Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Eșecul la ură

Poporul român este fascinant pentru că într-un referndum care, în realitate nu avea drept temă familia tradițională ci întoarcerea spre habotnicie, autoritarism, spre un Orient retrograd și autocart, a pus, fără discuții, la punct o clasă politică putredă, arătînd cu certitudine spre ce model se îndreaptă hotărît: spre cel european.

Poporul român este cu adevărat fascinant. Este fascinant nu numai prin inconsecvența sa – în multe privințe unică la scară globală – ci și (sau mai ales) prin tresăriri (sclipiri) care îl fac nu numai imprevizibil, ci chiar admirabil. Și pentru a demonstra că nu rostim cuvinte goale, să și exemplificăm: într-un context în care naționalsimul și bigotismul explodau în Europa, chemat la urne pentru a-și alege președintele, poporul român votează zdrobitor în favoarea unui apartenent al minorităților naționale, a unui aparținător nu majorității ortodoxe (87%), ci al unei minorități protestante, dovedind că este total apartenent valorilor Uniunii Europene, valori între care toleanța este la loc de frunte.
Deși țările care au translatat din blocul est(comunist)-european spre Uniunea Europeană au născut, în anii de urmă un puternic curent nu eurosceptic, ci de respingere a UE și a valorilor Uniunii, românii demonstrează că sînt – evident fundamental rupți de politicul tradițional autohton – tot mai apartenenți Uniunii și valorilor acesteia. Referendumul de zilele trecute o dovedește indubitabil. Masiva neparticipare la referendum nu poate fi explicată decît prin faptul că românii nu numai că nu dau curs manevrelor de împingere spre URSS (scuzați, Federația Rusă) și spre formarea unui puternic curent eurofob, nu dau curs împingerii nației spre ură și intoleranță, ci, dimpotrivă, demonstreazăm că au un sistem de principii și valori bazate pe toleranță și bun simț, ceea ce reprezintă cheia de boltă a gîndirii contemporane europene.
Poporul român este fascinant pentru că într-un referendum care, în realitate nu avea drept temă familia tradițională ci întoarcerea spre habotnicie, autoritarism, spre un Orient retrograd și autocrat, a pus, fără discuții, la punct o clasă politică putredă, arătînd cu certitudine spre ce model se îndreaptă hotărît: spre
cel european.
Și poporul român este fascinant și pentru că cel mai bine i se potrivește, ca model de acțiune… inacțiunea. Inacțiunea electoratului român a dat de pămînt cu partidele politice depășite de realitățile contemporane, anchilozate într-un feudalism deșuet. Inacțiunea a dat de pămînt cu temerea că lacoma biserică ortodoxă are un cuvînt greu de spus în societatea românească. Inacțiunea (hotărîtă, neezitantă, care nu a stîrnit nici o temere că referendumul va putea fi validat) a trimis în starea de panică și cele două mari partide polictice, PSD și PNL (marile perdante în acest „dialog“ cu electoratul) și BOR. Inacțiunea poporului român este cea care vine să îi demonstreze prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans că nu, românii nu sunt acel popor care, aproape de sfîrșitul maratonului o ia brusc înapoi, ci numai o clasă politică ruptă de realitățile naționale, puternic ancorată în nostalgii comunistoide și în doruri de vodă.
Și, în fine, poporul român este fascinant pentru că, prin acest eșec la ură (sau la urnă, ceea ce este totuna în cazul de față) relevă clar o serie de adevăruri care pînă la finele săptămînii trecute, prea ocupați fiind să ne manifestăm stările vizavi de guvernanți și clasa politică în ansamblul ei, le treceam cu vederea: suntem cu adevărat un popor cu vocație europeană; că, în sfîrșit, în România se nasc partide noi, cu mentalități noi; că, în România extremismul (fie de dreapta, fie de stînga) se păstrează într-o zonă de rezonabilitate, nereușind să creeze deranjuri mari și/sau pe termen lung. Și mai demonstrează, ceea ce este fundamental esențial și dătător de speranțe, că masa critică menită a răsturna o clasă politică găunoasă, cu nostalgii de totalitarism, s-a cam acumulat. Dureros de încet, este adevărat, dar categoric.
Este ceea ce ne demonstrează eșecul la ură al lui Dragnea și al BOR.

Cornelius POPA

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...