Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Finanțare pentru firmele mici din industrie

Aproximativ 165 de companii din întreaga ţară ar putea ajunge să beneficieze de un ajutor de stat de până la 450.000 lei, în acest an după deschiderea sesiunii de depunere online a planurilor de afaceri pentru a obţine această finanţare. Oportunitatea este oferită de Guvern, prin Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, care gestionează Programul naţional multianual de microindustrializare.

“Pot aplica firmele mici şi mijlocii care au o vechime de cel puţin un an. Sunt excluse de aici cele din Regiunea Bucureşti -Ilfov. Timpul de depunere a planurilor de afaceri este scurt, doar până la sfârşitul lunii, dar beneficiile sunt mari. De altfel, majoritatea celor interesaţi probabil că s-au pregătit, documentele au fost postate pe siteul ministeruluide acum o lună. Susținem astfel economia judeţului care are nevoie de industrie într-o proporţie mai mare”.

O companie va putea solicita şi primi un ajutor nerambursabil de maximum 450.000 lei care va putea însemna cel mult 90% din valoarea cheltuielilor proiectului. Diferenţa de minim 10% va fi aportul propriu al companiei solicitante sau cofinanţarea la proiect. Compania va putea aduce cofinanţarea, fie din surse proprii, fie apelând la componenta de creditare

“Costurile eligibile, adică cele care pot fi decontate cu ajutorul nerambursabil primit sunt precizate pe categorii în anexe la ghidul programului de finanţare. Acolo se găsesc şi sumele maxime pe fiecare tip de cost care sunt acceptate la finanţare. De exemplu, se poate cumpăra mobilier, birotică, sisteme de protecţie a valorilor umane dar acestea nu pot depăşi 60.000 lei. Un alt exemplu: sunt eligibile echipamentele tehnologice şi IT, aparate de măsură şi control, autoutilitarele, achiziţionarea de spaţii de lucru, spaţii de producţie, inclusiv din elemente prefabricate, instalaţiile de încălzire şi climatizare. De asemenea, programul oferă posibilitatea de a se deconta din ajutorul primit realizarea site-ului afacerii, plata unui consultant sau comisionul datorat fondului de garantare a creditelor pentru IMM”.

Deputat de Brașov – Mihai MOHACI

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...