduceri de taxe şi investiţii publice.

O parte din prevederile programului au fost deja puse în aplicare, altele urmează să fie implementate. De la 1 februarie salariul minim pe economie a crescuT la 1.450 lei (322 euro). În timpul campaniei electorale de anul trecut, când a fost făcut public programul PSD, s-a avut în vedere o evoluție moderată a creșterii economice și a fost prevăzut un grafic de creștere a salariului minim astfel, la 1 ianuarie 2018 va crește la 1.510 lei (335 euro), în 2019 va crește la 1.625 lei (361 euro) și în 2020 la 1.750 lei (389 euro).

Datorită faptului că guvernarea PSD-ALDE este performantă, România are cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană, respectiv un PIB de 5,8% pentru anul acesta. Această creștere a determinat PSD să revizuiască pozitiv posibilitățile de creșteri salariale pentru ca românii să aibă un trai mai bun. Astfel, nivelul salariului minim brut în România, pentru următorii 4 ani, va fi de 2.000 lei în 2018, 2.200 lei în 2019 şi 2.400 lei în 2020. Pentru angajații cu cu studii superioare salariul minim va fi de 2.300 lei în 2018, 2.640 lei în 2019 și 3.000 lei in 2020.

De asemenea, pensia minimă urmează să crească la 650 lei de la 1 ianuarie 2018. În prezent România are 5,5 milioane de pensionari din care mai puțin de 75% sunt pensionari reali. Ceailalți pensionari sunt o categorie care au un număr mic de zile muncite, dar care primesc așa numita” pensie minimă garantată” datorită unei decizii a Curții Constituționale adoptată cu mai mulți ani în urmă. Ministrul muncii a anunțat deja schimbări importante la legea pensiilor. Acele ”pensii minime garantate” vor fi categorisite ca prestaţii sociale și vor fi mărite de la 520 de lei, cât sunt acum, la 640 de lei. În acest fel în buget și statistici nu vor mai exista 5,5 milioane de pensionari, ci puțin peste 3 milioane. Astfel, dacă în prezent un angajat susține un pensionar, prin această modificare doi salariați vor susține un pensionar și în felul acesta bugetul se poate reechilibra.

Dacă anul trecut a fost un deficit de 15 miliarde de lei la bugetul de asigurări sociale, guvernarea PSD-ALDE își propune o echilibrare a bugetului până la sfârșitul anului viitor pentru a trece peste zero și pensiile să fie mărite.

Guvernarea PSD-ALDE pune dezvoltă politici care să stimuleze natalitatea. Astfel, o altă anomalie pe care guvernarea PSD-ALDE o va îndrepta este indemnizația pentru creșterea copilului. Există 1.100 de persoane, în general vedete, care au indemnizații foarte mari. O indemnizație maximă care se plătea era de 35.000 euro, adică prețul unei garsoniere, și cea mai mică indemnizație este de 270 de euro. Guvernul plafonează indemnizațiile la maximum 8.000 de lei, adică 1800 de euro pe lună, cât este maximul în Germania. Această măsură a stârnit nemulțumiri în rândul părinților cu venituri foarte mari. Trebuie înțeles că această indemnizație este acordată de stat pentru copii, nu pentru părinții care sunt vedete. Este vorba de echitate socială. Sunt persoane care au venituri foarte mari, care au cotizat la bugetul de stat și nu au copii, ce pretenții ar trebui să aibă aceste persoane?

Deputat PSD, av. Mihai POPA

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...