Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Despre impozitul pe venitul global

IVG este o abreviere care va fi folosită pe scară largă în România următorilor ani. Reprezintă prescurtarea Impozitului pe Venitul Global, despre care a reînceput să se audă de curând. Treptat, românii se vor obişnui nu doar cu abrevierea în cauză, ci şi cu sistemul plăţii unui impozit pe gospodărie, cu deducerile, colaborarea cu un consultant fiscal şi tot ce ţine de aplicarea acestei inovări pentru România

Pentru că aici vorbim despre ceva care face ca în Franţa, sau Belgia, unde se aplică de mult, gradul de încasare a taxelor şi impozitelor să fie de circa 50% din PIB. Iar în România nu reuşim să atingem nici măcar 30%. Iar consecinţele se văd, mai ales la elaborarea bugetului naţional, când există mereu nemulţumiţi şi nemulţumiri, pentru că domenii importante rămân finanţate insuficient, faţă de nevoi. E un exemplu bun, aşadar.

De ce ne trebuie un nou sistem de stabilire a impozitelor?

E simplu, privind şi la informaţia privind colectarea: pentru că cel din prezent nu este suficient de bun. Şi mă mir că încă nu au apărut vocile celor care să vadă, ca în campania electorală, influenţe de dreapta în concept. Am să le răspund şi acestora. Câtă vreme scopul este scăderea impozitelor pentru cei cu salarii mai mici, iar prin aceasta, o clasă de mijloc mai numeroasă, este clară orientarea spre stânga.

Din veniturile unei gospodării se scad contribuțiile sociale aferente salariilor, iar restul vor intra într-un coș comun, care va reprezenta baza de impozitare, la care se va calcula impozitul anual. Din această bază de impozitare vor fi scăzute deducerile acordate, conform legii, pentru fiecare categorie de cheltuieli.

Pe suma rămasă, dacă aceasta e mai mică de 2.000 lei/lună pentru un salariat (respectiv 24.000 lei/an) nu se aplică impozit.

Dacă e mai mai mare, se aplică un impozit de 10% pentru diferența care depășește plafonul de 2.000 lei/lună (respectiv 24.000 lei/an).

În veniturile unei gospodării, în afară de veniturile din salarii, pot intra în coșul comun și alte cheltuieli, precum: venituri din chirii, venituri din dobânzi, arende, diverse tranzacții de vânzare-cumpărare etc. Iar aici ajungem la partea, dacă vreţi, „spectaculoasă“, deducerile, adică ce se consideră cheltuieli normale.

Presa a desprins lucrurile inedite, cum ar fi deducerile acordate pentru asigurările obligatorii pentru casă și mașină (RCA), sau abonamentul la sala de fitness. Acest din urmă exemplu poate că va provoca amuzament. Dar dacă, de fapt, va duce, nu doar la deschiderea mai multor săli de întreţinere corporală prin mişcare, cu locurile lor de muncă, ci şi la o îmbunătăţire a stării de sănătate a populaţiei?

Şi a mai văzut cineva că sunt admise la deducere meditaţiile şi after school-ul?

Sunt activităţile care înseamnă eforturi financiare pentru părinţi, de câteva sute de lei pe lună. Sunt, în acelaşi timp, şi printre cel mai puţin impozitate activităţi pentru că nu sunt declarate, de foarte multe ori.

Şi fiindcă s-a tot dezbătut despre aşa numita „naţionalizare“ a fondurilor private de pensii din Pilonul II, probabil că direcţia era: „veniţi şi contribuiţi la Pilonul III, că acolo nu se atinge nimeni de fonduri“. Dar ar fi chiar foarte indicat, pentru oricine, să contribuie la Pilonul III, după principiul ouălor în mai multe coşuri. Şi acum sunt deduceri în vigoare, doar că sunt prea puţin cunoscute sau folosite de români. Dar, de la introducerea sistemului de impozitare, cu ajutorul consultantului fiscal, şi această facilitate va fi exploatată.

Este IVG o sperietoare? Recitiţi articolul. Veţi privi altfel lucrurile.

Mihai Popa, Deputat PSD

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...