Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Iohannis trebuie să își ceară scuze pentru întârzierea inutilă a adoptării noului buget

Salut adoptarea, pentru a doua oară, a Bugetului pentru anul 2019, care va aduce multe beneficii cetățenilor români. În acest an s-au alocat 15,7 miliarde lei în plus pentru investitii, din care 6,9 miliarde lei pentru infrastructura de transport.

Investiții în Sănătate

Este bugetul cu cea mai mare alocare de fonduri pentru Sănătate din întreaga istorie a României, 46,6 miliarde lei, cu 16,4 miliarde în plus față de Guvernarea Cioloș și cu 7,3 miliarde în plus față de anul trecut. Una dintre cele mai importante investiții în sănătate în 2019 va fi construcția și dotarea a 20 de centre de radioterapie prin care se va realiza un tratament avansat pentru copii și adulți.

Investiții în Educație

De asemenea, Educația va primi 9,9 miliarde lei în plus față de 2018. Bugetul pe 2019 prevede finanțarea construcției a 1000 de grădinițe cu profil sportiv. Fiecare dintre acestea va găzdui cel puțin 100 de copii și va fi construită pe o suprafață totală de minim 5.000 mp ce va include obligatoriu un teren de sport multifuncțional.

Creșterea pensiilor și salariilor

Noul Buget include sumele necesare pentru majorarea punctului de pensie cu 15%, de la 1.100 lei în prezent la 1.265 lei, începând cu 1 septembrie 2019. De asemenea, de la aceeași dată va crește și pensia minimă cu 10%, de la 640 lei la 704 lei. Totodată sunt prevăzute sumele necesare pentru creșterea salariului minim brut de la 1.900 lei la 2.080 pentru toate categoriile de salariați, cu excepția celor cu studii superioare, unde creșterea va fi până la 2.350 lei, iar pentru cei din construcții salariul minim brut va fi de 3.000 lei.

Creșterea alocațiilor pentru copii

Totodată bugetul prevede creșterea alocațiilor pentru copii, de la 84 lei la 150 lei, iar în cazul copiilor cu dizabilități de la 200 lei la 300 lei. Trebuie remarcat că, deși s-au lăudat că susțin creșterea alocațiilor pentru copii, reprezentanții PNL și USR au votat și de această dată împotriva Legii Bugetului care dispune de aceste majorări.

Creșteri de venituri pentru autoritățile locale

În pofida tuturor atacurilor nejustificate, bugetul total al administrației publice locale va crește în acest an cu 4,6 miliarde lei. În baza principiului descentralizării, autoritățile locale vor gestiona mai multe plăți care până în prezent erau efectuate de către Guvern, precum cheltuielile pentru centrele persoanelor cu handicap sau pentru protecția copilului. Valoarea totală a acestor cheltuieli va fi de 6,1 miliarde lei și urmează să fie acoperită din veniturile suplimentare de 10 miliarde lei, provenite din impozitul pe venit încasat 100% de autoritățile locale și din sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale. Consider că votul de astăzi pune capăt blocajului instituit de președintele Iohannis, care ar trebui să își ceară scuză de la toate categoriile sociale afectate de întârzierea inutilă a intrării în vigoare a noului buget.

Mihai POPA – Deputat PSD Brașov

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...