Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Evoluția bugetului de pensii

Este pentru prima dată când bugetul asigurărilor sociale, aferent anului 2019, va fi pe excedent.

Acest surplus de bani va fi folosit în 2020 pe creșterea punctului de pensie. Însă, după părerea mea, datorită creșterii pensiilor în anii următori, acest excedent/deficit se va situa în viitor în jurul cifrei de zero. Oricum este un lucru de excepție pentru Guvernul care a gândit și a adus bugetul de asigurari sociale într-o zona de siguranță a plăților pentru anii următori.

Privind o situație a evoluției bugetului asigurărilor sociale aferente Casei Naţionale de Pensii pe ultimii 10 ani, constatăm o evoluţie îmbucurătoare a indicatorului Subvenții primite de la bugetul de stat acordat sistemului de pensii. Astfel, în 2018, subvenția statului către acest buget a fost de doar 4.72 miliarde lei, în scădere de la 13.5 miliarde lei, cât a fost în 2017. În 2015 deficitul era de 18.3 miliarde lei iar în 2016 de 15 miliarde lei. Prin scăderea deficitului rămân mai mulți bani la bugetul de stat, ce pot alimenta astfel alte nevoi din alte sectoare de activitate.

 Mai mult, în proiectul de buget pentru 2019, este prevăzut un excedent al acestui buget de peste 1,7 miliarde de lei, ceea ce înseamnă că, pentru prima dată în ultimii 10 ani, nu mai este nevoie ca acest buget să fie subvenţionat de către stat.

Spre exemplu: la nivelul judeţului Braşov, deficitul la Bugetul de pensii era, în 2011, de 864 milioane de lei, în timp ce în 2018 a fost de doar 21.6 milioane de lei. De menţionat că, în 2011, gradul de colectare era de doar 40%.

Trebuie menționat că la ora actuală avem un numar de aproximativ  7 milioane de salariați, dacă îi luăm în calcul pe cei înscriși în Revisal, dar si pe cei platiti de la stat. Măsurile luate la nivelul Ministerului Muncii, de trecere a obligaţiilor de la angajator la angajat, au dus la o mai bună colectare a taxelor către stat şi, implicit, la diminuarea pierderilor, ceea ce a atras după sine şi o diminuare a subvenţiei.

“Pilonul I de pensii poate fi chiar dus către o zonă în care să se facă investiţii, astfel încât să devină foarte atractiv”, spunea ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, după adoptarea bugetului de stat pe 2019. 

Iata ce spune art. 24 din Legea 263, legea pensiilor, actualizată:

Excedentele anuale ale bugetului asigurărilor sociale de stat pot fi utilizate în anul următor, potrivit destinaţiilor aprobate prin lege, după regularizarea cu bugetul de stat, în limita sumelor primite de acesta.

În concluzie: există o nouă Lege a pensiilor, exista voința politică în acest domeniu și există o serie de calcule făcute la nivelul Ministerului de Finanțe, dar și o urmărire a încasărilor, ceea ce va duce implicit la siguranța plății pensiilor și in anii urmatori.

Mihai MOHACI – Deputat de Brașov

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...