Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Mihai Mohaci: Primăriile trebuie să delimiteze zonele care vor avea o singură soluţie de încălzire

Va trebui ca la nivel de primării, pe baza politicilor publice pe care le au, de viziune, de dezvoltare, să se transpună ceea ce doresc să facă autorităţile locale pe anumite zone. Concret, Consiliul Local Braşov ar fi putut propune ca zona Tractorul să fie o zonă unitară de încălzire în sistem centralizat. Dacă ar fi existat o astfel de hotărâre, toţi cei care ar fi primit autorizație de construire, ar fi trebuit să re racordeze la acest sistem centralizat, în ideea în care furnizorul ducea agentul termic la branşamentul blocului, sau cartierului. Pot să definesc drept zonă unitară un areal mai mic decât un cartier, printr-o hotărâre de consiliu local. De exemplu, 10 blocuri. Iar atunci când un dezvoltator construia un imobil, i se punea în vedere că trebuie să se racordeze la sistemul centralizat.

Noua lege defineşte debranşarea şi deconectarea, care sunt termeni diferiţi. Deconectarea este „ruperea” de sistemul centralizat al unui apartament, cu aprobarea locatarilor de pe verticală (sus-jos) şi orizontală (stânga-dreapta). Debranşare este desprinderea totală de la branşamentul de la bloc, tronson sau alte zone.

Ideea e să ajungi la costuri mai mici. Am lăsat liber în actul normativ ca atunci când avem un condominiu de tip mixt şi cineva doreşte deconectarea, o poate face cu acordul vecinilor, dar când cineva doreşte să se racordeze la un sistem centralizat, o poate face pe baza unor contracte sau acorduri simple, fără să fie specificat. Tipul de condominiu va fi hotărât de asociaţia de proprietari. Dacă sunt într-un condominiu mixt şi vreau să mă branşez la un sistem centralizat, trebuie să am doar un contract de furnizare.

Eforturile făcute de Primărie prin scăderea pierderilor pot să ducă pe viitor la o viziune corectă a distribuirii a agentului termic. Dacă acum 10 ani erau făcute aceste investiţii în eficientizarea reţelelor de distribuţie, iar aceste amendamente ar fi existat, Braşovul nu era debranşat în această proporţie. Este o lege pentru viitor, pentru viziunea pe care o are Primăria la nivel de zonă unitară de încălzire, iar în zonă de condominiu mixt, toţi pot fi convinşi de avantajele trecerii la sistemul centralizat. Aici e iar treaba Primăriei, să-i convingă prin mijloacele pe care le are, operatorul economic trebuie să muncească la partea de marketing. În cel mult o lună, propunerea va fi adoptată de Camera Deputaţilor, care este forul decizional.

Mihai MOHACI

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...