Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Resursa umană în partidele politice

„O scurtă abordare“

Politica este activitatea care are ca scop dobândirea și exercitarea puterii. La nivel de teorie aceasta ar trebui exercitată numai în interesul cetățenilor și al binelui public. Ce frumos sună în conștiința fiecăruia care este de bună credință. Ce se întamplă însă în realitate știm cu toții și de ani de zile suntem nemulțumiți de caracterul unora din conducătorii noștri și de cele mai multe ori de rezultatul muncii acestora. Să nu uităm însă că am avut în mâinele noastre două tururi de vot uninominal și ne-am bătut la propiu joc de el și am ajuns tot la liste de partid. De foarte multe ori în politică dar și în administrație cărțile se fac la masa verde doar de jucătorii existenți fară a conta prea mult un vot sau dorința unui grup de membri sau votul unor cetățeni.
Dacă vorbim de putere trebuie însă să facem o distincție între cea executivă și cea legislativă, care înseamnă de cele mai multe ori funcții politice.
Partidele politice au nevoie de voluntari, de membri care cred într-o anumită doctrină și care își oferă de bună voie timpul lor liber pentru a ajuta pentru a face anumite tipuri de activități specifice. Sau, apar membri cu diverse interese financiare sau relaționale care nu au nimic comun cu doctrina dar care vor să urce și pe scara unei ierarhii de partid. Membrii de partid de bună credință aspiră la satisfacerea unor nevoi de comunicare, de ocupare a unui timp liber, de încredere pentru anumite idei și concepte ce se regasesc cu preponderență în realizarea unui program de guvernare. Sau se simt atrași de anumiți lideri politici ce-i pot inspira. Aceștia sunt adevărații activiști de partid și din rândul cărora ar trebui să se aleagă cei cu experiență profesională care să servească ulterior pentru a ocupa anumite posturi de aleși în diverse structuri administrative dar și politice.
Dacă vrei să îți îndeplinești promisiunile către cetățeni ai nevoie de o resursă umană de excepție care să înțeleagă mecanismele politice interne și care să se raporteze și la un program de guvernare pe care o majoritate parlamentară îl votează și devine pentru guvern o obligație. Trebuie să promovezi o resursă umană cu expertiză cu o anumită capacitate de comunicare și care să existe în două planuri diferite: unul prin care se raportează și discută cu activul de partid, acesta fiind și o modalitate de control în acțiunile sale și planul de comunicare cu cetățenii și massmedia și care trebuie să fie unul impecabil. Avem asemenea oameni bine pregătiți la nivelul județelor și care să dea mai departe o resursă umană în guvern? Vă las pe dvs. să gândiți și să emiteți păreri. Eu o să-mi rezerv acest drept într-un alt articol.
Însă, ce ne facem când nu promovăm specialiști pe diverse domenii de activitate și ne trezim că apar prin anumite selecții artificiale cei de genul „yesmenilor“.
Sigur, unii vin cu o protecție și o susținere din anumite zone obscure care-i propulsează în prim planul vieții politice în detrimentul unora care au expertiza unui domeniu de activitate dar care și sunt implicați de mulți ani în viața organizației din care fac parte. Este ca la hochei, unde o linie este la bătaie și o cu totul alta este la beneficii. Cine sunt cei care se ocupă de astfel de jocuri și care țin firele unor astfel de marionete ar fi interesant de aflat și de știut mecanismele pentru a ne putea feri.
Să fim bine înțelesi, eu nu sunt adeptul unor tehnocrați care de cele mai multe ori nu au decât știința lucrului bine făcut însă nu se pot raporta la anumite principii care pot fi de stânga , centru sau de dreapta. Ei sunt niște simpli roboți care încurcă de cele mai multe ori lucrurile, cum s-a și demonstrat și care au avut dată o comandă greșită împotriva intereselor cetățenilor.
Eu prefer un expert, membru cu vechime al unui partid politic sau un expert asumat doar pentru o anumită perioadă de vreme dar care să se raporteze la acel program de guvernare. Acest tip uman ar trebui să și-l asume partidele politice.
În concluzie: avem sau nu nevoie de școli de partid ? Avem sau nu nevoie de oameni de caracter?
Vă las pe dumneavoastră cei care citiți să raspundeți la unele întrebări.

Deputat de Brașov – Mihai MOHACI

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...