Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Legiferarea trebuie să se facă la nivelul cel mai apropiat de cetățean

Comisia pentru Afaceri Europene din Camera Deputaților a dezbătut miercuri, 4 aprilie,  aplicarea principiului subsidiarității și proporționalității în elaborarea legislației europene. Inițiativa dezbaterii aparține colegei deputat PSD Roxana Mînzatu care a participat, în 26 martie 2018, la lucrările Grupului de lucru COSAC de la Bruxelles. Acesta  lucrează, cu un mandat valabil până în  iulie 2018, la identificarea de soluții pentru o mai bună aplicare a subsidiarității în legiferarea comunitară. În același timp analizează și tema unor posibile redelegări de competențe către statele membre U.E.

Potrivit Tratatului, în anumite domenii, Uniunea Europeană partajează competențele de legiferare cu statele membre. Vorbim de domenii precum mediul, agricultura, protecția consumatorului, transporturile. Aplicarea principiului subsidiarității, adică al legiferării, pe cât posibil, la un nivel cât mai apropiat de cetățeni, este extrem de important. Desigur, acolo unde necesitatea și valoarea adăugată europeană sunt clar stabilite, se legiferează la nivel comunitar, de exemplu prin directive.

Cum funcționează azi aplicarea principiului subsidiarității? Examinarea propunerilor legislative ale Comisiei Europene se realizează de către parlamentele naționale care pot emite opinii motivate într-un termen de 8 săptămâni. Ca urmare a primirii opiniilor motivate de la parlamentele naționale, Comisia Europeană are, momentan, libertatea de ține sau nu cont de ele, cu argumentarea de rigoare.

Până în data de 15 iulie 2018 va fi prezentat un raport prin care se vor transmite principalele recomandări de îmbunătățire a aplicării principiului subsidiarității. Raportul este întocmit de așa numitul ”TaskForce” condus de vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, și asistat de grupul de lucru format din câte doi reprezentanți ai parlamentelor naționale din fiecare stat membru al Uniunii Europene.

Mihai Popa – Deputat PSD

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...