Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Pârțurile sistemului și SRI-ul Paralel

Consiliul Superior al Magistraturii a decis joi sesizarea Inspecţiei Judiciare pentru efectuarea unui control tematic la parchete, în care să se verifice modul în care a fost aplicat protocolul încheiat în 2009 între Parchetul General şi SRI. „Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât sesizarea Inspecţiei Judiciare în vederea efectuării unui control tematic la parchete, în temeiul articolului 74 din Legea nr. 317/2004, cu privire la modalitatea de aplicare a Protocolului încheiat în 2009 între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Serviciul Român de Informaţii”, a hotărât Consiliul. Decizia a fost luată cu 8 voturi pentru și 7 împotrivă. Protocolul dintre SRI și Parchetul General  semnat în 2009, desecretizat recent, conține o serie de prevederi care au stârnit controverse. Printre cele mai discutabile puncte ale documentului se află „constituirea de echipe operative comune”, precum și faptul că Parchetul „comunică, în mod operativ, dar nu mai târziu de 60 de zile, modul de valorificare a informărilor sau sesizărilor primite de la Serviciu”.

Adică protocolul a transformat  procurorii în ”turnători”?

Pentru că așa este scris în protocol : eu îți dau informații, tu raportezi ce ai făcut cu ele. Oare au fost cazuri în care procurorii nu au raportat? Și ce s-a întâmplat cu ei? Este clar că SRI a primit ilegal dreptul de a face cercetare penală, din moment ce avea ofițeri în echipa mixtă. Și mai clar este că SRI și-a depășit atribuțiile – el trebuia să adune informații, să le facă o analiză și să le ofere instituțiilor abilitate. Și ATÂT!

Așa cum am scris și în articolul ”Pe cine ”lucrează” suportul tehnic al SRI?”, avem suspiciunea  că ”respectabilii băieți cu ochișori albaștri” făceau o muncă mai special în echipa mixtă : strângeau informații, le prelucrau, le mai fragmentau oleacă (neinteligibil) și chiar făceau transcrierile pe care le ofereau de-a gata procurorului de caz. Făceau această muncă că aveau un suflet mare sau ca să fie siguri că procurorul primește la mapă ”ce trebuie, ca să nu greșească”?

Am scris în titlu: SRI-ul Paralel

Da, pentru că în lumina ultimelor dezvăluiri și urmare a declasificării/desecretizării unor protocoale, aflăm că SRI-ul a controlat actul de justiție, pe care a transformat-o în ”câmp tactic”.  Problema mare este că se decredibilizează o instituție profesionistă și nu se face o analiză pe ”SRI-ul Paralel”, adică acea grupare formată sub comanda lui Coldea/Koveși:  fini, afini, ofițeri obedienți, șefi de servicii județene, care poate au folosit informațiile în interesul propriu sau în interesul unor grupări.

În articolul ” Pe cine ”lucrează” suportul tehnic al SRI?” am pus niște întrebări. La care am început să avem răspunsuri citind  ”ORDONANŢA de clasare după începerea urmărării penale şi de declinare a competenţei” ca urmare a unei reclamații depusă la parchet de Ion Sorin Iacob, personaj trimis în judecată în dosarul în care sunt judecați și Viorel Hrebenciuc și Tudor Chiuariu pe care v-o punem la dispoziție în două părți: Partea 1 AICI și Partea 2– AICI  . Pentru cunoscători, ordonanța este doar o ”albire”. Oricum, despre cei nominalizați în respectivul act vom mai scrie, pentru că avem informații interesante. Și despre fini vom scrie și vom prezenta informații care vor demonstra că a existat și poate mai există un ”SRI Paralel”. Al lor și pentru ei. 

Insist și asupra faptului că nu luăm apărarea nimănui dintre cei cercetați sau trimiși în judecată de către DNA, dar nici nu suntem de acord cu falsificarea, alterarea sau forțarea de probe. Ori ești profesionist, ori te umfli la mațe și ajungi să tragi pârțuri de nici tu nu le mai suporți! Nu de alta, dar pute tot sistemul…

Vă las să studiați documentele atașate, timp în care vom pregăti un material mai special. Un material în care vom arăta cum s-au implicat la Brașov anumiți ofițeri SRI în viața politică și economică a județului, în mod special la Brașov și Făgăraș. Adică un ”dicționar explicativ al beneficiilor muncii de Intelligence. Deși unii nu au deloc inteligență, dacă i-au prins ”niște neica nimeni” ca noi…

Alexandru PETRESCU

 

 

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...