Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Curat, murdar…coane Georgica!

In 23-24 Februarie, Poiana Brasov a fost gazda primului concurs de schi alpin pentru copii desfasurat in tara noastra sub egida Ferderatiei Internationale de Schi. Evenimentul a adunat la start sportivi din 10 tari: Austria, Argentina, Bulgaria, Brazilia, Georgia, Grecia, Serbia, Ungaria, Turcia si Romania, care a participat cu 3 echipe. Evenimentul este primul de aceasta anvergura dupa desfasurarea FOTE in 2013. Romania a obtinut de la FIS dreptul de a organiza timp de 5 ani acest eveniment. Organizarea unei competitii pentru copii sub egida FIS este mult mai costisitoare decat organizarea uneia pentru juniori si seniori, deoarece organizatorul este obligat de catre FIS sa suporte toate cheltuielile pentru toate echipele nationale constand in cazare, masa si transport pe cablu. Fiecare tara are dreptul sa inscrie la o competitie internationala 6 sportivi si 2 antrenori. Va inchipuiti ca investitia nu este deloc mica, deoarece la aceste costuri se mai adauga si inchirierea domeniului schiabil, premiile si costul necesar desfasurarii festivitatii de deschidere si a celei de premiere.

Trebuie spus ca meritul principal al organizarii acestei competitii ii revine domnului Stefan Tânț, proprietarul Hotelului Teleferic din Poiana Brasov si reprezentant in Romania al firmei Husqvarna. El a stiut sa atraga langa aceasta idee si alte organizatii: Asociatia de Turism Poiana Brasov, Raiffeisen Bank, Allview, Ana Hotels, Royal Compass, Federatia Romana de Schi si Biatlon. Bine, aceastadin urma mai mult cu numele, pentru ca au tinut legatura cu Federatia Internationala de Schi, ca altfel nu au facut mare lucru, in afara de a pune la dispozitie un antrenor care sa se ocupe de detaliile tehnice.

In cele doua zile de concurs s-au desfasurat doua probe: cea de Slalom Urias si  cea de Slalom la doua categorii de varsta U16 si U14, atat pentru fete cat si pentru baieti. Competitia a fost la un ridicat nivel tehnic, traseul in cele doua zile fiind montat pe Partia Subteleferic, singura de altfel omologata FIS. De ce doar una, e greu de raspuns cand se pot omologa cel putin inca doua sau trei partii: Sulinar, Lupului de sus si Lupului de jos.

Cum era de asteptat, concursul a fost castigat la toate probele si la aproape toate categoriile de catre echipa Austriei, Romania clasandu-se pe un onorant loc 2, inaintea Bulgariei care s-a clasat pe Locul al treilea.

Si acum ca sa nu ne imbatam cu apa rece ar trebui sa aratam si ce nu a mers asa cum trebuie. In primul rand Federatia Romana de Schi si Biatlon nu a fost in stare sa alcatuiasca un Lot National, cu un antrenor sau mai multi desemnati care sa faca o pregatire centralizata cu sportivii, Nu au reusit dealtfel nici la juniori, sportivii calificati in acest an la Campionatele Mondiale nefacand deplasarea pentru ca…nu au antrenor. Sportivii romani puteau fi recunoscuti doar pentru ca vorbeau romaneste, nu pentru ca ar fi avut un echipament care sa fie al tarii pe care o reprezinta, asa cum au avut dealtfel toate celelalte tari. Poate ca nu am fi mentionat acest aspect daca nu ne-ar fi frapat niste costume frumoase, cu steagul Romaniei si cu Romania inscris pe el…dar care nu era pe sportivi si antrenori ci pe Primarul Brasovului si alte cateva persoane din jurul sau care nu si-au dat seama de penibilul situatiei sau pur si simplu nu le-a pasat, considerand ca li se cuvine. Un alt aspect care tine de organizare este acela ca la un astfel de eveniment care a atras sportivi, antrenori, oficiali si turisti privitori, Brasovul si Poiana Brasov i-a primit cu gunoiul in mijlocul casei. Pacat de eforturile unora! Curat, murdar…coane Georgica!

Foto: atunci când membrii echipei naționale se echipează cu ce au de acasă, iar ”oficialii” sunt echipați ”corespunzător”… Oare care este ”echipa” națională? Nenea Gheorghe știe….

 

Această prezentare necesită JavaScript.

 

 

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.