Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Ura de clasă … politică

Mă distrez când mă trezesc că în mijlocul unei discuții despre modificări legale, contabilitate și așa mai departe, interlocutorul meu începe să facă politică. Normal, dezbaterea curge plecând de la politicienii din Guvern și Parlament spre politicienii din Brașov, județ sau municipiu, pentru ca apoi să se reverse într-o mare de revoltă care culminează cu îndemnul: „- Hai domnule, să ne strângem noi într-o mișcare și să trimitem și noi oameni în Consiliile Local sau Județean, sau chiar în Parlament, ce, n-avem putere ?!!”.

Cum știu că de obicei „noi” înseamnă eu, am vreo două răspunsuri de eschivă pregătite, primul se bazează pe experiența politică din trecut și pe deziluziile pe care le-am trăit iar al doilea pe nivelul ridicat de implicare pe care îl am la propria firmă și imposibilitatea de a mai face și altceva.

După ce ies elegant din vizorul interlocutorului meu, încep să-l descos legat de intențiile de vot pe care le are, dreapta sau stânga, partid sau independent.

Am remarcat că nu prea se cunoaște diferența dintre dreapta și stânga, această situație fiind cauzată și de măsurile pe care le-au luat guvernările din ultimii zece ani. Dreapta a adoptat măsuri de stânga și invers, în încercarea de a cuceri electorat din cealaltă parte, totul sfârșind cu eșec atât în racolarea de noi votanți cât și prin aliena propriul electorat iar voturile din cealaltă parte nu au mai ajuns.

Problema este că eșecurile trecute ale guvernelor formate din oameni de partid au rămas întipărite în memoria colectivă și din ce în ce mai multe persoane observ că au tendința de a vota candidați independenți la următoarele alegeri, fie ele locale, parlamentare sau prezidențiale. Și acest lucru îl simt tot mai pregnant la mine dar și la cei din jurul meu, chiar dacă au apărut și partide noi la orizont gen USR sau +plus.

Rămâne de văzut dacă trendul pe care îl anticipez se va materializa după numărătoarea buletinelor de vot, dar oricum simt că lema care afirma că dacă ești independent nu exiști nu prea se mai demonstrează atât de ușor. Mai vorbim …

Sorin BÂSCĂ

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...