Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Anul banilor în plus

Pentru prima oară, în România, bugetul de la Sănătate se apropie de 5% din PIB, un procent care părea un continuu deziderat, pe când, cu ani în urmăera undeva pe la 2,3%. Și ne apropiem de media europeană, care  de 6,5%. Creșterea este explicabilă , în primul rând, prin faptul că în 2019 avem un buget de investiții mai mare cu 91% decât anul trecut. Sunt bani care trebuie cheltuiți pentru că în 2020 trebuie să existe justificarea de a acorda măcar tot atât cât anul acesta. Iar pentru asta, echipele manageriale ale spitalelor trebuie să fie extrem de rapide și de eficiente în alcătuirea necesarelor de echipamente și s-o ducă la Minister, ca să se poate derula procedurile de achiziție. Nici aici, la Brașov nu avem timp de pierdut dacă vrem ca la sfârșitul anului, Spitalul Județean să arate cu totul și cu totul la zi din punct de vedere al dotărilor. Echipamente au fost aduse și în 2018, să ne amintim de RMN, cel modern, care l-a înlocuit pe cel depășit moral. Dar pe lângă acesta, au mai existat achiziții de aparatură în valoare de circa 2 milioane lei, care initial fusese plătită de autoritatea locală.  Ministerul Sănătății a reușit să acceseze fonduri europene, cu ajutorul cărora să deconteze cheltuielile deja făcute. Banii se vor întoarce la Brașov, iar normal ar fi să fie investiți tot în Sănătate.

Între timp, reabilitarea Corpului B al Spitalului, continuă. Și spuneam că 2019 e al banilor în plus și din acest punct de vedere. De curând, Compania Națională de Investiții a preluat de facto restul de investiție de reabilitare la Spitalul Județean în valoare de 13 milioane lei. Am militat mult pentru reabilitarea Spitalului Județean înainte de construcția Spitalului Clinic Regional de Urgență, pentru că pe mine mă interesează foarte mult unde ne vom trata în următorii 5-7 ani până când vom avea noul spital pe care ni-l dorim cu toții. Mă interesează foarte mult ca acest spital, așa mic și funcțional sau funcționabil, să îl curățăm și să îi dăm o altă o altă față până când ne vom muta în casă nouă.

Creem condiții în spitale, după ce anul trecut am mărit, în avans, salariile medicilor și asistentelor care lucrează în unități sanitare. Nu i-am uitat pe medicii de familie, însă, iar 2019 este al creșterilor veniturilor medicilor de familie. Potrivit statisticilor, medicii de familie din România au o vârstă o medie de vârstă de 55 de ani.  Specialitatea de medicină de familie nu mai este atractivă, este prost plătită și încărcată de foarte multă responsabilități în special administrative. Am avut ample negocieri înainte de adoptarea legii bugetului cu asociațiile profesionale ale medicilor de familie, care pe bună dreptate spuneau că la studii egale trebuie să aibă venituri egale.  Au prezentat proiectul de buget pentru medicina de familie, astfel încât medicul specialist medicină de familie să câștige cât un medic specialist care lucrează în spital, medicul primar de medicină de familie să câștige cât un medic primar care lucrează în spital, la fel și cu asistentele. Pentru asta au făcut o proiectare de 3 miliarde de RON, au fost discuții tehnice extrem de extrem de animate și am ales varianta de mijloc, cu un buget cu 25% mai mare decât anul trecut, nu cu 50%, cum au cum au solicitat. Au primit 2,6 miliarde de RON bugetul alocat medicină de familie din România, ceea ce va permite ca medicii de familie să ajungă la 70-80% din venitul medicilor de același grad din spitale. Restul vrem săi îi dăm anul viitor ca să câștige exact ca un medic din spitale. Dar intenționăm să umblăm la criteriile de plătire a medicului de familie, adică să reducem capitația în structura veniturilor medicul de familie. Jumătate din veniturile medicului de familie vin doar din faptul că are pacienții pe listă și jumătate din servicii efectiv prestate. Va scădea impactul capitatiei asupra veniturilor și va crește impactul serviciilor, cum ar fi consultațiile.

Toți banii aceștia vin din economie și acolo se vor întoarce, atât prin angrenarea unei categorii profesionale, prin stimularea alteia, dar mai ales, prin câștigul pe care îl are orice societate în care trăiesc și muncesc oameni sănătoși.

Dr. Florin Orțan, senator PSD

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...