Diagnostic profan al societatii de astazi

De fapt nu asta am vrut sa spun. „Societatea de astazi” suna prea pompos, mult prea didactic. Insa, ceea ce vroiam eu sa va spun nu poate fi cuprins doar intr-un titlu, ceea ce zic este faptul ca doresc sa discutam despre bullibășeala, deruta, confuzia, malițiozitatrea, furtul si trădarea de neam care se întâmplâ astazi in Romania. L-am numit diagnostric „profan” intrucat nu sunt istoric, nu sunt politolog sau psiholog si nu cunosc nici psihologia maselor, stiu insa un singur lucru si anume, turma nu este colocviu.
In opinia mea nu ne putem referi la prezent fara sa ne uitam putin in urma. M-am gandit sa ne uitam putin in perioda anilor 70. Stati putin, ma refer la anii 1870. De ce? Pentru ca avem de a face cu o istorie cat de cat moderna si cu niste mecanisme moderne politice si sociale, un parlament, o constitutie, alegeri, modernism ideologic si nu numai si un oarecare inceput al industrializarii intr-o piata libera si presa libera (oarecum). Ce caracteriza atunci pozitia geo-politica a Romaniei si societatea romaneasca? Ei bine hai sa incepem : ne aflam in plin amestec intern al puterilor straine garante (azi ambasadorii ne cearta), un curent de inclinatie asazis cosmopolita catre valori occidentale in special catre Franta, sau neaparat pentru a fi bagat in seama in societatea vremii trebuia sa ai niscai legaturi cu Viena sau Berlinul (astazi avem romgleza).
In 10 ani am avut 10 guverne, 30 de remanieri, 4 scrutinuri parlamentare, deci o evidenta instabilitate politica, soldate cu conflicte intre executiv si legislativ. Mai aveam fraude electorale, rezultatul scrutinului fiind hotarat cu bata – la propriu – iar efectivele de jandarmi fiind folosite ca armate electorale de catre cei de la putere. Factiuni ce agitau isteric masele, fara insa o baza ideologica, sau un program de administrare sau guvernare si fara sa dezbata  in profunzime problemele ca atare. Constantin Argetoianu, nota : „Aceasta Opozitie Unita din 1887 a fost o formatiune tipic romaneasca, intr-însa totul era negativ si nimic pozitiv – sa rastoarne, bine, dar ce sa puie in loc?”
Va suna cunoscut? Mie da. Un fel de : ”Noi luptam, voi stati in casa?” ”Dar pentru ce luptati?” ”Pentru ca cine nu-i cu noi e impotriva noastra”. Da, si mie imi suna foarte cunoscut.
Avem in perioada respectiva chiar si afaceri de coruptie rasunatoare, in care sunt implicate companii straine sustinute la cel mai inalt nivel, respectiv afacerea Strousberg, in care partea germana nu numai ca a furat la un mod ordinar dar si din punct de vedere ingineresc a facut un rahat, liniile ferate montate necesitand reparatii majore ulterior. Pai cum? Au furat nemtii, vai nu se poate, ”ein man ein wort”? Nu poate fi adevarat. Ei uite ca este. Foarte adevarat. Si nu numai ca au furat dar au intrat si iesit din tara adusi de insusi Carol I si de Karl Anton Principe de Hohenzollern adica tatal lui Carol I, care era bun prieten cu Heinrich Bethel Strousberg. Patronul companiei respective. Dar nu-l chema cumva Schweihofer? Nu,nu, doar ca incepe tot cu ”S” …… ”decat atat”. Intorcandu-ne putin la ”Opozitia Unita”,  recunosc ca – din pacate – nu a avut un program ferm de reforme, dar cu siguranta ca se saturasera de strousbergi si alti șocâți. Din pacate răcneții care urla azi pe strazi, sunt profund antiromani si urla pentru consolidarea intereselor straine in Romania. Ce sa faci, oglinda istoriei face ca lucrurile sa se repete, dar mai si distorsioneaza uneori.
Ce similitudini mai avem? Da. Una din cele mai puternice institutii, societati, asociatii din istoria noastra, care a militat pentru romanism, romanitate, unitate, traditii romanesti si lilmba romana a fost ”Societatea Carpați”. Ei bine ce au facut autoritatile romanesti? I-au ponegrit, le-au pus piedici, l-au bagat pe Eminescu la dilimandroci (fara sa fie cazul zic ultimele cercetari), s-a permis uciderea lui de catre nebunul Petre Poenaru, si a doua zi dupa ridicarea lui Eminescu societatea Carpati a fost desfiintata si declarata in afara legii alături de alte cateva ziare cu tenta nationalista si nationala. Trebuie sa spun ca Eminescu a fost unul dintre membrii fondatori, de baza si importanti ai Societatii Carpati. Va suna cunoscut? Mie da. Si astazi tot ceea ce este romanesc este ponegrit, distrus si luat in bascalie.
Incercati – de curiozitate – sa constituiti o asociatie pentru romanism pur, folclor, traditii ortodoxe, familie santoasa. Atentie, nu o formatiune  iredentista sau xenofoba ci pur si simplu sa promovati romanismul. Ei ia sa vedeti ce patiti voi cu autoritatile romanesti si cu opinia publica tehnocrata. Al Qaeda, Hamas si Fratia Musulmana, se vor putea lauda ca sunt privilegiati, pe langa ce veti pati dumneavoastra cu romanismul vostru. Pai cum? Romania pentru romani? Ce chestie ciudata si exotica. Pai ROMGLEZA domnule acest apanaj absolut de cultura si civilizatie, romgleza cui o lasam? (sper ca simtiti peiorativul !). Asta-i culmea, cum adica? Pai mai avem atatia bani de dat la americani si cu care nu trebuie sa facem nimic pentru copii romani care iau premii la toate concursurile ! Pai nu ati vrea sa ramanem cu padurile intacte, asta-i culmea domle! Ce, ati vrea sa mancati direct de la taranii aia nespalati decat sa savurati eurile binefacatoare de la corporatiile agricole si supermarketurile zeilor nostrii din occident si de la Bruxelles? Asta in paralel cu hoardele de tehnocrati mândrii nevoie mare de devizele lor gen ”ein man ein wort” sper ca am scris corect si daca nu nu ma intereseaza.
Ceea ce vreau sa spun este ca astfel de clisee si alte expresii – in engleza de asta data – reprezinta intreg arealul cognitiv si stadiul maxim evolutiv al unor astfel de nefericiti care nici macar nu realizeaza ca sunt niste biete unelte. Pacat. Inca ceva, daca tot va place sa fiti declamativi si ostentativi, folositi  expresii romanesti, de exemplu, ”cuvantul nu-i ca vantul”, sau daca nu mai puteti in plexul solar dupa nemti spuneti ma ”un om un cuvant”, dar nu va mai negati propria existenta, ca nemtii aia nu dau doi bani pe voi.
Sau injurati frate in romaneste ….. da ce tot spun eu aici, ”oooh fuck”, trebuie sa ma opresc !
 Păcat!
Bogdan Gabriel

Comments

comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.