Saptămânal pe hârtie, zilnic pe internet

Europa pentru femei

Prioritățile pentru aceste alegeri recunosc realitatea vieții femeilor și fetelor și reunesc perspectivele tuturor statelor membre. In Europa de astăzi se reunesc perspectivele femeilor și fetelor și ale organizațiilor membre din întreaga Europă. Aceste priorități reflectă activitatea neterminată încă de punere în aplicare a instrumentelor internaționale privind drepturile omului pentru a promova drepturile femeilor în ultimele trei decenii. Asigurarea egalității între femei și bărbați și integrarea perspectivei de gen în toate politicile și structurile financiare este o obligație a Uniunii Europene conform tratatelor UE. Prin urmare, solicităm:

O Europă care realizează egalitatea femeilor la luarea deciziilor politice

Femeile sunt încă grav subreprezentate în toate instituțiile europene și în toate statele membre ale UE atunci când este vorba despre luarea deciziilor politice. Aceasta înseamnă că jumătate din populație lipsește din încăperile și coridoarele în care se iau decizii cu privire la toată viața noastră. Reprezentarea egală a femeilor și bărbaților, reflectând diversitatea întregii populații europene, trebuie garantată și trebuie ca toți să se lupte pentru ea, fiind o parte esențială a transformării instituțiilor noastre politice în scopul punerii în centru a oamenilor și a planetei.

O Europă care garantează egalitatea independenței economice a tuturor femeilor

Independența economică a femeilor, pe picior de egalitate cu bărbații, este esențială pentru egalitatea și libertatea femeilor, dar nu a fost realizată încă în nicio țară europeană. Trebuie să întoarcem spatele economiei de austeritate și să investim în renunțarea la feminizarea sărăciei, care are în special impact asupra femeilor deja marginalizate din cauza experienței lor în mai multe forme de discriminare (cum ar fi rasismul, discriminarea sau prejudecățile privind persoanele cu disabilități, homofobia …). Trebuie introduse măsuri concrete pentru combaterea șomajului și a lipsei de muncă decentă și de calitate, cu un impact deosebit asupra femeilor, pentru a ne putea ocupa de distribuția inegală a muncii de îngrijire neremunerată și de decalajele persistente în ceea ce privește salarizarea, câștigurile pe toată durata vieții și pensii. Trebuie să depunem eforturi pentru a ne asigura că femeile și bărbații vor câștiga în mod egal și vor îngriji în mod egal pe tot parcursul vieții.

O Europă liberă de violență împotriva femeilor

Violența bărbaților este o realitate zilnică pentru multe femei și fete din Europa și este o expresie viscerală a inegalităților structurale dintre femei și bărbați; totuși ea rămâne subevaluată, insuficient condamnată și depolitizată. Eliminarea violenței împotriva femeilor este o parte integrantă a realizării egalității în societate.Împreună, trebuie să acționăm pentru a pune capăt tuturor formelor de violență împotriva femeilor și fetelor și pentru a promova o societate a păcii și siguranței. Toate femeile și fetele merită o viață fără violență și fără frică de violență.

O Europă care oferă pace, securitate umană și demnitate pentru toate femeile și fetele

Fie că este vorba despre exploatarea sexuală, negarea drepturilor sănătății sexuale și reproductive, ori prioritizarea opresivă a punctelor de vedere rasiste și naționaliste, sănătatea milioanelor de femei și fete, bunăstarea și siguranța lor sunt în mod inutil expuse zilnic riscului. Solicităm un viitor mai bun pentru toată lumea din Europa și trebuie să lucrăm împreună pentru ca toate femeile și fetele să-și poată realiza potențialul într-un mediu sigur și de sprijin.

O Europă care canalizează resursele pentru drepturile umane ale femeilor

Deciziile și investițiile financiare reflectă prioritățile politice. Prin urmare, mecanismele de finanțare și resursele durabile reflectă adevărata amploare a angajamentelor politice față de drepturile femeilor ca drepturi ale omului și egalitatea de gen. Solicităm finanțare durabilă pentru organizațiile pentru drepturile femeii,finanțare care face posibilă o mișcare durabilă a femeilor și care îndeamnă factorii de decizie să aloce și să pună în aplicare bugete responsabile față de factorul gen în scopul realizării drepturilor și egalității femeilor la toate nivelurile. Comunitatile rurale suferă cel mai tare in acestă privință, discriminarea în rândul femeilor fiind evidentă, iar programele ce urmează a fi finanțate trebuie să fie cu aplicabilitate imediată.

Laura BRATOSIN – președinte organizația municipala ALDE Brașov

Abonează-te la newsletter
Sign up here to get the latest news, updates and special offers delivered directly to your inbox.
You can unsubscribe at any time
Comentarii
Loading...