Explozia preturilor la alimente nu este cauzata de cresterea preturilor la utilitatile energetice

Preţul energiei electrice este reglementat pentru populaţie, până la 31 decembrie intr-o proportie de 10%. Restul de 90% din cosul casnic, se achizitioneaza din piata concurentiala. Sunt doi furnizori care livrează energie la pret reglementat de ANRE în acest coş – Nuclearelectrica şi Hidroelectrica – la un preţ ponderat de 135 de lei/MWh.

Sigur că celor cca 8 milioane de consumatori casnici nu li se facturează la 136 lei megawattul, ci la 500 lei, pentru că intervin taxe de cogenerare, de transport, furnizare, distribuţie, certificate verzi, accize, tva, etc. În orice caz, la populaţie, preţul energiei nu a explodat. Au fost, însă, două creşteri – una la 1 iulie cu 8% şi încă una, la 1 octombrie, de 5%. Per total, putem vorbi de o creştere de 13%. Un kilowatt este 0.41 lei. O familie consuma in jur de 100KWh/luna. Asta inseamna 41 lei. 13% in plus inseamna 5 lei. Majoritatea celor 8 milioane de consumatori casnici pot face fata unei facturi de electricitate marite cu 5 lei, cata vreme cel mai prost pachet de tigari costa 15 lei.

Într-o economie de piaţă, toate utilităţile trebuie plătite la preţul pieţei. Înţeleg să subvenţionăm preţul utilităţilor pentru acei cetăţeni care, într-adevăr, nu au suficiente venituri. Mă refer la acei consumatori vulnerabili care sunt definiţi inca din 2012 prin legea energiei.
Manifest empatie pentru cetăţenii defavorizaţi şi sunt de acord să îi susţinem cu o subventie, doar pe cei cu risc de excluziune sociala, nu pe toţi consumatorii casnici din România. Dintr-un studiu facut de ANRE rezulta ca 80% din consumul anual casnic de energie este facturat catre doar 20% din cei aproape 8 milioane de consumatori casnici. Concluzia este simpla. Cine are bani, consuma mult. Cei cu venituri mai mici, consuma mult mai putin. Sunt peste 4 milioane de consumatori casnici care au un consum sub 40 KWh/luna, asta inseamna o factura de 16 lei/luna. 13% in plus inseamna 2 lei/luna. Oricum, pretul la energie furnizat populatiei este mult mai mic in Romania decat in alte tari din Europa. Aici avem un pret de 13 eurocenti cu taxe incluse fata de 22 eurocenti in Spania si Portugalia, 24 eurocenti in Italia sau 30 eurocenti in Germania.

Aceeasi intoxicare opereaza si in piata de gaze cu referire la explozia pretului gazului livrat populatiei. De la INS, aflam ca in 2017, pretul la gaze livrat populatiei a „explodat” cu 1,41%. O gospodărie are un consum mediu lunar de 70 mc gaze. Un metru cub costă 1,3 lei, asta înseamnă o factură lunara de 91 de lei. Majorarea de 1,41% insemana 1,2 lei in plus pe luna. Ar fi cazul sa abandonam demagogia si populismul.

Mai nou, pretul la alimentele de baza a crescut ca urmare a „exploziei” pretului la utilitatile energetice: energie, gaze, carburanti. Intr-adevar, de la 1 octombrie, s-a reintrodus supraacciza pe carburanti. Asta inseamna 32 de bani in plus la litru de motorina sau benzina. Carcotasii de serviciu, au facut si din acciza asta o catastrofa nationala, omitand ca in toate tarile din Europa se practica o astfel de acciza. Si in Romania am avut acciza la carburant vreo 15 ani pana la 1 ianuarie 2017. Chiar si reintroducand supraacciza, ponderea taxelor in pretul carburantului la pompa in Romania este 50% in conditiile in care media europeana este de 60%. Astazi, pretul carburantului in Romania este de 1,1 euro/litru fata de o medie europeana de 1,3 euro/litru. O sa mai demontez un mit care circula in industria transportatorilor si anume ca motorina ar fi mai ieftina la unguri sau austrieci. In aceasta saptamana, 1 litru motorina in Romania este 1,124 euro, in Ungaria 1,175 euro, in Austria 1,132 euro.
Dublarea pretului la oua sau cresterea cu 50% a pretului la unt, precum si majorarea semnificativa a pretului la alte alimente, nu este consecinta cresterii pretului la utilitatile energetice. Ponderea energiei si a carburantilor in cost produs este maxim 3-4%. Ca doar nu ne imaginam ca gaina sau vaca mananca energie sau bea petrol. Nici cresterea pretului energiei pentru consumatorii industriali nu justifica explozia preturilor la alimente. Pretul mediu al unui megawatt, pe primele 10 luni, tranzactionat pe PCCB sau PC-OTC este de 166 lei fata de 157 lei pe primele 10 luni din 2016, adica a crescut cu 6%.

Producatorii, distribuitorii si comerciantii de bunuri profita de orice pretext pentru a-si majora preturile. Asta arata doar lacomie in a-si maximiza profiturile si dispret fata de consumator. Ei sunt principalii vinovati de escaladarea preturilor la alimente si bunuri de larg consum.

Deputat independent – Remus BORZA

Articole din aceeași categorie:

Comments

comments

Leave a Reply