Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Proiecte de lege aşteptate de fermieri

Mai multe proiecte legislative iniţiate în 2018 vor intra, cel mai probabil, în vigoare în această toamnă. Sunt viitoare acte normative care îi privesc pe fermierii din zona montană, care au transmis că aşteaptă să vadă facilităţile promise. 

“Au fost discuții și consultări cu locuitori din mai multe comune braşovene, câteva din cele încadrate, din cauza altitudinii, la zone defavorizate. Oamenii au auzit de pachetul de legi care îşi propun să sprijine creşterea animalelor la munte, de înfiinţarea unor ferme, a unor centre de colectare şi ne cer să ne ocupăm cu prioritate de votarea acestor legi”.

Proiectul de Lege privind aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare, spălare şi prelucrare primară a lânii în zona montană va permite contribuţia statului cu până la 40% din suma necesară înfiinţării unor centre de colectare, spălare şi prelucrare primară a lânii şi pentru dezvoltarea centrelor deja existente. Cu acelaşi procent statul ar urma să contribuie şi la înfiinţarea unor stâne montane, şi tot după proiecte tip puse la dispoziţie de Agenţia Zonei Montane. Și asta potrivit unui proiect de lege privind aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea stânelor montane. Condiţii asemănătoare sunt prevăzute într-un alt proiect, aflat ca celelalte două, pe ordinea de zi a camerei Deputaţilor, după ce a fost aprobat de Senat şi a trecut de comisii. Este vorba despre Proiectul de Lege privind aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de sacrificare a animalelor în zona montană.

“Am prevăzut acelaşi procent şi pentru finanţarea înfiinţări altor centre, cum ar fi cele pentru fructe de pădure şi plante medicinale, toate prevăzute şi în viitoarea Lege de înfiinţare a Programului de încurajare a investiţiilor din zona montană. Printre iniţiatorii acestor proiecte de lege mă număr atât eu cât şi colegii mei de la Braşov, din PSD. Singurul proiect care nu a ieşit încă din comisii este cel privind aprobarea Programului de susţinere a activităţii de reproducţie în sectorul de creştere a bubalinelor, dar sunt convins că va avea un parcurs rapid. Când va deveni lege iniţiativa va permite instituirea unei scheme de ajutor de stat de susţinere a activităţii de reproducţie în sectorul de creştere a bubalinelor, El este adrersat fermierilor care desfăşoară activităţi de creştere şi reproducţie a bivoliţelor, prin investiţii pentru realizarea de locuri noi de cazare în ferme noi sau în ferme aflate în activitate, precum şi de stimulare a asocierii în cooperative”

Deputat de Brașov – Mihai MOHACI

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...